04/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Güney Afrika Cumhuriyeti LGBT’leri hedef alan fiziksel ve sözlü saldırıları da kovuşturma kapsamına alacak nefret suçları mevzuatı oluşturmayı planlıyor.

Güney Afrika LGBT’lere Yönelik Suçları Nefret Suçları Mevzuatına Alacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Güney Afrika Cumhuriyeti, yabancıları ve LGBT’leri hedef alan fiziksel ve sözlü saldırıları da kovuşturma kapsamına alacak nefret suçları mevzuatı oluşturmayı planlıyor.
Reuters’in bildirdiğine göre, Anayasal Gelişim ve Adalet Bakanı Jeff Radabe “Nefret Suçları, Nefret Söylemi ve Haksız Ayrımcılık” üzerine taslak politika çerçevelerini sonuçlandırdıklarını dün açıkladı.
 
Açıklama, “Nefrete yer olmayan bir dünya düşünün!” temalı Güney Afrika Yahudi Kurulu Ulusal Konferansı’nda yapıldı.
Güney Afrika’da şu an ırk, cinsiyet, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer kimlikler temelinde insanları hedef alan nefret suçlarını yasaklayan hiçbir düzenleme bulunmuyor.  
 
Ülkede LGBT toplumuna ve yabancılara yönelik cinayetlerde ve lezbiyenlere “düzeltici tecavüz” gibi saldırılarda yoğunlaşma gözlemleniyor. Yeni yasada bu fiiller suç kapsamına alınacak.
 
Radebe, taslak politika çerçevesinin topluma danışma süreci öncesinde Bakanlar Kurulu’na onayına sunulacağını söyledi.
Ülke, LGBT toplumuna karşı şiddetin artması nedeniyle nefret suçlarına dair düzenleme getirilmesine dair 175 ülkeden 170.000 kişinin imzaladığı dilekçe örneğinde yaşandığı gibi, insan hakları savunucularının sürekli baskısı altındaydı. 
Mesele ile ilgili eylem düzenleyen Change.org’a Cape Town’lu insan hakları aktivisti Ndumie Funda’nın verdiği bilgilere göre, son on yıl içinde 31 lezbiyen cinsel yönelimleri nedeniyle katledildi. Senede 500 civarında lezbiyen kadın da, “düzeltici tecavüze” maruz bırakılıyor.(Dan Littauer/LGBTQ Nation)

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam