09/05/2022 | Yazar: Kaos GL
Hafıza Merkezi, “Sessiz Kalma: Hak Savunucularına Yönelik Yıldırma Politikaları 2015-2021” raporunu 10 Mayıs’ta bir panelle duyuracak.
Hafıza Merkezi, “Sessiz Kalma: Hak Savunucularına Yönelik Yıldırma Politikaları 2015-2021” başlıklı yeni raporunu yarın (10 Mayıs) yayınlayacak. Raporun lansmanı vesilesiyle Postane İstanbul’da aynı başlıkla bir panel de düzenlenecek.
13.00’de başlayacak panelde insan hakları mücadelesinin kriminalize edilmesi, sivil alanın yasalarla daraltılması ve karalama kampanyaları konuşulacak. Hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak katılmanın mümkün olduğu panelde rapor da katılımcılarla paylaşılacak.
Program akışı şöyle:
Program
13:00 – 13:15
Açılış Konuşması
Tarık Beyhan (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi)
13:15 – 14:00
İnsan Hakları Mücadelesinin Kriminalize Edilmesi
Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği
Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği
Kerem Dikmen, Kaos GL Derneği
Tugay Kartal, Haydarpaşa Dayanışması
Moderasyon: Burcu Bingöllü, Hafıza Merkezi
14:00 – 14:15
Kahve arası
14:15 – 15:00
Sivil Alanın Yasalarla Daraltılması
Emel Kurma, Yurttaşlık Derneği
Rana Kotan, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı
Tezcan Eralp Abay, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi
Moderasyon: Özlem Zıngıl, Hafıza Merkezi
15:00 – 15:15
Kahve arası
15:15 – 16:00
Karalama Kampanyaları ve Hedef Göstermeler
Halime Şaman, Marmaris Kent Konseyi
Selmin Cansu Demir, Tarlabaşı Toplum Merkezi
Tora Pekin, Gezi Davası Avukatı
Moderasyon: Banu Tuna, Hafıza Merkezi
Hafıza Merkezi’nin çağrı metni ise aşağıda yer alıyor:
Bu etkinlikte hem raporumuzun bulgularını paylaşacak hem de ilgili paydaşlarla bir araya gelerek Türkiye’de faaliyet gösteren hak savunucularının karşı karşıya kaldığı müdahaleleri ve bu müdahaleler karşısında mücadele imkânlarını konuşacağız. Hak savunucuları ve hukukçuların bir araya geleceği panelde sivil toplumun maruz kaldığı yargısal ve idari tacizlerin yanı sıra medyada yer alan karalama kampanyalarının etkisini tartışmayı istiyoruz.
Gezi Davası’nın 25 Nisan 2022 tarihinde görülen karar duruşmasında Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye verilen 18’er yıl hapis cezası ve tutuklama kararlarının ardından yoğun bir dayanışmaya ihtiyacımız olan bu günlerde tanıttığımız bu rapor, hak savunucularına yönelik günden güne artan baskıları belgelemeyi, görünür kılmayı ve hak savunucuları için karşı müdahalelerin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyor.
Üç oturumdan oluşacak panelde beraber tartışmak istediğimiz sorulardan bazıları şunlar: İnsan hakları mücadelesi üzerinde ne tür yargısal ve idari baskılar var? İdari makamlardan yönelen hedef göstermeler ile medya tarafından yürütülen karalama kampanyaları arasında nasıl bir ilişki var? Tüm bu müdahaleler farklı mücadele aktörlerine yönelik hangi ortak ve farklı örüntüler sergiliyor? Bu yıldırma politikalarına karşı hayata geçirilebilecek yenilikçi ve yaratıcı direniş stratejileri neler olabilir?
Tarih: 10 Mayıs Salı 2022
Saat: 13:00 – 16:00
Yer: Postane İstanbul – Bereketzade Mahallesi Camekan Sokak No: 9 Galata, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Postane’de fiziksel olarak gerçekleşecek etkinlik aynı zamanda internet üzerinden canlı yayınla da takip edilebilir. Panel dili Türkçe olacaktır.
Rapor hakkında
Rapor, Sessiz Kalma web sitesinde profillerine yer verdiğimiz risk altındaki hak savunucularının maruz kaldıkları idari ve yargısal engellemeler ile medya karalamalarına dair bir analiz sunuyor.
Bu analiz bize sivil alanı kısıtlayan ve hak savunucularını engelleyen müdahalelerin sivil toplumun faaliyetlerini sekteye uğratacak yeni yasalar çıkarmaktan, bilhassa terörle mücadele ve ulusal güvenlik yasaları olmak üzere yürürlükteki mevzuatı kötü niyetli bir biçimde uygulamaya, idari ve yargısal yetkileri suistimal etmeye ve medya organlarını kontrol altına alıp asılsız haberler yaparak karalama kampanyaları düzenlemeye varan çok çeşitli biçimlerde gerçekleştirildiğini gösteriyor.
Tüm bu müdahalelerin bir panoramasını çizen rapor, sorunları tespit etmek ve bunlara karşı hayata geçirilebilecek yenilikçi ve yaratıcı direniş stratejilerinin saptanmasına vesile olmak niyetiyle yazıldı.
Etkinlik sırasında raporu hem basılı hem de dijital olarak edinebilirsiniz.
Etiketler: insan hakları