22/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Velvele.net editörlerinin “LGBTİ+ hareketinin bir hatıra defteri olsa, neler yazardık?” sorusu üzerine Türkiye LGBTİ+ hareketinin tarihindeki önemli olayları tanıklarıyla ya da emek verenleriyle konuştuğu yeni podcast serisi yayında!

“Hatıra Defteri” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Velvele.net yazı işleri toplantısında editörlerin “LGBTİ+ hareketinin bir hatıra defteri olsa, neler yazardık?” diye sorusu üzerine “Aslında o hatıraların tanıklarıyla konuşsak harika bir arşiv oluşur” hayaliyle gerçeğe dökülen “Hatıra Defteri” podcast serisi yayında.

Editörlerin Türkiye LGBTİ+ hareketinin tarihindeki önemli olayları tanıklarıyla ya da emek verenleriyle konuştuğu Hatıra Defteri sayfaları şöyle:

Jilet Sebahat ile 2003 Onur Yürüyüşü

Sunan: Fulden

Jilet Sebahat, 2003 haziranının son pazar gününde İstiklal Caddesi'nde 30-40 kişi ile yapılan ve bugünlere değin lubunyalara güç veren Onur Yürüyüşünü anlatıyor.

Evren Aşık ile geç 90’lar/erken 2000’ler queer gece hayatı

Sunan: Bawer

Evren Aşık, Türkiye LGBTİ+ mücadelesinin sokağa çıkmasından hemen öncesine denk gelen İstanbul’un şaşalı queer gece hayatını anlatıyor.

Pozitif Dayanışma’dan Barış Ozan ile Türkiye’deki HIV aktivizminin tarihi

Sunan: İlker

Bu bölümde aktivist ve akran danışmanı Barış Ozan Türkiye’deki HIV aktivizminin tarihini anlatıyor ve Pozitif Dayanışma’nın faaliyetlerinden bahsediyor.

Erdem Gürsu ile Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftası

Sunan: Bawer

Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin kurucularından biri olan Erdem Gürsu, 2006 yılında bir nefret cinayetine kurban giden eşcinsel gazeteci Baki Koşar adına düzenledikleri haftayı anlatıyor.

Nalan ve Sedat ile Mersin Onur Yürüyüşü

Sunan: Fulden

Mersin Onur Haftası Komitesi’nden Nalan ve Sedat, 2015’ten bu yana düzenlenen Mersin Onur Haftasının göz bebeği Mersin Onur Yürüyüşü’nü anlatıyor.

Yeşim Başaran ile Bursa Onur Yürüyüşüne yönelik linç girişimi

Sunan: Bawer

2006 yılında Bursa Gökkuşağı Derneği’nin şehirde düzenlemek istediği ilk Onur Yürüyüşüne katılanlar Bursaspor taraftarlarınca linç edilmeye çalışılmışlardı. O gün orada olan Lambdaistanbul gönüllüleri Yeşim Başaran ve editörümüz Bawer birlikte hafıza tazeliyorlar.

Sinan Göknur ile Voltrans

Sunan: İlker

2010’lu yılların ilk yarısında kurulan trans erkek dayanışması Voltrans’ı kurucu üyelerinden Sinan Göknur anlatıyor.

Özgür Gür ile üniversitelerdeki LGBTİ+ örgütlenmeleri

Sunan: Fulden

Özgür Gür, yolları farklı dönemlerde ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan geçen editörümüz Fulden’e üniversiteleri LGBTİ+’lar için bir dayanışma ve mücadele alanı haline getiren toplulukların tarihine ilişkin tanıklığını ve bu sürecin ÜniKuir’e nasıl dönüştüğünü anlatıyor.

Yener Bayramoğlu ile Hormonlu Domates Ödülleri

Sunan: Bawer

İlk kez Lambdaistanbul tarafından dağıtılan, ardından bağımsız bir yapıya dönüşen Onur Haftası organizasyonu tarafından verilmeye devam edilen Hormonlu Domates Ödülleri’ni hayata geçiren ekipten Yener Bayramoğlu ve editörümüz Bawer, ödülün nasıl doğduğunu ve yıllar içerisinde geçirdiği evrimi konuşuyor.

Seyhan Arman ile LGBTİ+ aktivizminin dünü ve bugünü

Sunan: İlker

Oyuncu ve aktivist Seyhan Arman, 2000’li yıllarda LGBTİ+ aktivizminin nasıl dönüştüğünü, trans örgütlenmesinin hareketi nasıl ileriye taşıdığını anlatırken hareketin bugününe dair fikirlerini de bizlerle paylaşıyor.


Etiketler: medya, kültür sanat, eğitim, hiv, onur yürüyüşü
İstihdam