13/08/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

Gülşen İstanbul Festivali kapsamında gerçekleştirdiği konserde, izleyenlerin sahneye attığı gökkuşağı bayrağını açtı ve LGBTİ+’lara “bizdeki yerinizi biliyorsunuz” dedi. Bundan rahatsız olan 4 erkek, konseri dinlemeye gelen LGBTİ+’lara saldırdı.

Gülşen Yenikapı konserinde gökkuşağı bayrağı açtı, 4 erkek LGBTİ+’lara saldırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 23 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul Festivali kapsamında dün (12 Ağustos) sahnede Gülşen vardı. Yenikapı’da yoğun katılımla gerçekleşen konserde izleyicilerden bazıları sahneye Gülşen’e ulaştırılması için gökkuşağı ve trans bayrağı attı. İlk atılan trans bayrağını görmeyen Gülşen, ardından açılan gökkuşağı bayrağını fark etti ve ekibinden bayrağı kendilerine ulaştırmasını istedi.

Gülşen bayrağı açtıktan sonra kendisine bayrağı ulaştıran LGBTİ+’lara dönerek “güzel bir köşeye koyuyoruz bunu. Kalbimizin en güzel yerinde olarak… Biliyorsunuz bizdeki yerinizi” dedi.  Gülşen izleyicilerin başlattığı “Nerdesin aşkım, burdayım aşkım” sloganının ardından yine izleyicilerin başlattığı “Irgalamaz Beni” şarkısını da söyledi.

Gülşen daha önce bu sene Onur Haftası’na denk gelen Antalya Açıkhava’daki konserinde gökkuşağı bayrağını andıran bir bez açarak LGBTİ+ haklarına dair konuşma yapmış, şunları söylemişti:

"Renklerimizi göstermekten korkmayalım arkadaşlar. Herkesin rengi kendine ve renkler çok güzel. Herkesin cinsel kimliği kendine ait. Buna bir başkası karar veremez. Hayatımızın sahibi kendimiziz.  Biz belirleriz ne istiyoruz, ne yapacağız, neyi seviyoruz, ne olmak istiyoruz hangi renkteyiz...  İşte biz oyuz... Buna başkası karar veremez. "

Gülşen’in konuşmayı yaparken kaldırdığı “bayrağın” bilinen gökkuşağı bayrağı desenlerinde olmaması sosyal medyada espri konusu olmuştu.

Konserde LGBTİ+’lar saldırıya uğradı

Gülşen’in sahnede gökkuşağı bayrağı açmasından kısa bir süre sonra ise sahne önünde ellerinde trans bayrağıyla şarkı söyleyip dans eden LGBTİ+’lara 4 erkek saldırdı. Saldırıya uğrayanlardan Umutsu konsere ve saldırı anına dair şunları söyledi:

“Konser başladığı andan itibaren çevremizde çoğu erkek olan bazı insanlar dans etmemizden ve eğlenmemizden rahatsız olarak söylenmeye ve bize ters davranmaya başlamışlardı. Konser kalabalık olduğu için zaman zaman birbirimize değiyorduk dans ederken ama bu her konserde olan bir şey. Verdikleri tepkiler çok abartılıydı. Biz mümkün olduğunca sakin davranmaya ve eğlenmeye çalıştık. Bayrak yüzünden göremediğini söyleyenler oldu, onları da önümüze geçirdik görebilsinler diye."

gulsen-yenikapi-konserinde-gokkusagi-bayragi-acti-4-erkek-lgbti-lara-saldirdi-1

Saldırganların dışarı çıkarılma anı

“Konsere giderken de aslında aklımızda sahneye bayrak atmak vardı, Gülşen’in Antalya konserindeki bayrağı hatırlarsınız, bu sefer daha düzgün bir bayrak da kaldırsın istedik. Aynı zamanda böyle bir etkinlikte önemli bir görünürlük de olacaktı.”

Güvenlikler uzun süre müdahale etmedi

Umutsu’nun aktardığına göre saldırıya müdahale bir süre gerçekleşmedi. Umutsu aynı zamanda saldırganlardan ikisinde görevli kartı olduğunu da belirtti.

“Gülşen bizi ve bayrağı fark ettikten ve bayrağı havaya kaldırdıktan kısa bir süre sonra 4 erkek bize saldırmaya başladı. İki tanesinin boynunda görevli kartı da vardı. En öndeydik ve demirlerin arasına sıkıştırıp vurmaya başladılar. Bunlar aslında başından beri bizden rahatsız olduklarını söyleyenlerdi de. Güvenlikler uzun bir süre bir şey yapmadılar. Daha sonra hem Gülşen’in ekibinden hem de organizasyon ekibinden insanlar yanımıza geldi ve güvenliklerin harekete geçmesini sağladılar.”

Konsere katılanlardan Meriç de yaşananları şu sözleri anlattı:

“Biz konser alanında ikiye bölünmüş olduk çok kalabalık olduğu için. Ancak arkadaşlarımızın az ileride dayak yediğini görünce bir şekilde öne geçmeye, yanlarına gitmeye çalıştık ancak çok zorlandık. Gülşen’e ve diğer görevlilere sesimizi duyurmak için de bağırmaya başladık çünkü kimse müdahale etmiyordu saldırıya. Bir süre bağırdıktan sonra sesimizi duyurabildik.

Gülşen: Rahatsız olan arkadan dinleyebilir

Meriç’in anlattıklarına göre Gülşen saldırıyı fark ettikten sonra müziği durdurarak olayı anlamaya çalıştı. Saldırganların LGBTİ+ fobik olduğunu anladıktan sonra Gülşen “kimse ayrımcılık yapmasın, rahatsız olan arkadan dinleyebilir” dedi:

“Gülşen müziği durdurdu ve ne olduğunu anlamak için sorular sordu. Olayın LGBTİ+ fobi olduğunu anladıktan sonra da rahatsız olan arkaya gidebilir, dedi.  

“Bu sayede arkadaşlarımıza saldıranlar alan dışına çıkartıldı. Bizim güvenliğimizi sağlamak için bizi barikatların önüne almayı teklif etseler de bunu kabul etmedik, uzaklaştırılmak istemedik ve alanda kalıp eğlenmeye devam ettik. Kendi güvenli alanımızı yaratmış olduk. O saatten sonra erkeklerin tacizine uğrayan başka insanlar da bizim yanımıza gelip bizle eğlenmeye devam ettiler.

Meriç ve Umutsu alandan çıkacakları sırada da etkinlik organizatörlerinin güvenliklerini sağlamak için konser sonunda onları sahne arkasından çıkarttıklarını söylediler.

Sosyal medyada hedef gösterildi

Gülşen’in sahnede açtığı gökkuşağı bayrağı ve LGBTİ+ fobiklere yönelik tutumu sosyal medyada da gündem oldu. Konsere gelen veya konserin videolarını sosyal medyada gören birçok LGBTİ+ çok iyi ve güçlü hissettiğini vurgularken, LGBTİ+ karşıtları Gülşen’i hedef göstererek linç kampanyası başlattı.

Gülşen’in açtığı bayrak kadar giydiği kıyafet de yine kadın düşmanları tarafından gündem edildi. Neredeyse her konserinde giydiği kıyafetleri eleştiren bazı kesimler, bu sefer hem kıyafetini hem de gökkuşağı bayrağını hedef alarak Gülşen’e saldırdılar. 

Oda TV’nin haberine yalanlama

Oda TV dün konserin ardından, konserde yaşanan saldırıyla ilgili “bayrak yüzünden sahneyi göremeyenler tepki gösterdi” derken, konsere katılan LGBTİ+’lardan bir kişi haberi yalanlayarak şunları söyledi: 

“Konserin başından beri bayraktan rahatsız olan grubun içinde Oda TV’nin dünkü haberini yapan kişi de vardı. Ufacık bayrağın onların sahneyi görmesini etkilediğini, basın olduğu için görüntü almasını da engellediğini iddia ediyorlardı ama dertleri bayraktı. Öne geçmelerine izin verdiğimizde de bu tavırlarını sürdürdüler ve saldırıyı provoke edenler arasında onlar da vardı. Olay Oda TV’nin haberindeki gibi yaşanmadı, tepki sahneyi göremedikleri için değil LGBTİ+ bayrağından dolayı gerçekleşti.”


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam, nefret suçları
İstihdam