20/05/2016 | Yazar: Umut Güven

‘LGBTİ’lere Yönelik Ayrımcılıkla Ortak Mücadele’ buluşmasında konuşan Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Melek Göregenli, ‘Kişilerarası bir süreç gibi görünse de ayrımcılık gruplar arası bir ilişki ideolojisidir’ dedi.

Göregenli: Ayrımcılık farklılıkla ilgili değildir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“LGBTİ’lere Yönelik Ayrımcılıkla Ortak Mücadele” buluşmasında konuşan Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Melek Göregenli, “Kişilerarası bir süreç gibi görünse de ayrımcılık gruplar arası bir ilişki ideolojisidir” dedi.

Birçok farklı şehirden LGBTİ ve kadın örgütü temsilcileri Uluslararası Af Örgütü’nün “LGBTİ’lere Yönelik Ayrımcılıkla Ortak Mücadele” için bir araya geldi.

Etkinlik kapsamında Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melek Göregenli LGBTİ’lere yönelik mücadelenin insan hakları mücadelesindeki yerini anlattı.

Sosyal psikoloji alanında muhafazakarlık çalışmaları yürüten Melek Göregenli, ayrımcılığı, “Kişilerarası bir süreç gibi görünse de ayrımcılık gruplar arası bir ilişki ideolojisidir. Bu yüzden ayrımcılıkla mücadelede değişim süreci zorludur. İdeolojik temeller değişmeden, düşünce yapısının değişmesinden söz edemeyiz” sözleriyle yorumladı.

“Ayrımcılıklar hiyerarşisi zihnin arka planındaki düşünsel yapıyla şekillenir ve bir iktidarda olma halidir. Bu durumu tüm sistem belirler. Devlet ise bu hiyerarşik yapıyı ayakta tutan kurumdur” ifadesiyle panele devam eden Göregenli, ortak mücadelenin zayıf olmasından dolayı iktidarın belli zamanlar çok dikkate almadığı bir aktivizm hareketinden de bahsetti.

Ayrımcılıklar asla farklılıklarla ilgili değildir!

Ayrımcılığın temelinde farklılıkların değil, sosyalizasyon sürecinin etkili olduğunu ifade eden Göregenli, bu durumu şöyle açıkladı:

“Sosyalizasyon sürecinde farklı grupların topografik konumları şekillenir. Bu durumdan kaynaklı ayrımcılığa meşru bir zemin hazırlanmış olur. Ayrımcılıklar asla farklılıklarımızla ilgili değildir, içine doğduğumuz grupla ilişkilidir. Tekil doğarız, grupla şekilleniriz. Dünyayı ise o grubun değerleriyle ele almayı bu sosyalizasyon sürecinde öğreniriz.”

Homofobinin olmadığı yerde milliyetçilik olamaz!

“Homofobinin olmadığı yerde milliyetçilik olamaz. Milliyetçilik erkeklik algısıyla iç içe bir yapıdadır. Kadınsı bir milliyetçilikten söz edilemez” sözleriyle ayrımcılık ideolojilerine değinen Melek Göregenli, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığın “diğerine” olan bir düşünce olmadığını, “İçimizde heteroseksüel olmayan saklı bir yön varsa, bu heteronormatif düzende, yarattığımız ayrımcılık kendi içsel kavgamızın temelinde şekillenir” ifadelerini kullandı.

Göregenli, ayrımcılığın temelinde yatan sebeplere değinerek paneli sonlandırdı.


Etiketler: insan hakları
2024