28/10/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Hazinedar, Beltaş Vakfı bursiyer adayları buluşmasında, ‘LGBT’ye saygı göstermemiz destek verdiğimiz anlamına gelmiyor’ dedi.

Hazinedar: ‘LGBT’ye saygı duymamız destek verdiğimiz anlamına gelmez’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, Beltaş Vakfı bursiyer adayları buluşmasında, “LGBT’ye saygı göstermemiz destek verdiğimiz anlamına gelmiyor” dedi. Konuşmaya tanık olan bir öğrenci KaosGL.org’a, “Mesele LGBTİ olduğunda böyle mesafeli duruşlar koymak zorunda hissediyorlar. Destek vermek ne, saygı duymak ne? Herkese eşit görevini yap yeterli” dedi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, 1991 yılından beri faaliyette olan Beltaş Vakfı bursiyer adayı öğrencilerle Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde buluştu.

Hazinedar konuşmasının bir noktasında LGBTİ’lerden de bahsetti. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, üyelerinin de katıldığı etkinlikte yaşananları ve Hazinedar’ın ifadelerini sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Bu açıklamalar korku siyasetinin ürünüdür”

“Sayın Murat Hazinedar, bugün, MKM'de BELTAŞ Vakfı konuşmanızda LGBTİ+lardan bahsederken ‘Saygı göstermemiz destek verdiğimiz anlamına gelmiyor.’ dediniz. Kendinizi LGBTİ+ siyaseti açısından kirlenmiş hissetmenizi üzülerek gözlemledik. Her alanda ‘saygı duymak destek vermek değil’ gibi açıklamalar korku siyasetinin ürünüdür. LGBTİ+'lara destek vermek kimseyi alçaltmaz. Aksine kişiye değer kazandırır, itibar sağlar. LGBTİ+'lara destek veren herkesin onur duymasını, kimsenin utanmadan, sürekli kendini aklamak zorunda kalmadan siyaset yapabileceği günler dileriz. Bizi üzdünüz.”

Onur Haftası döneminde ne olmuştu?

Hazinedar, LGBTİ+ Onur Haftası zamanında belediye binasından gökkuşağı bayrağı sarkıtılmasına ilişkin belediye hesabından yapılan “Freddie Mercury’nin askerleriyiz” tweet’ini sildirmiş ve "Bizim saygılı tutumumuz eşcinselliği teşvik etmemize neden olamaz. İnancımız ve toplumsal yaşama bakışımız buna engeldir. Saygılarımla" ifadelerini içeren bir tweet paylaşmıştı.

Hazinedar, eleştirilerin ardından belediye meclis toplantısında, söz konusu tweetin, “belediye bünyesinde yapılan üç yıllık yapıcı çalışmalara zarar verdiğini, toplumun verilen mücadeleyi yanlış anlamasına neden olduğunu, LGBTİ’lere de bir faydası olmadığını” ileri sürdü. Belediye Başkanı Hazinedar konuyla ilgili kendi hesabından yaptığı açıklamanın da yanlış anlaşıldığını şu cümlelerle ifade etti: “Böyle şeyleri abartılı bir biçimde öne çıkarmak onlara da hizmet etmez, onu ifade etmeye çalıştım.”

Hazinedar, “LGBTİ’ler için yapmadım, özgürlüklere dair saygımdan yaptım. İnancımın gerektirdiği bir istikamet var, inancını yanlış ortaya koyanlarla beni karıştırmayın. Asker olacaksan inancınla asker olacaksın. Açıklamayı da belediye hesabından değil kendi hesabımdan yaptım” sözleri ile sona erdirdi.

“Destek verse ne olur?”

Kulübün bu açıklamasının ardından toplantıya katılan kulüp üyelerine ulaştık. Kulüp üyesi öğrencilerden biri KaosGL.org’un sorularını yanıtladı:

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, MKM'de BELTAŞ Vakfı konuşmasında LGBTİ+’lara değindi. Siz de oradaydınız, ne dedi, hangi bağlamda böyle bir konuşma yaptı?

Öncelikle kısaca süreçten bahsetmek istiyorum. BELTAŞ Vakfı, Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı bir vakıf ve İstanbul'da bulunun bilhassa devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilere burs veriyorlardı. Biz de bu bursa başvurduk. Bursun ön elemesini geçtiğimizi, 28 Ekim günü, saat 11'de Mustafa Kemal Kültür Merkezi'ne gelmemizi rica eden bir mesaj aldık.  Gittiğimizde İstanbul'daki üniversitelerden gelen bizler gibi çağrılmış öğrenci arkadaşların da olduğunu gördük. Daha sonra salona geçtik, 900 küsur kişilik bir salondu ve bir hayli doluydu, zaten 1000 küsur öğrenci burs alıyormuş.

Öğrenciler yerlerine geçtikten bir süre Murat Hazinedar belediye başkanı sıfatıyla doğal olarak bir konuşma gerçekleştirdi. İşte bu esnada bir anda, pek de bağlamı olmayan bir yerden, damdan düşer gibi derler ya öylece "LGBT" dedi. "Başıma bir şey geldi, sosyal medyada bana hakaret eden bir arkadaş vardı, bu LGBT meselesi var ya..." diye konuşurken biz konuyu anlamaya çalıştık. Pek de anladığımı söyleyemem. Ama sonra şöyle bir şey dedi: “Bize saldırıyorlar, 'destek veriyorsunuz' diyorlar. Bakın LGBT'ye destek vermedik, saygı duymamız destek verdiğimiz anlamına gelmez”.

Yani ne menem bir şeymiş bu "LGBT" meselesi de sürekli "destek vermiyorum" diye kendinizi güya temize çıkarmaya çalışıyor. Destek verse ne olur? "LGBT" olmanın nesi bu kadar iğrenç ve pislikçe ki "destek vermedim" diye hesap vermek zorunda hissediyor kendini bilmiyorum.

“Sen herkese eşit görevini yap yeterli”

“Saygı göstermek” ve “destek vermek” arasında bir fark olduğunu öne sürüyor? Öyle mi gerçekten? Veya “saygı göstermek” LGBTİ+’ların eşitliği için yeterli mi?

Evet, saygı göstermek ve destek vermek arasında bir fark kuruyor. Saygı göstermek medeniyetle ve medeni olmakla eşdeğer, görev bilincine vurgu var. Kirletmiyor kendisini. Saygı göstermek, oysaki destek vermek ne demek? Başka hiçbir konuda böyle ayrımlar yapıyor mu? Yapmıyor. Yapmaz. Mesele LGBTİ olduğunda böyle mesafeli duruşlar koymak zorunda hissediyorlar. Destek vermek ne saygı duymak ne? Sen herkese eşit görevini yap yeterli. Kişisel hayatında destek mi verirsin, ıyyy mı dersin pek de beni bağlamıyor ama böyle ayrımlar koyarak var olan nefreti körüklersen kendini temize çıkaracağım diye olmaz, karşı dururuz, tarihe not ederiz. Çünkü senin "temize" çıkmandan çok daha kıymetlidir bu mücadele ve uzun vadeli bir özgürlük mücadelesi eşyanın doğası gereği senin önündedir, senden kıymetlidir, seni aşar. Sen onu aşamazsın. Tarih senin "temize" çıkmandan taraf olmaz, aksine "LGBT'ye destek olanlardan" taraf olur.

“Birinin sizi aşağıladığını hissediyorsunuz”

Beşiktaş Belediyesi bir yandan LGBTİ+ların eşitliği için çalışan, protokolü imzalayan, projeler üreten bir belediye. Ama son dönemde Başkan’ın açıklamalarının ayrımcı olduğu belirtiliyor. Bu çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu çelişkiyi çok acıklı görüyorum. Tam da istenen bu. Tam da istenen korkup kraldan çok kralcı olmaları. Buna ne gerek var? Daha önce de "saygılı tutumumuz eşcinselliği teşvik etmemize neden olmaz" demişti. Gerekçe olarak da çoğul konuşarak inancımız ve toplumsal yaşama bakışımız gibi şeyler söylemişti. Gerçek düşünceleri nedir bilmiyorum; ama bu düşüncelerinde belli ki ciddi bir itibar kaygısı var. Az önce de söylediğim gibi kişisel itibar kaygılarını aşan evrensel ve çağın ta kendisi olan bir özgürlük-eşitlik mücadelesinden söz ediyoruz, keşke bunu görebilseler.

Son olarak orada, o salonda LGBTİ+ hak savunucuları olarak bu cümleleri duymak size kendinizi nasıl hissettirdi?

Aşağılanmış hissediyorsunuz. Daha doğrusu birinin sizi aşağıladığını… İğrenç, pislikçe bir şeyin içindeymişsiniz de toplum diye gerçek, homojen bir şey var da onun dışında marjinal bir ucubeymiş gibi. Halkın oylarıyla seçilen bir belediye başkanı... Halk… Seçim… Azınlık... Az... Güç... İktidar... Pislik/iğrenç/kötü/günahkar/çirkin olmak, öteki olmak... Sonra yalnız olmadığını ve bir hareketin, bilgi birikiminin, akademik toplumun olduğunu bilmek. Bir yandan komik geliyor, gülesi geliyor insanın, bir yandan aman boş ver diyor. Bir yandan kes sesini be diyesi geliyor. Bir yandan kafayı niye bu kadar bu meseleye taktı, iyi bir şey mi söylemeye çalışıyor, sırf LGBT sözcüğünü geçirmek için mi konuştu diyorsunuz… Çünkü hemen sonrasında "Siz üniversite öğrencilerisiniz, artık kafanız her şeye açık olmalı, farklı düşünmelisiniz." diye nasihatlerde bulunmuştu. Böyle karışık hisler, düşünceler, komedi, sinir, irdeleme…

İlgili haber ve yazılar:

Demokrasi sancısı

LGBTİ örgütlerinden Beşiktaş Belediyesi ve Hazinedar açıklaması

“Nefret söylemi ’hassasiyet’ denilerek hafifletilemez”

“LGBTİ’ler için çalışmaya devam edeceğiz”

 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam