24/02/2020 | Yazar: Oğuz Erışık

Suudi polisi hac sırasında fotoğraf paylaşan sosyal medya fenomeni trans kadın Nur Sajat’ı gözaltına aldı. Sajat, Malezya’dan din otoritelerinin de nefret söylemine maruz bırakıldı.

Hacca giden trans kadına Suudi ve Malezya ortak yapımı nefret! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Malezyalı sosyal medya fenomeni Nur Sajat, Mekke’de hac sırasında çekilmiş fotoğrafını paylaştı. Sajat bunun ardından transfobik ve kadın düşmanı nefret söylemine maruz kaldı.

33 yaşındaki Nur Sajat, Mescid’i Haram da dahil olmak üzere İslam dinince kutsal sayılan tarihi mekanlarda cinsiyetiyle uyumlu hac giysisi ile fotoğraflarını paylaştı.

Trans kadın Sajat, “kadın kıyafetleri giydiği” gerekçesiyle Suudi polisi tarafından gözaltına da alındı.

Mekke dışına çıkarıldı

Sajat’ın gezisini düzenleyen tur şirketinin sözcüsüne göre sosyal medya fenomeni artık Mekke’de değil. Albayt Tur’un New Straits Times tarafından aktarılan sözleri “Rehberden Nur Sajat ve on kişilik grubunun Mekke’den çıkarılmasını istedik” şeklinde.

Seyahat acentasına göre, Sajat’a bir özür sunacağının umulduğu söylenerek hac sırasında “işbirliği yapması” sağlandı.

Malezya’da da transfobiye maruz kalıyor

1.4 milyonun üzerinde Instagram takipçisi olan Sajat, uzun süredir transfobiye maruz kalıyordu. Sinar Harian’ın aktardığına göre İslami İşler Bakanı Mujahid Yusof Rawa, “Davranışlarından utanıyorum ve bu instagramda bir suç değilmiş gibi yansıtıldı” diyerek nefret söyleminde bulundu. Bir adım daha ileri giden Mujahid, doğrulanmamış kaynaklara göre Suudi polisinin Sajat’ı tutuklamasına ithafen, “Kozmetik girişimcinin eylemlerinin Putrajaya ve Riyad arasındaki ilişkilere zarar verebileceğini” öne sürdü ve nefretini şöyle sürdürdü: “Lütfen fıtratına uygun davran. Başka insanlara, dine ve ziyaret ettiğin ülkenin yasalarına saygı duy.”

Sajat uzun zamandır Malezya dini otoriteleri tarafından cinsiyet kimliği nedeniyle taciz ediliyor. Ayrıca bu süreçte sosyal medyada Sajat’ın pasaportunun kopyası olduğu iddia edilen bir belge ve dolayısıyla ailesi tarafından kendisine doğumunda atanan isim de transfobik bir şekilde ifşa edildi.

Geçen yılın başlarında Sajat, Malezya İslami Kalkınma Dairesi (Jakim) tarafından cinsiyet kimliğini doğrulamaya zorlandığı bir sürece maruz bırakıldı. Yerel medya, Sajat’ın son sosyal medya paylaşımlarından sonra, Malezya Federal Bölgesi Müftülük Ofisi’nin Sajat’ın cinsiyet kimliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ulusal Kayıt Departmanı (JPN) ile görüştüğünü bildirdi.

Kaynak: The New Arab


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, din/inanç, dünyadan
İstihdam