07/07/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Haziran ayının son haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.
Haziran ayının son haftasında (22-30 Haziran) basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 9 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 43 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı! Bu sayı gazetelerin günde yaklaşık 5 nefret haberi yayımladığını gösteriyor.
İşte o haberler!
22 Haziran, Yeni Akit
Gazete “Sapkınları eleştiren muhtara ceza” başlıklı haberinde İstanbul Gaziosmanpaşa Barbaros Hayrettin Paşa Mahalle muhtarı Enver Çatalkaş’ın homofobik sosyal medya paylaşımına kesilen para cezasını eleştiriyor, bu haberde de nefret üretmeye devam ediyor.
22 Haziran, Milli Gazete
Gazeteden Nedim Odabaş, “Cevat Akşit Hocaefendi”nin nefret söylemine yer veriyor. Haberde sözde dini referanslarla LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi üretiliyor.
22 Haziran, Yeni Akit
Hacı Yakışıklı köşesinde iktidarın çoklu baro teklifini savunuyor ve barolara sesleniyor: “Siz yine LGBT'yi savunabilirsiniz; ama sizin gibi düşünmeyen avukatlar bundan böyle sizin yönetiminiz altında durmak zorunda kalmayacak, gidecekler ve sizden daha adaletli olduğunu düşündükleri İstanbul'daki ikinci veya üçüncü bir baroya kayıt olacaklar!” Yazara hatırlatmak gerekiyor, LGBTİ+ haklarını savunmak hukuk insanlarının ve insan haklarını savunanların görevidir…
23 Haziran, Yeni Marmara
Bursa’da çıkan gazetede Recep Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması gerektiğini ileri sürerken sözüm ona “ailenin kudsiyeti”ni savunarak LGBTİ+’lar hakkında nefret söylemi üretiyor.
23 Haziran, Sabah
Haşmet Babaoğlu da ayrımcı söylem üretenlerden: “O hafta İBBTV şehrin 50 yıllık yedi tepeli ve minareli logosunu kaldınp yerine LGBT renkleriyle oluşan bir duman bulamacını koymuştu.”
23 Haziran, Yeni Asya
Mustafa Gönüllü köşesinde “eşcinsel ilişkiler fıtrata aykırı” diyerek nefret söylemi üretti.
23 Haziran, İlk Sayfa
Ankara’da çıkan gazetede Alperen Aydın’ın nefret söyleminden bir kuple: “LGBT: Eşcinsel olarak nitelendirebileceğimiz bu topluluk kesinlikle yüce dinimiz İslâm'ın reddettiği bir topluluktur. Eşcinsellik haram kılınmıştır.”
23 Haziran, Konya Merhaba
Nazmiye Gülbaş yazısında ikili cinsiyet rejimini ölesiye savunuyor LGBTİ+’ların “bela” olduklarını iddia ederek ayrımcı söylem üretiyor.
24 Haziran Diriliş Postası
Deniz Unay’ın “yavuz hırsız ev sahibini basıtırır” sözünü haklı çıkaran yazısında LGBTİ+’ları nefret yaymakla suçluyor yetinmiyor, “Onur’suz Haftası” diyerek nefret de kusuyor!
24 Haziran, Burası Çanakkale
Bünyamin Nami Tonka yazısında LGBTİ+’ları kriminalize ediyor, önyargıyı kuvvetlendirecek ifadeler kullanıyor: “Batı kültürünü de doğru diye kabul ediyoruz... Yani cinsel tercihlerin farklılaşması, pedofilinin legal görülmesi, aile içi evliİiği ve cinsel ilişkiyi görmezden gelmesi, babası belli olmadan çocuk sahibi olunması, miras hukukunu vasiyete indirgemesi, kız çocuklarının miras payı, çevre problemleri, İstanbul sözleşmesinin vahşi uygulanması, aileye yük olan çocukların misyoner evlerinde veya pedofili suçlularının yanında büyütülmesi, uyuşturucu kullanma özgürlüğü ve hakkı istenmesi gibi gibi...”
24 Haziran, Akit
Gazete, “Ülke hayrına her işe karşı çıkan, terör yandaşları ve LGBT'li sapıklara verdikleri desteklerle gündeme gelen baro başkanları” ifadeleri ile nefret söylemi üretiyor.
24 Haziran, Yeni Marmara
Bursa’da çıkan gazetede Recep Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması gerektiğini ileri sürerken sözüm ona “ailenin kudsiyeti”ni savunarak LGBTİ+’lar hakkında nefret söylemi üretiyor.
24 Haziran, Yeni Akit
Ali İhsan Karahasanoğlu LGBTİ+’ların insan haklarını savunan siyasetçileri hedef göstermeye devam ediyor.
25 Haziran, Yeni Marmara
Bursa’da çıkan gazetede Recep Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması gerektiğini ileri sürerken sözüm ona “ailenin kudsiyeti”ni savunarak LGBTİ+’lar hakkında nefret söylemi üretiyor, kısacık yazısında bastıra bastıra kullandığı “homoseksüel” ifadesi ile ayrımcı söylem üretiyor.
25 Haziran, Bursa Hayat
Arzu Maral’ın ayrımcı söylemi şöyle: “Eşcinsellik, ensest ilişki, evlilik dışı birliktelikler hırsızlığın yüceltilmesi, vahşet, kan, hilebazlık, aşırı kibir vb...”
26 Haziran, Aydınlık
Gazeteden İlhan Ege, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunurken “cinsiyetsizliği savunmak hatadır” diyor ve ayrımcı söylem üretiyor.
26 Haziran, Yeni Akit
Çoklu baroyu savunan Yeni Akit haberinde baroları LGBTİ+’ların en temel haklarını savunduğu için hedef gösteriyor ve suçluyor!
26 Haziran, Şehir
Bursa’da çıkan gazetede Selami Saygın “Ali Erbaş, eşcinsel eğilimlerin aileyi toplumu tehdit ettiğini söyleyip kınayınca Ankara Barosu…” diye başlayan cümlesi ile LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi pekiştiriyor.
26 Haziran, Milat
Abdulkadir İkbal, sözde dini referanslarla eşcinsellere yönelik ayrımcı söylem üretiyor.
27 Haziran, Muğla Gazetesi
Gazetenin yazarı Berceste Asitane’nin nefret söylemi şöyle: “’LGBTİ çocuklar’ paylaşımları ile başlayan soysuzluk ve sorumsuzluk eylemlerine ‘lezbiyen, travesti, eşcinsel çocuklar’ pankartları açarak devam ettiler. Amaç kendi gençlikleri gibi kaybolmuş, ziyan olmuş hatta cinsel sapkınlığı normalmiş gibi görecek bir neslin alt yapısını oluşturmaktı.”
27 Haziran, Son Saat
İstanbul’da çıkan gazeteden Nurten Lökbaş eşcinselliğin “haram” olduğunu ileri sürüyor ve nefret söylemi üretiyor.
27 Haziran, Diriliş Postası
Kamil Ekinci “LGBTİ’yi bile savunanlar” cümlesi ile haftalık ayrımcı söylem analizimize dahil oluyor.
28 Haziran, Yeni Akit
Akit, Çiçek Sepeti’ni de hedef gösterdi: “'Onur yürüyüşü' adı altında ahlaksızlıklarını meşrulaştırmaya çalışan LGBT-İ'li sapkınlara Çiçek Sepeti isim li alışveriş sitesinden destek geldi. Sapkınları temsil eden renklerden oluşan ürünleri satışa çıkaran siteyi, vatandaşlar boykot etti ve sapkınlığın meşru gösterilmesine tepki gösterdiler.”
28 Haziran, Diriliş Postası
Abdullah Şenarslan, “Yaşı ilerleyenler için tehlike oluşturmuyor bu sınıf. Siz pür dikkat bunları izlerken yanınızdaki çocuğunuz ve torununuz sizin o eşcinsel karaktere göstermiş olduğunuz teveccühten etkilenecek ve davranış şekillerini o ekrandaki eşcinsel karakteri kendisine rol model alarak inşa edecek” sözleri ile önyargı ve ayrımcılığı pekiştiriyor.
28 Haziran, Yeni Şafak
Ergün Yıldırım “Bir afettir eşcinsellik” diyerek başladığı yazısında nefret söylemi üretiyor.
29 Haziran, Yeni Akit
Faruk Arslan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i LGBTİ+’ların en temel insan haklarını savunduğu için hedef gösteriyor: “Eşcinsel sapkınlara destek veren, farklı bayrak ve farklı para hayali kuran Tunç Soyer…”
29 Haziran, Milli Gazete
Gazete Mabel Matiz’in bir şarkı sözünün üniversite sınavında soru olmasını şöyle haber yapıyor: “YKS'nin ilk aşaması olan Temel Yetenek Testi'nde (TYT) skandal yaşanmış, adaylara LGBT'ye desteğiyle bilinen bir şarkıcının sözleri sorulmuştu.”
29 Haziran, Aydın (Manşet)
Gazete, YKS’de çıkan Mabel Matiz sorusunu homofobisi ile yorumlayan Eğitim Bir Sen Aydın Şube Başkanı Fatih Taşpınar'ın nefret söylemine alan açıyor: “Homoseksüelliği normalleştirmeye çalışıyorlar”.
29 Haziran, Konya Yenigün
Gazete, YKS’de çıkan Mabel Matiz sorusundan homofobi devrişiriyor: “YKS'de Türkçe alanında sorulan bir soruda LGBT savunucularının yürüyüşlerini desteklediği bilinen Şarkıcı Mabel Matiz'in isminin geçmesini skandal olarak nitelendiren Mil-Diyanetsen Genel Başkanı Celaleddin Gül, ÖSYM Başkanını İstifaya davet etti.”
29 Haziran, Sabah
Haşmet Babaoğlu haberinde “LGBTİ projesi” diyor ve nefret söylemi üretiyor.
29 Haziran, Türkiye
Aybike Sinan da Mabel Matiz üzerinden ayrımcı söylem üretiyor. Yazısında özetle, ülkede gerçek sanatçı kalmadı da mı LGBTİ+’ları destekleyen Mabel Matiz’den şarkı aldınız, diyor.
29 Haziran, Diriliş Postası
Recep Yazgan “ÖSYM’nin, gençlerimize, çocuklarımıza rol model olacak müsbet müzisyenlerimiz dururken, neden LGBT eylemlerine açıktan destek veren bu ahlaksız ve sözde şarkıcıyı gündem yaptıklarını merak ediyorum” diyor ve haftalık nefret söylemi analizimizde yerini alıyor.
29 Haziran, Milat
Yusuf Girayalp Atan, büyük resmi görmüş! “Özellikle son dönemde çok uluslu şirketlerin ve onların uzantılarının eşcinsel örgütleri açıktan desteklemeleri bu sürecin bir parçası olarak görülebilir.”
29 Haziran, Konya Merhaba
Süleyman Küçük yazısında “LGBT ürünü ne idüğü belirsiz” diyor ve nefret söylemi üretiyor.
30 Haziran, Yeni Akit
Akit’ten bir nefret haberi daha: “ABD, LGBT-İ için kesenin ağzını açtı”!
30 Haziran, Bingöl Online
Mil-Diyanetsen Genel Başkanı Celaleddin Gül, YKS’deki Mabel Matiz sorusu nedeniyle ÖSYM Başkanını istifaya davet etmesini haber yapıyor, nefret söylemine alan açıyor.
30 Haziran, Genç Gazete
Bursa’da çıkan gazete Mabel Matiz sorusuna nefret söylemi üretenlerden. Gazete Eğitim Bir Sen İnegöl Şube Başkanı Sinan Aktaş’ın nefretini sayfasına taşıyor: “Bu ülkenin bunca Şairi, Ozanı, Adam Gibi Sanatçısı varken daha önce Aleyna Tilki Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ilham veren genç ödülüne layık görülmüştü. Şimdi de Eşcinsel- LGBT savunucusunu YKS 'de soru konusu yapan ÖSYM' yi kınıyorum. Yazıklar olsun size de, bu soruları hazırlayan komisyona da...”
30 Haziran, Yeni Akit
Hüseyin Öztürk de Mabel Matiz sorusuna nefret üretenlerden: “Sayın ÖSYM’ciler başka soru kalmadı mı?”
30 Haziran, Diriliş Postası
Recep Yeter yazısında “LGBT sapıklığı” diyor.
30 Haziran, Batman Sonsöz
Diyaddin Temiz yazısında Mabel Matiz sorusundan yola çıkıyor ve “LGBT özendirici diziler”den dem vuruyor.
30 Haziran, Şehir
Bursa’da çıkan gazeteden Alpaslan Yıldız “LGBT sapkılığını kutsayan” vb. ifadeleri nedeniyle haftalık nefret söylemi raporumuza girdi.
30 Haziran, Takvim
Erkan Tan’ın nefret sözleri şöyle: “CHP'li bazı belediyeler ve parti sözcüleri, kurumsal olarak LGBT adlı sapkınlar topluluğunun etkinliklerine destek veriyorlar”
30 Haziran, Yeni Akit
Ali İhsan Karahasnoğlu Mabel Matiz sorusu nedeniyle nefret yaymayı sürdürenlerden: “ÖSYM'de eşcinsel destekçisi şarkıcıyla ilgili soru hazırlayan profesörlerimize de tavsiyede bulunayım.. Öğrencilerimizin, eşcinsel destekçisi şarkıcıdan öğrenecekleri ne var?”
Etiketler: medya