12/01/2017 | Yazar: Can Tülük

‘Kıyıya Vuran İnsanlık: 2015 Mülteci Ölümleri Almanağı’, Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

Halkların Köprüsü’nden mülteci ölümleri almanağı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Köprüsü Derneği’nin “Kıyıya Vuran İnsanlık: 2015 Mülteci Ölümleri Almanağı”, Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

İzmir’den Halkların Köprüsü Derneği 2015 yılında yaşanan mültecilerin haklarının ihlaline ilişkin “Kıyıya Vuran İnsanlık: 2015 Mülteci Ölümleri Almanağı” yayınladı.

2015 Mülteci Ölüm Raporu, Mülteciler Üzerine Politikacı Söylemleri, Can Kırıkları,  Mültecilerin Hukuki Durumu, Medyanın Mültecilerle Sınavı,  Bizden (Halkların Köprüsü'nün Çalışmaları) bölümlerini içeren almanak bir basın tanıtımı ile 12 Ocak Çarşamba günü ilgililere sunuldu.

Dipnot Yayınlarından çıkan almanağın hazırlanmasına ilişkin oluşan ihtiyaca ve almanağın hazırlanma yönteminde izlenen yönteme dair tanıtım metni ise şöyle:                       

“Halkların Köprüsü dernek gönüllüleri olarak hayatın sadece bir zorluğunda değil bütün zorluklarında beraber yaşamayı ve dayanışmayı ilke edinmiş bulunmaktayız. Bu almanak da tam olarak bu dayanışma kültüründen doğmuş bir çalışmadır. “İş Cinayetleri Almanağı” kitabının dağıtım görevlerinde bulunmuş arkadaşların, mülteci ölümleri için de bir almanak hazırlanması önerisi ile almanak fikri tartışılmaya başlandı. Bu fikrin olgunlaşmasında en büyük etken de saha çalışmalarında birebir tanık olduğumuz hayatlar ve hikâyelerdir.

“Belki de Basmane sağlık taramalarında ve gıda yardımlarında bir gün tanıştığımız bir mülteci ailenin bir sonraki gün gazetelerde yayınlanan ölüm haberlerindeki isimsiz fotoğraflarını görmek bizi itti bu hayatları anlatmaya. Belki de gitmek için bütün varını yoğunu bir kaçakçıya teslim etmiş insanların birçok yakınını denizlerin dipsiz derinliklerinde bırakarak döndüklerini görmek bizi itti bu resmi kaydı oluşturmaya. Belki de daha 5 yaşında hayatın bütün acımasızlığını yaşamış bir çocuğun gözlerinden çıktık yola. Belki de bilinsin diye annesiz çocuklar, belki de aydınlansın diye bu uluslararası cinayetler, belki de çıkarılsın diye bütün kimliksiz cesetler deniz diplerinden. Belki de yazılmadığı için yazmak ve not bırakmak bizlere ve bizden sonra geleceklere.”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam