17/12/2010 | Yazar: Kaos GL

“Son zamanlarda hem öğrenciler hem de idari ve akademik personel aleyhine açılan soruşturmaların sayısı ve içerdiği iddialar kaygı verici

“Son zamanlarda hem öğrenciler hem de idari ve akademik personel aleyhine açılan soruşturmaların sayısı ve içerdiği iddialar kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Açılan soruşturmalar geri çekilmesi ve hak ve özgürlüklerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli ortam sağlanmalı.”
 
Hacettepe Üniversitesi çalışanları soruşturmaların geri çekilmesini istiyor. Bu konuda yapılan açıklama şöyle:

Anayasanın 25 ve 26. maddelerinde tanımlanan “Düşünce ve Düşünceyi Açıklama” özgürlüğü ile 34. maddesinde yer alan “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme”ye ilişkin hakların, bağımsız ve özgür bir şekilde bilimsel bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi toplumla paylaşması beklenen üniversitelerin bir üyesi olan Hacettepe Üniversitesi’nde etkin bir şekilde kullanılmasına imkân tanınmamaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nin iktidarlardan özerk, tüm mensuplarının karar süreçlerine katıldığı, demokratik, kamusal ve özgür bir yapıdan uzak olması, en temel hukuk metni olan Anayasada yer alan özgürlüklerin dahi kullanılmasını tehlikeye atmakta ve üniversitenin geleceğini karartmaktadır.

Son zamanlarda hem öğrenciler hem de idari ve akademik personel aleyhine açılan soruşturmaların sayısı ve içerdiği iddialar kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki, kişilerin en ufak hak taleplerine dahi özel güvenlik birimleri ve polis aracılığıyla sert müdahalelerde bulunulması ve taleplerin dile getirilmesinin engellenmesi kampüs içinde artık olağanlaşan tablolardan biri haline gelmiştir. Özellikle “masa açma” girişimlerine karşı verilen anlaşılamaz tepkiler gün geçtikçe “trajikomik” bir hal almaktadır. “Trajikomik” diyoruz; çünkü öğrencilerin satranç veya dağcılık gibi sosyal faaliyetleri yürütecekleri topluluklardan, eğlence amaçlı yapılacak bir organizasyonun biletlerinin satışına kadar hiçbir “masa”nın açılmasına izin verilmemesi; bir bölümün üst düzey katılımcılarla gerçekleştirdiği akademik bir konferansa katılacak dinleyicilerin kaydının alınması amacıyla açtığı bir masanın özel güvenlik birimlerince engellenmeye çalışılması, bahsi geçen hassasiyetin hangi boyutlara ulaştığının açık bir göstergesi olmuştur. “Masa” açma konusunda yönetimin baskısının ne denli vahim bir hale geldiği, geçen hafta içinde yirmiye yakın idari personele ve iki akademik personele açılan soruşturmalardan da anlaşılabilir. Kampüs hayatının devamlı olarak terörize edilmesi kabul edilebilirlik sınırlarını çoktan aşmıştır.

Biz, aşağıda imzası bulunan Hacettepe Üniversitesi çalışanları olarak, Anayasa’da tanımlanan hak ve özgürlükleri kullanamamaktan, masa açmanın yasaklanması ve soruşturmalarla karşı karşıya bırakılmak suretiyle sindirilmeye çalışılmaktan ve tüm demokratikleşme söylemlerine rağmen özgür ve demokratik bir üniversite ortamından hâlâ son derece uzak olmaktan utanç duyuyoruz. Açılan soruşturmaların geri çekilmesi ve hak ve özgürlüklerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli ortamın sağlanması gerektiğini düşünüyor, kendisine “Daha ileriye, en iyiye” sloganını seçen bir üniversitenin mensupları olarak, üniversitemizin üzerine ölü toprağı örtülmesine karşı çıkmanın ve haksız uygulamalara karşı dayanışmanın hepimizin görevi olduğuna inanıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam