25/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Trans erkek bilgi bankası Sick-o, sosyal güvenlik kapsamında ücretsiz yapılan cinsiyet geçiş ameliyatları için Hacettepe Üniversitesi’nde para istendiği iddiasında bulundu.

Hacettepe’de Cinsiyet Geçişinde ‘Paralı Ameliyat’ İddiası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans erkek bilgi bankası Sick-o, sosyal güvenlik kapsamında ücretsiz yapılan cinsiyet geçiş ameliyatları için Hacettepe Üniversitesi’nde para istendiği iddiasında bulundu.
 
Blogun yazarı Berk İnan’ın aktardığına göre, Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nde “transseksüel yapıdadır” raporu alan bir trans erkek, mahkemeden aldığı cinsiyet değişimine izin verildiğine dair kararla üniversitenin Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Anabilim Dalı’nı başvurdu.
 
"Ameliyatlar Paralı mı Oldu?" 
“Hacettepe’de bu ameliyatların yapıldığını ve hijyen şartlarının iyi olduğunu duymuş iki arkadaşın daha raporlarıyla aynı bölüme başvurduğuna şahidim. Başvuranlar buradaki doçent doktorla görüştüklerinde, cerrah ‘bu ameliyatlar paralı’ demiş. Trans erkekler karşılıyor diye bildikleri için itiraz etmişler, kâr etmemiş. Bu konuları takip ettiğimi bildikleri için bana ulaştılar; panik içinde ‘ameliyatlar paralı mı oldu’ diye sordular” diye aktaran İnan, bunun üzerine Kızılay’daki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gittiklerini orada da muğlâk yanıtlar aldıklarını söylüyor.
 
Bunun üzerine Bilgi Edinme Hakkı kapsamında SGK’ya yazılı olarak geçen hafta yapılan başvuru sonucunda ise ameliyatın sağlık kurulu raporu ve mahkeme kararıyla SGK tarafından karşılandığı bilgisinin ellerine ulaştığını ve yine aynı blogdan duyurulduğunu aktarıyor.
 
Söz konusu hekimin üniversitede sadece ders verdiğini; ama özel hastanede çalıştığını aktaran İnan, daha önce bu doktorla birlikte ameliyatlarda bulunan cerrah ekibinin Hacettepe’deki ameliyat başvurularında transları doğrudan özelde çalışan doktora yönlendirdiğini, bunun da bu durumu hazırlayan faktörlerden bir başkası olduğunu söyledi. Hekimin; hastaya aynı kurumda gerekli standartta tıbbî müdahalede bulunulacağı teminatı verilmesi şartıyla hastayı reddebileceğini doktorların hatırlaması gerektiğinin altını çizen İnan, “bu basit anlamıyla hasta çalmaya çalışmaktır. Danışıklı dövüş, tekel… Ne derseniz deyin, bu kişiler tıp etiğine aykırı davranıyor,” yorumunda bulundu. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret