26/12/2023 | Yazar: Kaos GL

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Muhammet Hanifi Zengin’in görevden alınmama nedenini yazılı cevaplaması istemiyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

“Hanifi Zengin’in faili olduğu suçlar ortadayken görevden alınmamasının gerekçesi nedir?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki; kadınlara, gazetecilere, LGBTİ+’lara ve hak savunucularına uyguladığı şiddet ve tacizlerle gündeme gelen ve hala Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü olarak görevlendirmesi devam eden Muhammet Hanifi Zengin’in görevden alınmama nedenini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Milletvekili Saki, soru önergesinde Muhammet Hanefi Zengin’nın feminist gece yürüyüşlerinde, 25 Kasımlarda, 8 Mart eylemlerinde ve Onur Yürüyüşlerinde boy göstererek ortaya koyduğu LGBTİ+ nefreti ve kadın düşmanı icraatları, cinsel tacizleri belgelenmiş olduğu halde hakkında yapılan suç duyurularının ardından dava açılmadığının ve açık tacizine rağmen görevden alınmadığının altını çizdi:

“Zengin, sağlık emekçilerinin görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz 2022 tarihinde yaptıkları eylemi takip eden kameraman Bilal Meyveci’yi ‘Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz!’ şeklinde tehdit etmiş, 26 Haziran 2022 tarihli Onur Yürüyüşü sırasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ı gözaltına aldırmıştır. Yine 26 Haziran 2021 günü Onur Yürüyüşüne katılan yüzlerce kadın, LGBTİ+ ve görüntü almaya çalışan basın emekçileri M. Hanifi Zengin’nin talimatlarıyla ağır bir biçimde polis şiddetine uğramıştır. Eyleme katılanlar gözaltına alınırken darp, hakaret, tehdit, yaralanmaya neden olacak derecede sıkılmış ters kelepçe uygulaması, tutanaksız bir biçimde başta telefonlar olmak üzere eşyalarının gasp edilmesi gibi insanlık dışı muamele ve uygulamaya maruz kalmışlardır. “

Hanifi Zengin’e dair sayısız şikayetin görmezden gelindiğini, Zengin’in ise bir grup kadını kendisine hakaret ettikleri gerekçesiyle şikayet ettiğini ve kadınlar hakkında hakaret davası açıldığını duyuran önergede Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması istenen sorular şöyle:

  • Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Hanifi Zengin’in faili olduğu suçlar ortadayken görevden alınmamasının gerekçesi nedir?
  • Taciz videoları ve gazetecilere yönelik tehdit videolarıyla tanınan Hanifi Zengin hakkında yürütülen idari bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut değilse gerekçesi nedir?
  • Bakanlığınız tarafından, hak örgütleri tarafından işkence failleri polisler hakkında yapılan şikayetler ve delilleri dikkate alınarak açılmış idari soruşturmalar mevcut mudur?
  • Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde süreklileşen ve Bakanlığınızın yetkisiyle gerçekleşen polis şiddetini sürdürecek misiniz?

Etiketler: insan hakları, kadın, medya, siyaset, onur yürüyüşü
İstihdam