03/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Hande Yener, Kaos GL’nin düzenlediği ‘Türkiye’nin ‘gay ikonu’’ anketinin açık ara birincisi oldu. Nedeni geylerle ilgili açıklamalarıydı büyük ölçüde. Ancak Yener, yaptığı şarkılar, giydiği kıyafetlerle de birden bire bambaşka bir koltuğa oturdu geyler arasında. Kimileri için taklitten ibaret, kimileri için de imajı ve şarkıları yeterince orijinal sayılan bu kadın, LGBT camiada çokça konuşulan biri haline geldi. Kaos GL dergisi, farklı sularda yüzdüğünü iddia eden Yener’e sorduk: O bir ‘çöp star’ mı, ‘gay ikonu’ mu? Ayrıntıları söyleşinin yanıtlarında gizli…

Hande Yener: ‘Ben hayalimdeki benim’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hande Yener, Kaos GL’nin düzenlediği ‘Türkiye’nin ‘gay ikonu’’ anketinin açık ara birincisi oldu. Nedeni geylerle ilgili açıklamalarıydı büyük ölçüde. Ancak Yener, yaptığı şarkılar, giydiği kıyafetlerle de birden bire bambaşka bir koltuğa oturdu geyler arasında. Kimileri için taklitten ibaret, kimileri için de imajı ve şarkıları yeterince orijinal sayılan bu kadın, LGBT camiada çokça konuşulan biri haline geldi. Kaos GL dergisi, farklı sularda yüzdüğünü iddia eden Yener’e sorduk: O bir ‘çöp star’ mı, ‘gay ikonu’ mu? Ayrıntıları söyleşinin yanıtlarında gizli…

KAOS GL

Söyleşi: Aykan Safoğlu & Bawer Çakır

Kaos GL ve Hande Yener aynı cümlede kullanılınca, ister istemez ilk soru Kaos GL'nin düzenlediği ‘gay ikonu’ anketi olacak. Açık ara ‘gay ikonu’ seçildin Kaos GL okurlarınca. Neler düşünüyorsun?

(Gülüyor) HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. KENDİMİ ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM ENERJİM ARTIYOR. BÖYLE BİR KİTLENİN BENİ BU KADAR ÖZEL HİSSETTİRMESİ ARAMIZDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRİYOR. BEN ZATEN GAYLERİ SEVİYORDUM...

Bu ankette Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Murathan Mungan, Aysel Gürel, Zeki Müren gibi isimleri geride bırakmanı neye bağlıyorsun? Neden ‘gay ikonu’sun sence?

GERÇEKTEN BUNU TAM OLARAK BİLEMİYORUM. TAMAMEN GAYLERİN TERCİHİ.

Senin ‘gay ikonu’ olmanla ‘Black Is Beautiful’ diyen ‘gay ikonu’ Diana Ross arasında nasıl bir paralellik var? ‘Ezilenlerin ikonu’ olarak kendini mağdur hissettiğin neler var?

PARALELLİĞİ BİLEMEM AMA BU SADECE KİŞİNİN GÜÇLÜ VE GENİŞ DÜŞÜNEBİLMEYE İSTEKLİ OLMASIYLA İLGİLİ. BEN KALBİNİN SESİNİ DİNLEYEN VE HAYATIN İÇİNDEN BİRİ OLARAK BU ÜLKEDE ASLINDA İSTEDİĞİNİZ HER TÜRLÜ ÖZGÜRLÜĞÜN VAR OLDUĞUNA İNANIYORUM. BENCE BU DURUM, ÖZGÜR OLAN VE ORTAK OLAN ALGILARIN BULUŞMASI. BUNU KİMSE ENGELLEYEMEZ Kİ… ACIDAN KURTULUP KENDİ İSTEĞİNE KAVUŞMAK… BENCE HEPİMİZİN GÜCÜ BUNA BENZER İSTEKLER SAYESİNDE OLUŞUYOR.



‘Değişim benim yol arkadaşım’

Sürekli değişen, gelişen, ilerleyen bir Yener izliyoruz 2006 yılbaşından beri. ‘Değişim’ neyi ifade ediyor senin hayatında?

DEĞİŞİM DOĞDUĞUMUZ ANDAN ÖLENE KADAR VAR. OLMASA HAYAT BİTMEK BİLMEZ. DEĞİŞİM BENİM YOL ARKADAŞIM. O BENİM COŞKUM, O BENİM ÖĞRETMENİM... DEĞİŞİM HAYATIMIZ DEMEK BENCE.

Türkiye’de Ajda, sen, Lübnan’da Fairuz, Mısır’da Dalida gibi batılı icracılar daha çok tutuyor gibi. Neler söyleyebilirsin bu konuda?

KALİTELİ MÜZİĞİ DESTEKLEYEN ÇOK BÜYÜK KALABALIKLAR VAR. KİM KALİTEYİ SEVMEZ Kİ?

‘Nasıl Delirdim?’ ile ilgili video çekmeyeceğini, yeni albüm için çalıştığını duyduk. Emniyet kemerlerimizi bağladık, bekliyoruz. Yeni albümünde bizler nelere şaşıracağız? Ayrıca yeni projeler neler? Studio Live konserinde yurtdışına açılmaktan, Naciye’ye klip çekmekten bahsetmiştin misal.

‘NASIL DELİRDİM’ ALBÜMÜ VE KEMAL DOĞULU SİNGLEI ÇIKTIĞINDA YENİ ALBÜMÜMÜN TARZI KAFAMIZDA BELİRMİŞTİ. NE TARZ ŞARKILAR İSTEDİĞİMİZİ VE ALTYAPILARI EROL TEMİZEL’LE SEÇMEYE BAŞLAMIŞTIK... 4 AY ÖNCE ALBÜM İÇİN START VERDİK. YENİ ALBÜMÜMÜN SONUÇLARINI YAKINDA PAYLAŞACAĞIZ. O NEDENLE ANLATMAYI DEĞİL, DİNLEMENİZİ TERCİH EDİYORUM. ANLATMAK SINIRLAYABİLİR. YURTDIŞI PROJEMİ DE ZAMANI GELDİĞİNDE MUTLAKA DUYUCAKSINIZ...

Şarkıların kadar albüm kapakların, kliplerin, kıyafetlerin, dansların, mimiklerinle de dikkat çekiyorsun. Zaman zaman maskulen bir Hande görüyoruz, bazen de androjen bir Hande. Oldukça camp bir halin var. Sen kendini camp buluyor musun?

EVET, SANIRIM BEN CAMPIM. ? GÖRSEL OLARAK KEMAL DOĞULU’YLA ÇALIŞIYORUM. BENİM RUH HALİMİ İYİ BİLEN BİRİ VE MODERN OLDUĞUMU İYİ BİLEN BİRİ. ONUNLA ÇALIŞTIĞIM İÇİN ÇOK ŞANSLIYIM. BENİM HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİREN ODUR. BENİ TANIDIĞI GİBİ YANSITIYOR. YAPTIKLARIMIZIN MÜZİĞİMLE VE RUHUMLA ÇOK UYUMLU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. YANİ BEN HAYALİMDEKİ BENİM…

Senin geylerle ilgili açıklamalarının ardından birçok isim eşcinselliğe ve mücadelelerine dair pozitif açıklamalar yaptı. Örneğin; Hülya Avşar ‘İnsan hakları meselesi kolay hallolur diye düşünüyorsanız ben de size 'önce eşcinsellerin problemlerini halletmeliyiz. Hani şu yoklarmış gibi saydıklarımızın' derim. Bana göre asıl bölücü olan, eşcinselleri saymayanlar. Bunun başörtüsünden ne farkı var ki! Başörtülüler üniversiteye giremiyor. Eşcinseller ise hiçbir yere. İş bulamıyorlar, onlara yaratık gözüyle bakılıyor, arkadaşlık etmek bile ayıp karşılanıyor" dedi. Bu gelişme için neler söyleyebilirsin? Katkın olduğunu düşünüyor musun az da olsa?

? HÜLYA AVŞAR ZATEN ÖNGÖRÜLÜ BİR SANATÇI. GENEL OLARAK EŞCİNSELLER İÇİN DAHA BİRŞEYLER YAPABİLDİĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUM. HÜLYA AVŞAR ÇOK DOĞRU SÖYLÜYOR… 2008’DE BELKİ BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ…



‘En gey şarkım Romeo’

Bu yıl 25-29 Haziran 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek Eşcinsel Onur Haftası etkinliklerinde adın geçiyor sık sık. Seni sahnede görebilecek miyiz bu sene, ne dersin? Ya da Eşcinsel Onur Yürüyüşü’nde gökkuşağı bayrağının ucundan tutma ihtimalin var mı?

MUTLAKA BİRİNDE OLURUM ?

100. sayısını çıkartan bir eşcinsel dergisinden, 1500’e yakın kişinin yürüdüğü Eşcinsel Onur Yürüyüşü’nden bahsediyoruz ve bu insanlar Hande Yener’i çok seviyor. Özgürlük mücadelemize dair söyleyeceklerin vardır muhakkak.

HAYATTA EN SEVMEDİĞİM ŞEY İNSAN AYIRMAKTIR. ÇİFTE STANDART YAPILMASINA ÇOK KARŞIYIM. ÖZELLİKLE ONLARI SANATTA DAHA ÇOK GÖRMEK İSTERDİM. BU YÜRÜYÜŞ İŞİN BELKİ DÖRTTE BİRİ. YAPILMASI GEREKEN DAHA ÇOK ŞEY VAR. HAYATTA BAZI ŞEYLER İSTEMEDEN OLMAZ. O YÜZDEN BEN HER ZAMAN ONLARLA VARIM VE HER ZAMAN İLETİŞİMDEYİM. UMARIM BU GÜNLER DE AŞILACAK VE UMARIM HERKES ÖZEL HAYATA SAYGI DUYUCAK.

Sence en gey şarkın hangisi? Ve neden?

ROMEO OLABİLİR... HERKES ROMEOSUNU ARIYOR DİYE OLABİLİR. ?

‘Bir kelime, bir işlem’i hatırlarsın. Aşağıdaki kelimelere/isimlere dair düşüncelerinle bitirelim istiyoruz bu söyleşiyi. Ve teşekkürler ediyoruz…

ZEKİ MÜREN: UNUTULMAZ

MADONNA: STARLIĞIN ADI

EŞCİNSEL: KALBİNİN SESİNİ DİNLEYEN

DİSKO TOPU: 80 LER

MÜZİK: ELEKTRONIC MÜZİK VE NEFES

BÜLENT ERSOY: MARJİNAL, FEVKİNİN FEVKİİİ...

AVRUPA: KALİTELİ YAŞAM, EKONOMİK VE SANATSAL ZENGİNLİK

GÖKKUŞAĞI: HER RENGİ BARINDIRIR GAYLER GİBİ

İMAJ: STİL SAHİBİ OLAN BİRİ İÇİN NORMAL BİR DURUM

AJDA PEKKAN: SÜPERSTAR

HÜLYA AVŞAR: HER GÜZEL ŞEYİN BİR ARADA OLDUĞU NADİR İNSAN...

KAOS GL DERGİSİ: GÖKKUŞAĞI

Kaynak: Kaos GL dergisi, Mayıs-Haziran 2008, Sayı: 100

*Konuyla ilgili haberler:

[[Hipnoz yasaklanmamış!]]

[[Türkiye’nin ‘gay ikonu’ Hande Yener]]

[[Hande mi Serdar mı?]]

[[Kaos GL'den Türkiye’nin ‘gay ikonu’]]

[[Sıradışılık beni güzelleştirdi]]

Etiketler: kültür sanat
İstihdam