26/04/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Tekno Lezbiyenler, teknoloji alanında farkındalığı artırmak ve görünürlüğü sağlamak için bir araya geliyor.

Görünürlük için Tekno Lezbiyenler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tekno Lezbiyenler (Lesbians Who Tech) teknoloji alanında ve çevresinde bir araya gelmiş LGBTQ+ kadınlar, non-binary ve trans kişilerden oluşan bir topluluk. Hedefleri arasında “Birbirimize daha görünür olmak”, “Başkalarına daha görünür olmak”, “Teknoloji alanında kadın, queer ve trans kişilerin görünürlüğü” ve “Birlikte örgütlenmek” yer alıyor.

Tekno Lezbiyenler, farkındalığı artırmak ve görünürlüğü sağlamak için bir araya geliyor:

“İş ortamında birisiyle tanışmanın, onun queer olduğunu bilmenin ve buna dair sohbet etmeye çalışmanın o tanıdık hissini hepimiz biliyoruz. Bunu queer kadın, non-binary ve trans teknisyenleri birbirine bağlayarak; sektöre dair bir meslektaş ve arkadaş ağı kurarak gerçekleştirmek istiyoruz.

“Daha fazla queer, kadın, trans, ve gender non-conforming lider örneğine ihtiyacımız var. Bu, sahneye muhteşem başarılı insanlar olarak çıkmamız gerektiği anlamına geliyor. Kadınlar şu anda teknoloji alanında en yetenekli insanlardan bazıları. Yine de olması gerekenin çok altında bir oranla: Kadınlar, STEM alanlarında her 5 kişiden 1’ine işaret ediyor (bu istatistik queer kadınlar için daha da düşük). Bu alanda yeterli sayıda kadın, trans ve gender non-conforming kişi görünür olamadığı için ana akım medyada nadiren ‘uzman’ olarak görülüyoruz, yine panellerde ve yüksek pozisyonlarda nadir görev bulabiliyoruz.

Haklarımız için mücadele yürüten çok fazla topluluk ve girişim var ve desteğimize ihtiyaçları var. Lesbians Who Tech & Allies, çalışmalarıyla ilgili farkındalığı artırmak için bir platform sağlayarak bu grupları teknoloji alanındaki queer kadınlar, non-binaryler ve trans kişileri buluşturuyor.”

Sadece lezbiyenler mi katılabiliyor?

Tekno Lezbiyenler bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor:

“Topluluğumuza dair en iyi şeylerden biri çeşitliliğidir. 100.000 üyemizi LGBTQ kadınlar, non-binaryler, translar ve gender nonconformingler oluşturuyor. Ayrıca ırk, etnik köken, yetenek, yaş ve daha fazlası söz konusu olduğunda kesişen birçok kimliğimiz var. Kadınların, queer insanların ve teknolojide yeterince temsil edilmediği için arka planda kalan kişilerin görünürlüğü ve kapsanmasını teşvik etmek için birlikte çalışıyoruz. Bu misyonu ileri taşımak için mücadele ediyorsanız, sizi aramızda görmek istiyoruz. Müttefikleri memnuniyetle karşılıyoruz.”


Etiketler: kadın, çalışma hayatı, medya okulu
İstihdam