25/01/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

İsanbul’un Samatya semtinin Ermeni sakinlerine yönelik son günlerde yaşanan ırkçı saldırılara karşı tepkiler büyüyor. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Samatya saldırıları ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ise Samatya Meydanı’nda Pazar günü bir eylem düzenleyecek.

HDK: Ermeni Kardeşime Dokunma! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsanbul’un Samatya semtinin Ermeni sakinlerine yönelik son günlerde yaşanan ırkçı saldırılara karşı tepkiler büyüyor. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Samatya saldırıları ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ise Samatya Meydanı’nda Pazar günü bir eylem düzenleyecek.
 
Tanrıkulu: Samatya’daki saldırılara karşı neden önlem alınmıyor?
 
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Samatya saldırıları ile ilgili meclise soru önergesi sundu.

Tanrıkulu, Samatya’da gerçekleşen saldırıların "neredeyse sistematik" olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Samatya’da yoğun bir nüfusa sahip olan Ermeni yurttaşlarımıza yönelik saldırılar neredeyse sistematik olarak devam ediyor. Üstelik bu alçakça saldırılar planlanmışçasına yaşlı kadınlara yönelik gerçekleştiriliyor. Samatya’da hepsi Ermeni ve yaşlı olan kadınlardan biri saldırı sonucu öldürüldü, bir kadın gözünü kaybetti, bir kadın da kaçırılmak istendi. 84 yaşındaki Maritsa Küçük, 28 Aralık 2012 tarihinde, evinde darp edilip yedi yerinden bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. 87 yaşındaki başka bir Ermeni kadın da yine aralık ayı başında evinde dövülerek darp edilmiş, iki hafta yoğun bakımda kalmış ve bir gözünü kaybetmişti. Apostolik Ermenilerin Noel’i kutladığı gün olan 6 Ocak’ta ise yine yaşlı bir kadın, üç kişi tarafından kaçırılmaya çalışılmıştı. 83 yaşındaki Ermeni kadın Sultan Aykar da evine girerken saldırıya uğramış ve bir gözünü kaybetmiştir. Bu dört olayla ilgili herhangi bir zanlının gözaltına alınmaması ve faillerin ortaya çıkarılmaması, Ermeni yurttaşların korku ve kaygılarını daha artırmaktadır."

Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıların artmasının akla 1915’in yüzüncü yıldönümünü getirdiğini söyleyen CHP’li Tanrıkulu, eğer saldırıların arkasında örgütlü bir yapı varsa, bunun derhal ortaya çıkarılması ve faillerin bir an önce adalet önüne getirilerek cezalandırılması gerektiğini belirtti. 
 
İHD: Samatya saldırıları ırkçı saiklerle gerçekleşmiştir
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) de, Samatya’da son iki ay içinde yaşanan saldırılar hakkında hazırladığı raporu bugün açıkladı. İHD, saldırıların ırkçı saiklerle işlendiğine dikkat çekerek soruşturmanın genişletilmesini istedi.
 
Raporu sunan İHD yöneticisi Meral Çıldır, “Saldırı kurbanlarının ortak noktaları yaşlı, kadın ve Ermeni olmalarıdır. Esas amacın gasp ve hırsızlık olmadığı görülüyor. Çok kolay etkisiz hale getirilebilecek yaşlı ve güçsüz insanlara ağır şiddet uygulanması bunun bir göstergesidir.” dedi.
 
HDK: Ermeni Kardeşime Dokunma! 

HDK İstanbul İl Meclisi Samatya’da gerçekleşen ırkçı saldırılara karşı 27 Ocak Pazar günü saat 13.00’da Samatya Meydan’da bir eylem düzenleyecek. “Ermeni Kardeşime Dokunma”, “Samatya Samastya’ya Dönüşmeden” başlıklı bir çağrı yayınlayan HDK, tüm ezilenleri Ermeni Halkı ile dayanışmaya davet etti.  


Etiketler: insan hakları
İstihdam