25/07/2023 | Yazar: Eylem Esen Arabacı

Haziran ayında Aydın Valiliğinin yasakladığı Aydın LGBTİ+ Onur Haftası Temmuz ayında yeniden şanladı! Aydın’ın “Yeniden Pride”ında “Yerel Örgütlenmelerden Pratikler” konuşuldu.

“Haziran bitti, Onur Ayı bitmedi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

4. Aydın Onur Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşen “Yerel Örgütlenmelerden Pratikler” atölyesi 22 Temmuz Cumartesi günü çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Kaos GL’den Seçin Tuncel’in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Türkiye’deki yerel örgütlenmelerden Aydın, Muğla, Mersin, Adana ve Antalya illerinin katılımıyla deneyim paylaşımı yapıldı. 

”Yasaklara takılmamak için erken geldik lubunya!”

İlk sözü alan Mersin Muamma'dan Umut Derin, etkinliklerin yasaklanacağını tahmin ettiklerini, bu sebeple duyurdukları tarihten biraz daha erken bir tarihte pride yaptıklarını ve böylelikle tüm onur haftası etkinliklerini gerçekleştirebildiklerini söyledi. Umut Derin, yasaklara takılmamak için erken geldik lubunya, dedi. 

“Fethiye’de feministler ve LGBTİ+’lar hayatı birlikte örgütlüyor”

Fethiye’de ilk kez düzenlenen pride etkinliklerine katılan Aslı Alpar, feminist organik bağların gücüne duyduğu hayranlığı aktararak, gerçekleştirdikleri karikatür atölyesine duyuru yapılmadığı halde hızlı bir dayanışma kurularak katılımın buna oranla güçlü olduğuna ve kadın dayanışmasının LGBTİ+ dayanışmayla iç içe geçişine dikkat çekti. Hayvan hakları örgütlerinin yüzeysel kesişimsellikten ziyade, içselleştirilmiş bir kesişimsellik dilediğini aktardı.

“Anarya Adana’da viteste geri gitmek demek. Biz de dedik ki anarya ne arıyor?” 

Adana Onur Haftası Komitesinden Mehmet Bayram, Mersin Onur Haftasının yasaklanmasının ardından Adana’da yerelleşmek için bir pride komisyonu kurduklarını, pride etkinliklerinin yasaklandığını ve belirledikleri anarya temasının Adana’ya ait bir simge oluşuyla kendileri tarafından sahiplenildiğini söyledi. Kurumlara destek çağrısına çıktıklarını anlatan Mehmet Bayram, sadece Perihan Koca ve Tülay Hatipoğlu’ndan geri dönüş alabildik, dedi.

“Bayrak açmamıza izin vermediler ama şortlarımız birer bayraktı”

Antalya’da ilk gün etkinliklere izin verildiğini ancak sonrasında etkinliklerinin yasaklandığı ve polis tacizine maruz kaldıklarını aktaran Ferit A., yasakların gelmesiyle birlikte temalarını valiliğe atıf yapmak amacıyla “Sende seviyorsun, biliyorum” olarak belirlediklerini söyledi. Piknik, parti gibi etkinlikler yapabildiklerini ancak bayrak açılmasına izin verilmediğini, bununla birlikte yüzme etkinliğinde denizde bayrak açtıklarını ifade etti. Bayrak açmamıza izin vermediler ama şortlarımız birer bayraktı, dedi. 

“Kimlerle yan yana yürüyeceğiz?”

İzmir Onur Haftası Komisyonunda Yusuf Ani, senenin çok yoğun geçtiğini, çok uzun toplantılar sonucunda bütçe, belgeleme, sosyal medya ve güvenlik komisyonları kurduklarını ifade etti. Aslında İzmir lubunyalarının hayal ettiği, öznelerin yarattığı yeniden güçlü bir mücadele alanı isteğiydi, dedi. Karşılaştıkları polis yoğunluğu ve şiddetine karşı şaşırdıklarını ifade eden Yusuf, bu sene yanlarında hangi kurumların durduğunu hangi kurumaların durmadığı belleklerine attıklarını anlattı. Bornova Sokak’ta yaşanan transfobik saldırılara da dikkat çekerek, burada yaşanan şiddetin sosyal medyada yeterince yer almadığını ve sahiplenilmediğini belirtti.

“8 Mart’ta madiliğe maruz kaldık ve kendi alanımızı kurduk: Pride!”

Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Evrim, dayanışmaya yerellerden destek alamadıklarını, özellikle her sene katıldıkları 8 Mart toplantılarında ve eylemlerinde birçok madiliğe maruz kaldıklarını ve buradan hareketle “Birbirimizin Çaresiyiz” şiarıyla Onur Ayı etkinliklerini ilmek ilmek ördüklerini aktardı. 

“Yaşamımız aktivizm”

Kaos Gl Örgütlenme Koordinatörü olan Seçin, partneriyle gittiği konserde, piknik örtülerini bayrak gibi astıklarını ifade ederek “Bizim varlığımız aktivizm, aktivizm bizim yaşantımız”, dedi.

”Zeki Müren’in yaşadığı topraklardan onur şiarını yükseltmek istedik” 

Bodrum LGBTİ+ Dayanışması’dan Ayşe ve Arzu, Bodrum’da çok yeni olduklarını ve yerellerinde lezbiyen görünürlüğün çok kısır olduğunu ancak dayanışmalarını oluşturan kişilerin lezbiyen kadınlardan oluştuğunu ifade ederek, Bodrum’un dağınık bir ilçe olduğuna dikkat çektiler. Arzu, Zeki Müren’in yaşadığı topraklardan onurun sesini yaygınlaştıracaklarını söyledi.


Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı
İstihdam