16/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Mülteci olarak yaşadığı Viyana’daki evinde transfobik bir nefret cinayetine kurban giden Hande Öncü, Cumartesi günü Viyana’da anıldı.

Hande Öncü Viyana’da anıldı: LGBTİ mülteciler için güvenli bir yaşam sunulmalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mülteci olarak yaşadığı Viyana’daki evinde transfobik bir nefret cinayetine kurban giden Hande Öncü, Cumartesi günü Viyana’da anıldı.
 
Türkiye’deki transfobik baskılar sonucu Avusturya’ya iltica eden ve Viyana’da Sırbistan kökenli bir göçmen tarafından hayatına son verilen Hande Öncü, Cumartesi günü Viyana’da yapılan bir eylemle anıldı.
 
“Yeni bir yaşam kurmak isteyenler kendilerini tekrar güvensiz bir durumda buluyorlar” denilen açıklamada LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) mültecilerin resmî makamlar, danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları ve diğer mülteciler tarafından ayrımcılığa uğradığına dikkat çekildi.
 
LGBTİ mülteciler için özel bir statü talep edilen eylemde cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa maruz kalan mülteciler için danışma ve destek hizmetleri sunulan yaşam alanları oluşturulması istendi.
 
Hande Öncü’nün cenazesi, Trans Melekler tarafından Türkiye’ye getirilmiş; geçtiğimiz hafta yakalanan katil zanlısı ise, Öncü’yü boğarak öldürdüğünü itiraf etmişti. 
 
Fotoğraflar için Têkoşîn LGBTİ grubuna teşekkürler.

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam