09/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Hakemlik mesleğinden cinsel yönelimi gerekçesiyle atılan Dinçdağ, işine geri dönebilmek için İstanbul Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na dilekçe verdi.

‘Hakemliğe Dönmek İstiyorum’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hakemlik mesleğinden cinsel yönelimi gerekçesiyle atılan Dinçdağ, işine geri dönebilmek için İstanbul Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na dilekçe verdi.

 

Dinçdağ’ın kurul başkanlığına sunduğu dilekçe şöyle: “1995-1996 sezonunda başladığım hakemlik kariyerimi başarılı bir şekilde devam ettirirken yapılan askerlik yoklamasında eşcinsel olduğum belirlenerek askerliğe elverişli olmadığım yönünde 28.01.2009 tarihli raporla askerlikten muaf tutuldum. Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) askerlikten muaf olduğuma ilişkin belgeyi benden istemesi üzerine raporu kendilerine sundum. TFF çok severek ve başarılı bir şekilde yapmakta olduğum hakemlik mesleğimi yalnızca eşcinsel olmam sebebiyle yapmama izin vermedi. Ayrıca, federasyon sunmuş olduğum Askeri Tıp Akademisinin raporunda yer alan eşcinsel olduğuma ilişkin bilgiyi medyaya bildirerek birçok medya kuruluşunda haber olmama neden olarak herkes tarafından bu yönümle tanınır oldum. Bu nedenle bütün iş başvurularım olumsuzlukla sonuçlanmıştır.”
 
“Ölümle tehdit edildim”
“Hakemlik yaparken bir radyoda da program sunmama karşın bu haberin duyulmasıyla o işimden de çıkartıldım. 2009 yılından beri hiçbir işte çalışamayarak gerçek bir mağduriyet yaşamaktayım. Bunlarla birlikte bazı gruplar tarafından ölümle tehdit edildim. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin her türlü ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini, Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesini ihlal etmiştir. İnsan haklarına aykırı hareket eden TFF’nin insan haklarına aykırı işlem ve eylem yaptığının ve yapmaya da devam ettiğinin tespiti ile TFF’nin bu eylemlerinin önlenmesine karar verilerek hakemlik mesleğine dönmemin sağlanmasını talep ediyorum.” (Burcu Karakaş/milliyet.com.tr)

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam