02/06/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Google’da Onur Ayı araması yapanları LGBTİQA+ bayraklarından konfeti bekliyor.

Google’dan Onur Ayı şanlaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Stonewall Direnişi’nin yıl dönümü olan 28 Haziran’da son bulacak olan Onur Ayı dün başladı.

Google, arama motorunda Onur Ayı araması yapanları için LGBTİQA+ bayraklarından konfetiyle karşılıyor.

İngilizce-Türkçe arama sonuçlarını, Google’ın 2020’de Onur Ayı için hazırladığı kutlamayla karşılaştırdığımızda sonuçlar şöyle:

“Pride Month” ve “Pride March” aramalarında konfeti çıkarken Türkçede sadece “Onur Yürüyüşü” aramasında bu sürpriz ile karşılaşıyoruz.

google-dan-onur-ayi-sanlamasi-1

Google Onur Ayı araması 2021

“Lesbian” ve “lezbiyen”, “gay” ve “gey”, “bisexual” ve “biseksüel” aramalarında onur konfetisini görürken “trans” ve Türkiye’de geçmiş yıllarda daha yaygın kullanılan “transseksüel” ve “travesti” kelimelerini arattığımızda beyaz sayfayla karşılaşıyoruz. Konfeti ancak “transgender” aramasında çıkıyor. Google’ın 2020 yılındaki Onur Ayı kutlamasında görünür kıldığı “transexual” kelimesini bu yılki listeye dahil etmediğini görüyoruz.

google-dan-onur-ayi-sanlamasi-2

Google Onur Ayı araması 2020 

“İntersex” ve “interseks” aramalarında ise Google’ın geçtiğimiz yılki kutlamasına göre bu yıl “intersexual” yerine Türkiye’deki aktivistlerin kullanımını önerdiği “interseks” kelimesini Onur Ayı kutlamasında listeye aldığını görüyoruz. Yine geçtiğimiz yıl “non-binary” ve “nonbinary” aramalarını kutlama listesine almayan Google’da bu yıl “non-binary” araması yaparak konfetiyle karşılaşmak mümkün. Ancak kullanım olarak kendine henüz geniş bir alan bulamamış “Na-binary” ve “Nabinary” aramalarında beyaz sayfa bizi bekliyor.

google-dan-onur-ayi-sanlamasi-3

Google Onur Ayı araması 2021

“Pansexual” ve “panseksüel”, “asexual” ve “aseksüel” aramalarıyla birlikte henüz Türkçeleştirilmemiş “agender”, “genderqueer”, “genderfluid” aramalarında konfeti yine bizi beklerken Google’ın konfetisinde bayrağını kullandığı “polysexual” kelimesini arattığımızda beyaz sayfayla yeniden karşılaşıyoruz.

*Uzun bir süre önce kapsayıcı ve çatı “trans” kelimesinin kullanımıyla baş harfleri LGBTİQA+ kısaltmasından kalkan “travesti” ve “transseksüel” kelimelerine (bkz. LGBTT) ve “interseksüel” kelimesine bu karşılaştırmada Google’ın geçtiğimiz yıl Onur Ayı kutlamasında “intersexual” ve “transexual” kelimelerini görünür kılmasından dolayı bakılmıştır. 


Etiketler: medya
nefret