06/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Kadının İnsan Hakları Derneği’nin düzenlediği Çalıştay sonucunda eşitlik karşıtı Anayasa değişikliklerine karşı oluşturulan kampanya, “Hepimiz İçin Anayasa Koordinasyonu” ismini aldı.

“Haklarımız İçin Bir Aradayız” Çalıştay Raporu yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadının İnsan Hakları Derneği’nin “Haklarımız İçin Bir Aradayız” başlıklı çalıştay raporu yayınlandı. Çalıştay’da 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasında kadın ve LGBTİ+ örgütlerinden temsilciler bir araya geldi.

Çalıştay’ın ilk gününde “Genel Seçim Sonrası Değerlendirme: Örgütsel Gündemimizde Neler Var?” başlığı altında genel seçim sonrası ortaya çıkan tablo konuşuldu. Katılımcılar, bu oturumda seçim boyunca devam eden LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin devam edeceği görüşünü paylaştı. Bunun yanı sıra; yaklaşan yerel seçimlerin ve kayyım politikalarının LGBTİ+ örgütlerine etkisi ele alındı. LGBTİ+ örgütleri, Yeniden Refah ve Hüda Par gibi partilerin LGBTİ+ örgütlenmelerine yönelik saldırılarının ve baskılarının artacağına dikkat çekti.

Çalıştay’da derinleşen ekonomik krizin ve artan yoksulluğun LGBTİ+’lar üzerindeki etkileri de ele alındı. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“LGBTİ+ örgütleri, kendilerine gelen başvurularda psikososyal ve ekonomik destek taleplerinin geçmiş dönemlere oranla oldukça belirgin şekilde arttığını aktardı. Yereldeki LGBTİ+ örgütlerinin şehir merkezlerindeki etkinliklerine merkez dışındaki ilçelerden katılımda düşüş olduğu, bunda hem artan ulaşım masraflarının ve yoksulluğun hem de kamusal alanda LGBTİ+’lara yönelen nefret ve tehditlerin etkisi olduğu tespitinde bulunduk.”

Çalıştay’ın “Yeni Yasama Döneminde Bizleri Neler Bekliyor?” başlıklı oturumunda ise Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, Medeni Kanun’da yapılması planlanan değişikliklerin cinsiyet uyum sürecine yönelik hükümler olmak üzere LGBTİ+’ların kazanımlarını ortadan kaldırma riski taşıdığını aktardı.

Oturumun son sunumunu ise Tevgera Jinen Azad’dan Çağlar Demirel yaptı. Demirel, genel seçim sürecinde iktidarın kadınları, LGBTİ+’ları, Kürtleri ve göçmenleri düşmanlaştırıcı söylemlerine karşı muhalefetin hak temelli bir söylem üretemediğine dikkat çekti.

Çalıştay’ın ““Örgütlenme Stratejilerimiz Nasıl Olmalı?” başlıklı oturumunda ise kadın ve LGBTİ+ hareketlerinin işçi hareketi ve sendikalarla mümkün olan en geniş ittifakı sağlaması gerektiği aktarıldı.

“Hepimiz İçin Anayasa Koordinasyonu” kampanyası!

Çalıştay sonunda toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ hakları ve eşitlik karşıtı Anayasa değişikliği çalışmalarına istinaden oluşturulan kampanya, “Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu” ismini aldı. Raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Önümüzdeki dönemde kamuoyu gündemini meşgul edeceğine kesin gözüyle baktığımız Anayasa değişikliğinin kadın, feminist ve LGBTİ+’lar olarak hepimizi kesen, toplumdaki kutuplaştırmayı derinleştirecek, örgütlenmemize yönelik baskıları artıracak somut riskleri olan bir gündem olduğunda fikir birliğine vardık. Buradan hareketle, bir arada ortak bir mücadele alanı olarak Anayasa değişikliğine odaklanmaya karar verdik.”

Çalıştay Raporu’nun tamamına ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, kadın, sivil anayasa, siyaset
İstihdam