04/08/2008 | Yazar: KAOS GL

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği Hürriyet gazetesinin 1 Ağustos 2008 tarihli sayısında yayınlanan ‘Halı saha maçına bir kaleci lazım’ başlıklı haberde HIV+ kişiler

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği Hürriyet gazetesinin 1 Ağustos 2008 tarihli sayısında yayınlanan ‘Halı saha maçına bir kaleci lazım’ başlıklı haberde HIV+ kişilerin isimlerini açıkça yayınladığı gerekçesiyle bir tekzip yayınladı. Tekzipte ‘Hürriyet gazetesi, HIV taşıyıcısı olan kişilerin isimlerini açıkça vermek suretiyle de hasta haklarını ihlal etmiştir. Böylece bu bireyler de mağdur edilmişlerdir.’ denildi.

1 Ağustos'ta, İstanbul'da Büyükçekmece ve Silivri'de yapılan operasyon sonrasında zorla fuhuş yaptırılan 54 kadının kurtarıldığı ve 12 kişilik fuhuş çetesinin çökeltirdiğini haberi veriliyor. Bu haberi manşetten veren Hürriyet gazetesi, fuhuş çetesinin değil, insan ticareti mağdurlarının görüntülerine yer vermekte ve mağdurları topluma ifşa ederek hem suç işlemekte hem de tekrar tekrar mağdur etmektedir.

Bahsi geçen haberde, 54 kadınından 24'ünde zührevi hastalık tespit edildiğini ve bu kadınlardan ikisinde ise HIV virüsü olduğu belirtilmektedir. Hürriyet gazetesi, HIV taşıyıcısı olan kişilerin isimlerini açıkça vermek suretiyle de hasta haklarını ihlal etmiştir. Böylece bu bireyler de mağdur edilmişlerdir.
Tıbbi bilgilerin açıklanması suçtur.

Emniyet güçlerinin, insan ticareti mağdurlarının cinsel sağlık bilgilerini medya yoluyla, kamuyla paylaşması yanlıştır.

Medyanın, İnsan ticareti mağdurları ile ilgili yaptığı haberlerde,

Cinsiyet ayrımcılığına dayalı şiddet hiçbir biçimde meşru gösterilmemeli, şiddetin toplumsal düzlemdeki önemini azaltacak sansasyonel kullanımlardan ve mizah malzemesine dönüştürme eğilimlerinden uzak durulmalıdır.

Mağdurun kimliği gizli tutulmalı, kimliğin teşhisine yarayacak diğer bilgiler de verilmemelidir (ad, fotoğraf, adres, yerel odaklı haberler için yerleşim birimi vb.)

Mağdurların onurunun korunmasına gereken özen gösterilmelidir. Bu ilke özellikle şiddet sonucu yaşamını yitirenlerle ilgili haberlerde daha büyük önem taşımaktadır.

Mağduru küçük düşürücü durumlarda gösteren fotoğrafların kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Taciz ve tecavüz gibi cinsel suçların haberleştirilmesinde kullanılan dile özen gösterilmelidir. Saldırganın ifadesinden yararlanılarak hazırlanan metinlerin, mağdur açısından yaralayıcı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu haberlerde kullanılan görsel malzeme ile anlatım biçiminin pornografik ve özendirici çağrışımlar yaratmamasına dikkat edilmelidir.

Sorumlu bir anlayış benimsenerek şiddete uğrayanlar ya da risk altında olanlar, çözüm yolları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmeli, var olan kuruluş ve yardım hatlarının erişim bilgileri haberde yer almalıdır.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi;
Barış Sulu

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam