05/08/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek
Avukat Kampı’nın dördüncü gününde trans geçiş sürecinin hukuksal zemini ve LGBTİ+ mahkumların yaşadığı sıkıntılar konuşuldu.
Avukat Kampı'nın dördüncü gününde trans geçiş sürecinin hukuksal zemini ve LGBTİ+ mahkumların yaşadığı sıkıntılar konuşuldu.
Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında gerçekleşen 2017 Avukat Kampı devam ediyor. Kampın dördüncü gününde katılımcılar gruplar oluşturarak iki alan üzerine çalıştı: Trans geçiş süreci ve LGBTİ+’ların hapishane süreçleri. Bu alanlarda yaşanan problemlerle ilgili beyin öneriler, büyük gruba sunularak tartışıldı.
Trans geçişte hukuksal zemin
Trans geçiş süreci grubunun çıktılarına göre, alanındaki en büyük problemlerden biri yargı süreciyle tıbbî sürecin birbirini desteklememesi. Mahkemelerin en yakın hastaneye yönlendirmesi, konuda uzman olmayan personellerle sürecin örülmesi büyük problemlere sebep olabiliyor.
Mahkemelerin görevsizlik kararları üzerine uyuşmazlık mahkemesine gidiyor ve süreç uzuyor. Sürecin hukuki zeminde yavaş ve uzun sürüyor olması, transların yıpranmasına neden oluyor. Translar, bu yıpranmanın üzerinden psikolojik destek yerine almak yerine sağlıksız yollara başvurabiliyorlar.
Hastaneye ilk yönlendirmede kadın doğum ve üroloji deneyimlerinin travmatik olmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.
Geçiş sürecinden sonra diploma ve sigorta gibi belgelerin yeniden düzenlenmesine sistemin izin vermemesi, büyük problemlere yol açıyor. Bu noktada, mahkemelerin SSK ve MEB gibi kurumlarla birlikte çalışması sorunları büyük oranda çözebilir.
Hapis içinde hapis: LGBTİ+ mahkumlar
Hapishane grubu, LGBTİ+ların hapishane deneyimlerinden yola çıkarak problem listesi çıkarttı. Çalışmaya göre, LGBTİ+’lar mahkumluk içinde mahkumluk yaşıyorlar.
Cezaevlerinin LGBTİ+ mahkumlar için uyumlu olmaması sebebiyle, çoğu zaman sonuç tecrit oluyor. LGBTİ+ olmayan mahkumlardan ayrı bir yerde tutulma, olağan hapishane yaşamından izole edilme, gardiyanlar tarafından ayrımcılığa ve şiddete uğrayabilmeye açık hale gelme gibi problemler bunu gösteriyor.
Gruba göre, “pembe hapishaneler” iki yönlü bir yerde duruyor: Ayrımcılığı meşru hale getirebilir ama aynı zamanda LGBTİ+ mahkumları tecrit hayatından kurtarabilir. Bu sebeple “pembe hapishane” tartışmasını yaparken alternatifini de konuşmak gerekiyor.
2017 Avukat Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İlgili haber:
LGBTİ+’ların hukukla imtihanı: Adalete erişimin önündeki engeller neler?
Cezasızlık LGBTİ+’lar için hangi durumlarda ortaya çıkıyor?
LGBTİ+ müvekkiller ve stratejik dava süreçleri
Etiketler: insan hakları