16/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi dün Ankara’da düzenlediği “Hayvanlarla insanların kurtuluşu ortaktır” söyleşisinde Süreyya Karacabey, Foti Benlisoy ve Kaos GL’den Aslı Alpar’ın konuştu. Etkinliği Güliz Gündüz yönetti.

Hayvanlarla insanların kurtuluşu ortak, peki nasıl? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi dün (15 Haziran) Ankara Eğitim-Sen 5 No’lu Şube’de, “Hayvanlarla insanların kurtuluşu ortaktır” söyleşisi düzenledi.

Söyleşide Süreyya Karacabey, Foti Benlisoy ve Kaos GL’den Aslı Alpar’ın konuşurken, etkinliği Güliz Gündüz yönetti.

Gündüz etkinliğe “Bizim mücadelemiz seçim süreciyle başlamadı ancak seçim sonrasındaki umutsuzluğu en zayıf halka olan hayvanlardan da başlayarak birleşik hak mücadelemizi büyütmek istiyoruz” diyerek Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nin kurulma amacını aktararak başlattı. 

Etkinliğin ilk konuşmacısı Süreyya Karacabey, Dona Haravey’in yoldaş türlerinden yola çıkarak, hayvanlarla kurduğumuz ilişkinin yalnızca sevgiyle değil asıl olarak saygıyla kurulması gerektiğine dikkat çekti. Kümeslerde seri üretimle sömürülen, süt endüstrisinde annesinden ayrılan buzağıyı hatırlatan Karacabey, insan dışı hayvanları dışarıda bırakmadan ortak bir mücadelenin nasıl kurulacağı üzerine konuştu.

Karacabey’den sonra söze giren Alpar, ortak mücadelede “Hangi yöntemle bir arada olacağız” sorusuyla konuşmaya başladı. Kesişimsellik ya da bütünleşik mücadele terimlerinin ortaya çıktığı tarihsel toplumsal koşulları ele alan Alpar Hayvan özgürlüğü aktivisti marco Maurizi’nin hayvan sömürüsüne karşı tarihsel maddeci yaklaşımından bahseden Alpar LGBTİ+’ları, Kadınları işçileri hayvanların doğayı kimseyi geride bırakmadan mücadeleyi örmenin yollarını tartıştı.

Oturumun son konuşmacısı Foti Benlisoy, insan ve insan dışı hayvanların sömürülmesinin tarihinin hemen hemen aynı döneme denk düştüğüne dikkat çekti. “Kapitalizm hayvan sömürüsünün, türcülüğün son aşaması” diyen Benlisoy, insan türünü metafizik biçimde “kötü-katil” ilan etmeden ortak bir mücadelenin nasıl yaratılabileceğini aktardı.

Etkinlik dinleyicilerin katkılarının ardından sona erdi. 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, kadın, ekoloji
İstihdam