27/10/2022 | Yazar: Kaos GL

Feminist yayınevi Güldünya, Hollandalı yazar ve gazeteci Jolien Janzing’in “Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı”nı yayımladı.

Güldünya’dan Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hollandalı yazar ve gazeteci Jolien Janzing’in “Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı” feminist yayınevi Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Yayınevi kitap için, “Bir film setinde geziniyormuş hissi” yaratıyor diyor. İlk kez 2013’te, “De Meester” adıyla, Felemenkçe yayımlanan kitap Füsun Özlen tarafından Türkçeye çevrildi.

“Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı”nı Güldünya Yayınları şöyle tanıtıyor:
“19. Yüzyıl İngiliz edebiyatı alanında uzman olan ve konusunu avucunun içi gibi bilen Jolien Janzing'in zarif bir şekilde kaleme aldığı biyografik roman, bizleri 19. yüzyıl Brüksel'ine, bir yasak aşk hikayesine götürüyor. Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı, bir papazın kızları olarak dünyaya gelen ve eserleriyle İngiliz edebiyatının en önemli isimleri arasına giren Charlotte ve Emily Brontë’nin hayatlarındaki heyecan verici bir bölüme ışık tutuyor.

“Charlotte ile Emily’nin Brüksel’de geçirdikleri zamanı hem bilgi, hem de hayal gücüyle harmanlayan usta yazar, eserlerinin tamamında güçlü kadın karakterlere yer veren iki edebiyat dehasının çarpıcı portrelerini büyük bir beceri ile kurgulamış. Edebiyata meraklı, Brontë kardeşlerin eserlerini seven herkesin yeni şeyler bulacağı, hikayeyi bilenlerin bile coşkuyla okuyacağı Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı, Berlin Film Festivali’nin edebi eserleri sinemaya taşımak amacıyla oluşturduğu Books at Berlinale kategorisine de seçildi. Kitabın film hakları ise Londra merkezli yapım şirketi David P. Kelly Films tarafından satın alındı. Ünlü yazar Charles Palliser’in en çok satan romanı The Quincunx ile kıyaslanan kitap, edebiyat eleştirmenlerinden büyük övgü aldı. “

Yayınevi “Brontë kardeşler neden hâlâ ilham kaynağı” sorusunu da şöyle yanıtlıyor; “Kadınların edebiyat dünyasının içinde olmasının desteklenmediği dönemlerde, Brontë kardeşler kitaplarında tek arzusu evlilik olmayan, romantik bir aşktan ziyade deliliğin, vahşiliğin sınırlarında gezen, boyun eğmeyen, erkeklere her zaman saygı duymayan, bağımsız, mükemmel olması gerekmeyen kadın, şiddete meyilli, despot, baskıcı ama güçlerini istedikleri gibi kullanamayan erkek karakterlere yer verdiler.

“Kitaplarındaki kadın karakterler çok güçlü olsa da Brontë kardeşler ne yazık ki hayata erken yaşta yenildiler. Çeşitli hastalıklar sebebiyle genç yaşta ölen ünlü edebiyatçılar kısa ve acıklı hayat hikâyeleriyle de pek çok yönetmene, yazara ilham oldular.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam