08/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Gündem Çocuk Derneği bugün İstanbul ve Ankara’da bir araya gelerek İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu hakkında işlem başlatması için Kamu Denetçisine başvurdu

Gündem Çocuk: Vali Mutlu Dilan’dan Özür Dilesin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gündem Çocuk Derneği bugün İstanbul ve Ankara’da bir araya gelerek İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu hakkında işlem başlatması için Kamu Denetçisine başvurdu
 
17 yaşındaki bir çocuğun yaşamında “telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hallerle ilgili olarak” Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet hakkını kullandığını belirten Gündem Çocuk Derneği’nin yaptığı açıklama şöyle:
18 YAŞINA KADAR HER BİREY ÇOCUKTUR!

1 Mayıs 2013 Çarşamba günü İstanbul Taksim’de kamuoyunun vicdanı ve gözleri önünde çocukların insan hakları ihlal edildi. Henüz 17 yaşında olan D.A., polisin attığı gaz bombası kartuşuyla başından ağır yaralandı ve kafatası kırıldı.

2 Mayıs 2013 günü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu "Dilan adlı kızımız da yaralıdır. Dilan örgüt üyesidir, marjinal grup üyesidir. Bizde kayıtları vardır. Çatışma içindedir. Tam bir radikal mensuptur. Yaptığımız hiçbir eksik ve yanlış işlem yoktur." sözleriyle koruma altına alması gereken 17 yaşında bir çocuğun; çocuk olma statüsünü ve haklarını ihlal etmiştir.

Bu nedenle bugün “kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması olarak idarenin her türlü eylem ve işlemlerini insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek ve önerilerde bulunmak ile görevli” olan kamu denetçiliği kurumunu; Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun tutum ve davranışları sebebiyle ortaya çıkan D.A’nın hak ihlalleri ile ilgili harekete geçmeye çağırıyoruz…

Şikayet metnimizde de yer aldığı gibi; Vali Mutlu,

1- D.A.’nın çocuk olduğunu görmezden gelmiş; onu korumak yerine (BM ÇHS Madde: 3) “kendini” ve “orantısız kullanılan gücü” haklı göstermiştir.
2- T.C. Anayasa’sı, BM Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) başta olmak üzere 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve 5187 Sayılı Basın Kanunu gereğince sahip olduğu (yaşam hakkı, korunma hakkı, ifade özgürlüğü, adil yargılanma, özel hayatın gizliliği, masumiyet karinesi gibi) pek çok hakkını ihlal etmiştir.

Yaşanan bu olay Türkiye’nin her yerinde polisin pervasızca kullanılan biber gazının daha da pervasızca kullanılmasına yol açacağından endişe etmekteyiz. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’da, mülki amirliğin çocukları görmezden gelerek kullandığı biber gazı ve orantısız güç Türkiye’nin diğer illerinde çocuklara karşı hak ihlallerinin artmasına ve ihlalleri meşrulaştırmasına sebep olabilir.

Nitekim 7 Mayıs’ta Kütahya’da 13-14 yaş grubundaki futbolcu çocuklara polisin biber gazıyla müdahale etmiş olması bu konudaki kaygılarımızı doğrular niteliktedir.

Bu nedenle kamu baş denetçisinin bir an evvel harekete geçerek;

- yaşanan bütün hak ihlallerinin tespit etmesini
- bu ihlallerin yaşanmasında Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun ve emrindeki polislerin kusurlarını belirlemesini,
- Bu tür ihlallerin bir daha yaşanmaması için kamu idaresine eğitim ve denetim önlemlerini tavsiye etmesini,
- ve Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun tüm kamuoyu önünde D.A. ve ailesinden özür dilemesini talep etmekteyiz.

Kamu Denetçisinden bir başka talebimiz de; polisin güç kullanmasına ilişkin mevzuatta yeterli açıklık, orantılı güç kullanımı ve biber gazının hangi koşullarda ve ne oranda kullanılabileceğine dair (ki dernek olarak biber gazının insan ve çocuk sağlığına kesin zararlı oluşundan hareketle hiç bir koşulda kullanılamamasını savunuyoruz) açık, net, öngörülebilir yasal düzenleme yapılmasını tavsiye etmesini talep ediyoruz.

GÜNDEM ÇOCUK DERNEĞİ

ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ / 8 Mayıs 2013

Gündem: Çocuk!, her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunan bir sivil toplum örgütüdür. Çalışmalarını çocuk hakları alanında yaşanan sorunların temelindeki paradigmanın değişmesi, savunuculuk, ağ çalışmaları ve katılım programları altında, öncelikli çalışma arkadaşları olan çocuklarla birlikte sürdürür.

Etiketler: insan hakları
İstihdam