17/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki işbirliği anlaşmasının LGBTİ+ karşıtı medya kuruluşları tarafından hedef gösterilmesinin ardından işbirliğine dair kredilerin İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ+’lar ile ilişkisi bulunmadığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan LGBTİ+ açıklaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birgün’de yer alan habere göre; Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada Dünya Bankası ile yapılan işbirliği anlaşmasının LGBTİ+’larla ilişkili olduğuna dair iddiaların doğru olmadığını söyledi. Açıklama, LGBTİ+ karşıtı medya kuruluşlarının işbirliği anlaşmasını hedef almasının ardından yapıldı.

"1947 yılında üye olduğumuz DB'den bugüne kadar toplamda 52 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Söz konusu finansman kalkınma önceliklerimiz kapsamında ilgili kuruluşlarımız ve DB tarafından ortaklaşa geliştirilen projeler kapsamında kullanılmaktadır. DB'den sağlanan kaynakların proje amacının dışında kullanımı söz konusu değildir" denildi.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu kaynakların kullanımında toplumun ortak çıkarı gözetilmektedir. CPF programında geçen 'kırılgan gruplar' esas itibarıyla yeşil dönüşümden olumsuz etkilenecek meslek gruplarında çalışanlar ile finansmana erişimde zorluklarla karşılaşanları ifade etmektedir. DB projeleri ile söz konusu gruplara beceri kazandırılarak üretime dahil edilmesi ve böylece istihdamın artırılarak yoksulluğun azaltılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla bu kredilerin İstanbul Sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi yoktur.”

Bakanlığın açıklamasının ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de konuya ilişkin açıklama yaptı.

"Dünya Bankası ile imzalanan Ülke Çerçeve Programı’nda (CPF) LGBTİ’nin desteklenmesi söz konusu değildir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şöyle denildi:

“Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, 'Dünya Bankası proje finansmanı, LGBTİ desteklenmesi ve sığınmacıların istihdamı için verilecek.' iddiası doğru değildir. Dünya Bankası ile imzalanan Ülke Çerçeve Programı’nda LGBTİ’nin desteklenmesi söz konusu değildir. Program kapsamında, 'kırılgan gruplar' ifadesiyle, yeşil dönüşümden olumsuz etkilenecek meslek gruplarında çalışanlar ile finansmana erişimde zorluklarla karşılaşanlar kastedilmektedir. CPF dokümanında, ülkemize sığınmacılarla ilgili AB tarafından sağlanan hibe desteklerine ilişkin göstergeler takip edilmekle beraber, sığınmacılar özelinde Dünya Bankası’ndan sağlanacak herhangi bir finansman desteği yer almamaktadır"

Ne olmuştu?

Ünikuir’in haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı açıklamada Dünya Bankasının, Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarına 18 milyar dolar daha ilave ederek 35 milyar dolara yükseltme kararı aldığını duyurmuştu.  Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık işbirliğine ilişkin maddeler sosyal medyada yankı uyandırmış ve maddeler arasında yer alan şu ifade LGBTİ+ karşıtlarını harekete geçirmişti:

“Kadınlar, gençler ve kırılgan gruplar için işlerin iyileştirilmesi amacıyla kapsayıcı hizmetlere, istihdam ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın güçlendirilmesine öncelik verilecek.”


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam