09/11/2012 | Yazar: Kaos GL
Uluslararası sendikal örgütler ITUC ve ETUC ile DİSK’in veto edilmesini istedikleri yasayı Cumhurbaşkanı Gül bir süre beklettikten sonra onayladı.

Uluslararası sendikal örgütler ITUC ve ETUC ile DİSK’in veto edilmesini istedikleri yasayı Cumhurbaşkanı Gül bir süre beklettikten sonra onayladı.
Gül, 6356 sayılı yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nı (STİSK) onaylamadan önce Bakan Çelik ile DİSK, Hak-İş, TUSKON ve MÜSİAD heyetleri ile görüştü. DİSK’in tersine Türk-İş yasanın sadece iki fıkrasının veto edilmesini talep etmişti. Hak-İş’in ise yasaya pek itirazı bulunmuyordu.
Aziz Çelik, yeni sendikalar yasasını işçilere AKP’nin 10. Yıl armağanı olarak adlandırdı.
6356 sayılı yasayı yeni rejimin “eski” yasası olarak da değerlendiren Çelik, şu değerlendirmeleri yaptı:
STİSK işçi tarafının itirazlarına rağmen yasalaşmıştır. Bir mutabakat ürünü değildir. DİSK yasaya esastan karşıdır. Türk-İş içinde yer alan Sendikal Güç Birliği Platformu da yasaya karşıdır.
ILO yasayı daha taslak aşamasında eleştirmişti. Uluslararası sendikal örgütler de yasaya karşıydı. AB’nin 2012 ilerleme raporu da yasa taslağını yetersiz buluyordu.
Türk-İş’in minnacık, iki küçük eleştirisi vardı, Hak-İş memnundu. İşveren örgütleri ziyadesiyle memnundu.
Yeni yasa eski 2821 ve 2822 sayılı yasaların yasak ve kısıtlamalarının önemli bir bölümü korumakta ve bazı alanlarda daha fazla kısıtlama getirmektedir.
12 Eylül 1980 ürünü olan eski yasalarda TİSK ve TÜSİAD gibi işveren örgütleri etkili olurken, yeni yasada TUSKON, TOBB ve MÜDİAD gibi yeni rejimin gözde işveren örgütleri etkili oldu. Sendikal alanda da vesayet el değiştiriyor.
STİSK ile 12 Eylül döneminde bile kaldırılamayan sendikal güvenceye büyük bir darbe vuruldu. 30’dan az işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçilerin yargı ve sendikal tazminat güvencesi kaldırıldı. Bu işçilerin yarıdan fazlası demek. Bu işçiler sendikal nedenle işten atıldıklarında artık sendikal tazminat davası açamayacaklar.
Grev yasakları devam edecek. Bankacılık, şehir içi ulaşım ve petrokimya işyerleri ile MSB ve orduda çalışan işçilere (bunlar sivil işçiler!) grev yasak.
Menfaat grevi (toplu sözleme aşamasındaki grev) dışında tüm grev ve direnişler yasa dışı olacak. Dayanışma grevi, sempati grevi, iş yavaşlatma ve genel grev yasa dışı işlem görecek.
Hükümetin milli güvenlik ve genel sağlık gerekçesiyle (bunu bahanesi diye okuyabilirsiniz) grev erteleme yetkisi devam edecek. Eski yasada var olan Danıştay’a itiraz yolu yasadan çıkartıldı. Grev erteleme grev yasaklama haline dönüşecek.
Grev oylaması zorlaştırıldı. Artık sendikaların grev yapması daha zor olacak.
Yüzde 10 işkolu barajı yüzde üçe indi ama bu baraj da çok yüksek. Yeni sendika kurulamayacak, eskilerin bir bölümü barajın altında kalabilir.
İşkolu barajı ayrımcı bir şekilde uygulanacak. Türk-İş, Gak-İş ve DİSK üyeleri için yüzde 1, geri kalanlar için yüzde 3!
Noter şartı kalkıyor ancak e-devlet kapısı şartı geliyor. Sendikalara üyelik devlet kanalıyla olacak.
İşyeri barajı yüzde 50+1, işletme barajı yüzde 40. Bu barajları aşarak örgütlenmek çok zor. Eski yasadan çok farkı yok.
Toplu sözleşme yetki sistemi eski tas eski hamam. İşverenlerin itirazı durumunda yetki işlemleri duracak. Sendikal örgütlenme engellenmeye devam edecek.
İşkolu sendikaları dışında kurulamayacak. Emeklilerin, işsizlerin, öğrencilerin ve çiftçilerin sendikalaşması olanak yok.
Sendikalaşmada işkolu zorunluluğu getiren yasa, toplu sözleşmede işyeri ve işletme zorunluluğu getiriyor. Bu ne yaman çelişki!
Hiç mi iyi bir şey yok yasada? Olmaz olur mu?
Hak-İş üyesi Medya-İş ve Öz Büro-İş için adrese teslim kolaylıklar var. Sendika aidatlarının miktarı sendika tüzüklerine bırakılıyor. Sendikaların iç işleyişi kolaylaştırılıyor. Ne ala!
12 Eylül 1980 referandumu ile sendikal haklar genişleyecek diye beklenti içinde olanlar için üzgünüm. Sendikal yasaklara devam.
AKP’nin işçilere 10. Yıl armağanı hayırlı olsun! (BirGün)
Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı