23/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Erkek erkeğe tanışma uygulaması Grindr’ın Türkiye’de sansürlenmesi üzerine firma, kampanya grubu AllOut ve Kaos GL Derneği ile bir kampanya başlattı.

Grindr Sansürüne Karşı Uluslararası Kampanya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Erkek erkeğe tanışma uygulaması Grindr’ın Türkiye’de sansürlenmesi üzerine firma, kampanya grubu AllOut ve Kaos GL Derneği ile bir kampanya başlattı.
 
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Grindr sansürünün sona ermesi için kampanyaya imzanızla destek verebilirsiniz. Uygulamaya erişim, İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi’nin “koruma tedbiri” kararıyla 10 Eylül’de engellenmişti. Kaos GL Derneği sansürün sona ermesi için, Grindr ile birlikte hareket edecek.  
 
“Kitapların Yakılmasından Farksız”
Grindr’ın kurucusu ve CEO’su Joel Simkhai, sansürle ilgili Independent gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: “Baskılar özgür ifadenin bastırılmasıyla başlıyor. Bu, tıpkı geçmişte kitapların yakılması gibi, günümüzde insanların teknolojiye erişiminin kesilmesiyle yapılıyor. İletişim özgürlüğü temel bir haktır. Grindr bu meseleyi çözmek için yasal başvuru da dâhil olmak üzere her türlü seçeneği deneyecek.”
 
Kamusal “Temizliğin” Dijital Hali
Kaos GL Derneği de eşcinselliğin Türkiye’de “suç” olmamasına rağmen LGBT toplumunun ayrımcı uygulamalar ve inkâr politikalarıyla yok sayıldığını belirtti: “LGBT’ler ortaya çıkıp ‘artık yeter, bu toplumda LGBT’ler de var’ dediğinde çatışmalar başladı. Grindr yasağı, Başbakan Erdoğan’ın sıkça yinelediği ‘kimsenin yaşam tarzına karışmadık’ sözlerinin doğru olmadığını gösteren bir diğer örnek. Türkiye’de kamusal alanın yeniden düzenlenmesi, özellikle eşcinsel erkekler ve trans kadınların sosyalleşmek için kullandığı parkların, sinemaların ve hamamların ‘temizlenmesine’ yol açtı. LGBT’ler için bilgiye erişim, kendini ifade etme, sosyalleşme ve özgürleşme gibi anlamlara gelen teknolojik gelişmelerin yasaklanması bu temizliğin bir başka boyutu. Kaos GL olarak LGBT’ler üzerindeki her türlü baskının sona ermesini ve LGBT’lerin eşit yurttaşlar olarak tanınmasını talep ediyoruz.”
 
Dijital Sansürün Talcid’i: DNS Ayarları
Dünya genelinde ayda 6 milyon kişinin kullandığı uygulamanın Türkiye’deki aylık kullanıcısı 125 binin üzerinde. Yasakla birlikte Grindr kullanıcıları, 2008’deki YouTube sansüründe olduğu gibi, uygulamayı telefonlarının DNS ayarlarını değiştirerek kullanmaya başladı. Grindr sansürünün son bulması için başlatılan kampanyaya 12 binin üzerinden imzacı destek verdi. 

Etiketler: medya
2024