10/11/2010 | Yazar: KAOS GL

Anadolu AJansı'nın "İlköğretimde başörtüsü olmaz" sözlerini görmezden geldiği Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül, Özgür- Der&rsq

Hayrünnisa Gül Nefret Söyleminin Hedefinde  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Anadolu AJansı'nın "İlköğretimde başörtüsü olmaz" sözlerini görmezden geldiği Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül, Özgür- Der’in "Beyazlaşmaya çalışan zenci" şeklindeki nefret ve ayrımcılık içeren açıklamasının hedefi oldu.

"İlkokulda başörtüsü olmaz" diyen Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrünnisa Gül hükümete yakın çevreler tarafından ya görmezden gelindi ya da ayrımcı ve nefret içerikli söylemlerin hedefi oldu.

Anadolu Ajansı (AA) bu sözlere ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Eşime katılıyorum" deyince yer verdi; Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür- Der) Hayrünnisa Gül'ü "Beyazlaşmaya çalışan zenciye" benzetti.
 
Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte gittiği Londra'da, bir araya geldiği Türkiyeli öğrencilerin bir sorusu üzerine ilkokulda başörtüsü olmayacağını belirterek şöyle konuştu:
"Bunlar cehaletten oluyor. Eğer öyle aileler var ise, biz onlara konuşarak ulaşacağız. Onları eğiteceğiz. Böyle bakmanız lazım. Önyargıyla bakarsak hiçbir sonuca varamayız. Hem niye o yaşta kız çocuğu başını örtsün? Farz olursa örter. O yaşta örtmez."
 
AA: Haberi atladık, kasıt yok
Radikal gazetesi Gül'ün bu sözlerinin AA'nın Londra'dan geçtiği haberde yer almadığını belirtti. Gül'ün sözlerinin neden yayına konmadığını soran Radikal gazetesi, AA yetkililerinden "bu sözleri kasten değil, 'atladıkları' için habere koymadıkları" şeklide cevap aldıklarını yazdı.
 
Radikal'in haberine göre AA Cumhurbaşkanı Gül'ün, eşinin sözlerine katıldığını belirten haberini geçerken, altına da Hayrünnisa Gül'ün önceki günkü açıklamalarını ekledi.
 
"Kendisi de mağdur"
Özgür düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ise Hayrünnisa Gül hakkında sert bir açıklama yaptı. Özgür Der'den Genel Başkan Rıdvan Kaya imzasıyla "Hayrünnisa Hanım da 'eğiticiler' kervanına mı yazılmış" başlığı altında yapılan yazılı açıklama şöyle:
 
"Bu beyanatı, yasakçılığın yarattığı kompleksli ruh halinin bir yansıması olarak görüyoruz. Başörtüsü yasağı adı verilen zorbalık yüzünden eğitim hakkı gasp edilmiş, daha bir hafta önce bizzat kendi taktığı başörtüsü yüzünden büyük bir hakarete, istiskale uğramış, protokol krizlerinin öznesi olmuş bir kişinin bu tutumu akla beyazlatmak için yüzlerini pudralayan zencileri getirmekte"
 
Çubukçu: Yönetmelik açık
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise Hayrünnisa Gül'ün katıldığı ilköğretimde başörtüsü tartışmasına ilişkin soruyu "İlköğretimde kıyafete ilişkin yönetmelik var. Hayrünnisa Hanım'ın açıklamalarını ayrıca tercüme veya tavzih etme (açıklama) durumum olamaz" dedi. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam