28/03/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Grindr, kullanıcılarına düzenli HIV testleri yaptırmaları gerektiğini hatırlatmaya başlayacak.

Grindr’dan “Düzenli HIV testi yaptırıyor musun?” hatırlatması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Grindr, kullanıcılarına düzenli HIV testi hatırlatması yapmaya başlayacak.

Türkiye’de 2013’te İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla “koruma tedbiri” ile erişimi engellenen erkek erkeğe tanışma uygulaması Grindr, HIV için farkındalık çalışmalarına başlıyor.

Eşcinsel ve biseksüel erkeklerin tanışmak için kullandığı platform, kullanıcılarına üç ayda bir ve altı ayda bir seçenekli olmak üzere “HIV testi yaptırdın mı?” hatırlatması getirecek. Bu hatırlatma aynı zamanda kullanıcının yaşadığı bölgeye göre ayrımcılığa uğramayacaklarını taahhüt eden test merkezlerini de listeliyor olacak. Ayrıca, HIV alanında çalışan dernek ve sivil toplum örgütleri için ücretsiz reklam verebilecekleri bir alan yaratacak.

Test hatırlatma seçeneği, uygulamaya önümüzdeki hafta gelecek güncellemeyle birlikte kullanılabilir olacak.

Ne olmuştu?

Grindr, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Ağustos 2013 itibariyle koruma tedbiri alınarak sansürlendi. Kaos GL Derneği, Grindr’a yönelik kullanım engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Grindr’a erişim engeli kararına karşı Kaos GL Derneği’nden Umur Güner adına yapılan itiraz başvurusu, Şubat ayında İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi, kararında “www.grindr.com eşcinsel üyelerin bulunduğu arkadaşlık sitesinin kurulduğu anlaşıldığından, 5651 Sayılı Kanunun 8/5-6 maddesinde öngörülen fuhuş ve müstehcenlik içerdiğinden ilgili site hakkında erişimin engellenmesine” ifadelerini kullandı. Ancak sitedeki hangi içeriğin müstehcenlik veya fuhuş niteliği taşıdığı kararda belirtilmediğinden sadece eşcinsel üyelerin varlığı fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirildi.


Etiketler: medya
İstihdam