21/07/2011 | Yazar: Kaos GL

İlk olarak 1997 yılının Nisan ayında yayınlananan Halk Anayasası Taslağı’nın tartışılması için çalışan ve yeni anayasa tartışmalarının yoğunlaştığı dönemde gözaltına alınan gençlere özel yetkili mahkeme ceza yağdırdı.

Halk Anayasası Taslağı İçin 2,5 Yıl Hapis! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İlk olarak 1997 yılının Nisan ayında yayınlananan Halk Anayasası Taslağı’nın tartışılması için çalışan ve yeni anayasa tartışmalarının yoğunlaştığı dönemde gözaltına alınan gençlere özel yetkili mahkeme ceza yağdırdı.
Radikal’in haberine göre, hazırlanan anayasa kitapçığı nedeniyle mahkeme, ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan her birine ayrı ayrı 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

2007 yılında yeni anayasa tartışmalarının yaşandığı süreçte Haklar ve Özgürlükler Cephesi tarafından hazırlanan “Halk Anayasası Taslağı” isimli bir kitapçık bir grup genç tarafından tartışılması için çeşitli yerlere dağıltıldı. 

Anayasa maddeleri 
Söz konusu anayasa kitapçığının 1. maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli etnik unsurların gönüllü birlikteliğinden” oluştuğu vurgulanırken, 19. maddesinde “her halkın kendi kaderini serbetçe tayin etme hakkı olduğu”, geçici 7. maddesinde ise “Siyasi şubeler, MİT merkezleri ve gizli kontrgerilla üslerindeki tüm işkence aletlerinin halkın gözü önünde imha edileceği” belirtildi. 

Halkın Anayasası kitapçığı ilgili olarak Özel Yetkili Ankara Başsavcıvekilliği’nce soruşturma açıldı. 10 gencin gözaltına alındığı olayla ilgili “terör örgütü propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “suç işlemeye tahrik”, “Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan iddianame hazırladı. Özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava önceki gün sonuçlandı. Sanık avukatlarının savunmasının ardından mahkeme kararını açıkladı. 

10 gence hapis cezası 
Mahkeme gençlere terör örgütü propagandası yapmak suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde yer alan “Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçu için de Adalet Bakanlığı’ndan izin istemesine karar verdi.
 
Halk Anayasası Taslağı 1997’de yayınlandı
 
Halk Anayasası Taslağı ilk olarak 1997 yılının Nisan ayında yayınlandı.

Daha sonra 2001 Haziranında İkinci Baskısı yapıldı. 2002 yılı Ekiminde, Üçüncü Baskısı yapıldı. Taslağın bu baskısında Kürt Sorunu’na ilişkin 4. Bölümü nedeniyle bir dava açıldı ve söz konusu bölüm yeniden düzenlenerek yeni baskıları yapıldı.

Halk Anayasası Taslağı’nın 4. Baskısı, yeni anayasa tartışmalarının yoğunlaştığı 2007 yılında, AKP döneminde toplatıldı.

Haklar ve Özgürlükler Cephesi, zamanında bu toplatma, bunun için düzenlenen baskınlar ve gözaltılar üzerine bir açıklama yapmıştı. Taslağın, bağımsız ve demokratik Türkiye’yi savunduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denilmişti:

“AKP, Halk Anayasası Taslağı ortadan kaldırmak, gerçek bir tartışmayı engellemek, halkın gerçekleri öğrenmesini, alternatifleri görmesini engellemek için seferberlik ilan etmiştir.”
 
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam