22/09/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek
Kaos GL’nin “Temel Haklar” konulu Aktivizm Okulu’nun son gününde, insan hakları ihlalleri için raporlama süreci konuşuldu.
Kaos GL’nin “Temel Haklar” konulu Aktivizm Okulu’nun son gününde, insan hakları ihlalleri için raporlama süreci konuşuldu.
Kaos GL, LGBTİ Örgütlerin ve Aktivistlerin Kapasitesini Güçlendirme Programı kapsamında Eylül- Aralık 2018 döneminde Aktivizm Okulları düzenliyor. Aktivizm Okulları’nın ilki 12- 16 Eylül tarihleri arasında yapıldı. İlk Okul’da “Türkiye’de LGBTİ’lerin Durumu Değerlendirmesi” ve sonrasında temel haklar eğitimi yer aldı.
Katılımcılar, Okul’un birinci gününde Türkiye'de LGBTİ'lerin durumuna ilişkin bulgulama toplantısı ve SWOT analizi yaptı. İkinci ve üçüncü gün Feray Salman yürütücülüğünde medeni ve siyasi haklar tartışıldı. Dördüncü gün hak temelli yaklaşım ile ihtiyaç temelli yaklaşım arasındaki farklar Murat Çekiç’in sunumuyla masaya yatırıldı. Son gün ise Av. Senem Doğanoğlu, hak ihlallerinde etkin raporlamanın getirilerini paylaştı.
Doğanoğlu, öncelikle ihlale uğrayan kişilerle görüşmelerde esas alınması gereken temel ilkelerini paylaştı ve öykü alma sürecinin inşası üzerine önerilerde bulundu.
Yeniden travmatizasyon riskine karşı iki önemli ihtiyaç olan yararlı bir öykü elde edebilme ve görüşme yapılan kişinin sıkıntısını anlayarak gereksinimlerine saygı göstermeyi göz önünde bulundurmak gerektiğini belirten Doğanoğlu, görüşmeyi etkileyebilecek duyguları açarak katılımcılarla paylaştı.
Doğanoğlu, görüşme tekniklerinin ardından hak ihlallerini raporlamanın önemini; cezasızlığa karşı önleme ve savunuculuk üzerinden aktardı. Raporlamaya başlarken amacın belirlenmesinin öncelikli olması gerektiğinin altını çizen Doğanoğlu mücadele stratejisini buradan kurmanın faydalı olacağını belirtti.
İlgili haber
Kaos GL’nin Aktivizm Okulu’nun ilki nasıl geçti?
“İnsan hakları, kavramlar üzerine inşa edilir”
“Haklar ve özgürlükler barış için tesis edilir”
Hak temelli ve ihtiyaç temelli yaklaşım nerede ayrılıyor?
Etiketler: insan hakları