29/07/2009 | Yazar: Bahadır Ural

Strazburg’ta bugün (29-07-2009) yayınlanan "İnsan hakları ve

Hammarberg: ‘Trans bireylerin haklarına tamamen saygı duyulmalı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Strazburg’ta bugün (29-07-2009) yayınlanan "İnsan hakları ve toplumsal cinsiyet" konulu uzman açıklama metninde, Avrupa Konseyinin İnsan Hakları delegesi Thomas Hammarberg, trans bireylerin bazı Avrupa ülkelerinde, cinayetler de dahil olma üzere bir çok acımasız nefret suçlarına kurban olduklarını söyledi.

Avrupa Konseyi üye ülkeler, transfobiyi ve trans bireylere uygulanan ayrımcılığı durdurmak adına daha çok şey yapmalı. Karşılaştıkları problemlerin çok gerçek ve genellikle sadece bu gruba özel olmalarına rağmen, Trans bireylerin durumları uzun süredir ihmal ediliyor ve görmezlikten geliniyor. Hayatın her alanında yüksek derecede tahammülsüzlük ve ayrımcılıkla yüzleşiyorlar, bunlara fiziksel şiddet de dahil.
 
Açıklama metni, yaşama hakkı, fiziksel bütünlük ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi kabul edilmiş insan hakları standartlarının, trans bireyler de dahil olmak üzere, bütün insanlara eşit olarak uygulanmasına değiniyor. Aynı şekilde, iş piyasasında, ayrımcılığa karşı korunma haklarına da sahipler.
 
Komisyon üyesi Hammerberg’in raporu aynı zamanda, bazı ülkelerde trans bireylerin haklarının korunmasıyla ilgi atılan olumlu adımları da anlatıyor. Fakat bu bölgede transfobi umursamazlık kadar çok yaygın. Açıklama metni, Avrupa Konseyi üye ülkelere, ayrımcılığı önlemek amaçlı, sağlık personellerini eğitmekle başlayan daha ileri adımlar atılmasını öneriyor. Açıklama metni aynı zamanda, bir bireyin cinsel kimliğinin tanınması için mecburi sterilizasyon ya da diğer tıbbi müdehalelere zorunlu olarak maruz bırakılmalarının gereksiz olduğunu da ileri sürüyor.
 
Çeviri: Bahadır Ural
 


Etiketler: insan hakları
nefret