11/03/2021 | Yazar: Kaos GL

“Kan bağışında kişilerin cinsiyet kimliklerine yahut cinsel yönelimlerine göre ayrımcı tutumların sergilenmesinden vazgeçilmelidir”

“Hayat bağışına ayrımcılık duvarı!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteci Çağla Geniş, İlkses Gazetesi’ne eşcinsel olduğu gerekçesiyle kan vermesi engellenen Ramazan Aslan’ın hikayesini yazdı.

Aslan, yaşadığı ayrımcılığın kendisine hissettirdiklerini “Bizleri boşluğa itiyor, artık çok yorgun hissediyorum” sözleriyle anlatırken, Kaos GL’den Defne Güzel de yaşananların ayrımcılık olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Kızılay’ın HIV’i bahane ederek eşcinsellerden kan almaması en nihayetinde ayrımcı ve homofobik bir tutumdur. Dünya ülkeleri bu ayrımcı tutumdan birer birer vazgeçiyor. Örneğin; Fransa daha önce eşcinsel erkeklerin kan bağışını dört aylık cinsel perhiz yapılmış olması şartıyla kabul ederken LGBTİ+ örgütlerinden gelen eleştiriler sonrasında bu ayrımcı kararından döndü ve dört aylık cinsel perhiz şartını kaldırdı. Kişilerin cinsel yönelimleri yahut cinsiyet kimlikleri ayırt edilmeksizin alınan kanların hepsi gerekli taramalara zaten tabi tutulmalıdır ve kan bağışında kişilerin cinsiyet kimliklerine yahut cinsel yönelimlerine göre ayrımcı tutumların sergilenmesinden vazgeçilmelidir”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise “Kişinin testleri yapılır ve bulaşıcı bir hastalık yoksa kan verebilir. Yoksa bu insan hakları ihlali ve homofobik bir tutumdur” sözleriyle uygulamayı eleştirdi.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam