10/09/2012 | Yazar: Kaos GL

Halkların Demokratik Kongresi’nin Amed’teki Genel Meclis Toplantısında R.A. cinayeti kınandı. HDK GM kadın ve LGBT cinayetlerine karşı mücadeledeki kararlılığını sürdüreceğini bildirdi.

HDK Genel Meclis Kararları Açıklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Kongresi’nin Amed’teki Genel Meclis Toplantısında R.A. cinayeti kınandı. HDK GM kadın ve LGBT cinayetlerine karşı mücadeledeki kararlılığını sürdüreceğini bildirdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi, Diyarbakır’da 2 gün süren toplantının sonuçlarını açıkladı.
 
8-9 Eylül 2012 tarihlerinde Cegerxwin Gençlik Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Ortadoğu ve Türkiye’deki son gelişmeler değerlendirildi. Sonuç bildirgesini HDK Sözcüsü ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü okudu. Kürkçü, toplantıda alınan 8 maddelik kararları açıkladı.
 
Kürkçü, Türkiye’nin siyasal gidişatına Kürt sorunu ile Ortadoğu ve Suriye’nin yön verdiğni belirtirken, AKP iktidarının içeride ve dışarıda çatışmacı ve savaş kışkırtıcısı bir siyasal tutum sergilediğini söyledi. Başbakan’ın yargıya yönelik "söyledim, yapacaklar" direktifleri, Şerzan Kurt’un katili polis memurunun tahliyesi, Baran Tursun ve Sevag Balıkçıyan davalarındaki failleri aklama çabaları, hukuk sistemindeki sorunların ayyuka çıktığının göstergesi olduğunu söyleyen Kürkçü, AKP Hükümetinin Kürt sorununu çözmek yerine şiddete başvurduğunu, bunun da can kayıplarına yol açtığını belirtti.
AKP Hükümetinin Kürt sorununu şiddetle çözme politikasının iflas ettiğini ifade eden Kürkçü, "Bu çoktan çökmüş politikayı bir müddet daha sürdürme çabaları da sonuç vermeyecektir" dedi.
 
KÜRT HALKININ TALEPLERİ İÇİN MÜCADELE
HDK’nin, "Ölüm değil çözüm! Çatışma değil müzakere!" yönündeki kararlılığını sürdüreceğini kaydeden Kürkçü, şöyle devam etti: "Aynı yönde farklı kulvarlarda da olsa mücadele eden, barış ve çözüm isteyen kesimlerin birlikte mücadelesini sağlayacak her adımı atacak; Kürt halkının yasal ve anayasal eşitlik, anadilinde eğitim, özerklik gibi talepleri için mücadelesini sürdürecektir."
 
BDP-Blok milletvekillerinin dokunulmazlığının Meclis’in açılmasıyla gündeme geleceğini söyleyen Ertuğrul Kürkçü, "AKP iktidarı bu yaklaşımıyla Anayasa yapım sürecinin sunduğu çözüm fırsatlarını bir kez daha çarçur etmiş olacaktır" dedi. HDK olarak milletvekillerinin dokunulmazlıklarına yönelik her türlü girişime karşı olacaklarını bildiren Kürkçü, ekledi: "BDP’nin kapatılması yönündeki hazırlıklar karşısında tutarlı ve kararlı bir tutum takınacak, Türkiye’deki bütün emek ve demokrasi güçlerinin seçilmiş vekillerin yanında yer almasını sağlayacaktır."
 
SURİYE’Yİ İŞGAL POLİTİKASINA KARŞI MÜCADELE
Ertuğrul Kürkçü, AKP Hükümeti’nin Suriye ve Ortadoğu politikalarının fiyasko olduğunu da belirtti, şöyle dedi: "HDK, AKP iktidarının komşularımıza yönelik her tür askeri müdahale ve işgal politikalarına karşı mücadelesini sürdürecektir."
Demokratik, laik ve çoğulcu bir Suriye’nin oluşmasında aktif yer alan demokratik, sol ve sosyalist çevrelerle fikir alışverişini sürdüreceklerini de belirten Kükçü, 21 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da Uluslararası Ortadoğu Konferansı’nı örgütleyeceklerini duyurdu.
 
Batı Kürdistan halkının kendi yönetimini kurumsallaştırma çabalarını izlediklerini belirten Ertuğrul Kürkçü, ilişkileri geliştirmek, çalışmaları yerinde izlemek için bölgeye bir heyet göndereceklerini söyledi.
 
HDK ALEVİLERİN YANINDA
AKP iktidarının yarattığı çatışmacı siyasal iklimin, toplumun çeşitli kesimlerinde Alevilere yönelik saldırıların yaşanmasına yol açtığı tespitinde bulunan Kürkçü, Malatya Sürgü’de, İstanbul Kartal’da ve Pendik’te Alevilerin evlerine ve kutsallarına yönelik saldırıların kışkırtıcı özellik taşıdığını söyledi. HDK olarak, Alevi toplumuna yönelik her türden tacizin ve saldırının karşısında duracaklarını kaydeden Kürkçü, 30 Eylül’de Ankara’da Alevi örgütlerinin gerçekleştireceği büyük mitingin destekçisi ve katılımcısı olacaklarını söyledi.
 
HDK Sözcüsü Kürkçü, kadınlara yönelik erkek şiddetinin devam ettiğini de belirterek, şöyle konuştu: "Sakarya’da görülen Ö.C. davasında tutuklu sanıkların tümünün tahliye edilmesi ve yayın yasağı getirilmesi güncel bir örnek. Diyarbakır’da 17 yaşındaki R.A’nın Temmuz ayında eşcinsel olduğu gerekçesiyle amca ve babasının işbirliğiyle 14 kurşunla öldürülmesi ve bunun 1 ay gizlenebilmiş olması yaşanmakta olan sorunlara bir kez daha işaret ediyor. Kadınlara ve farklı cinsiyet kimliklerine yönelik şiddete karşı mücadele HDK’nin gündemindeki yerini ve ağırlığını koruyacaktır."
 
HDK 15 EYLÜL ANKARA MİTİNGİNE KATILACAK
AKP Hükümeti nedeniyle 4+4+4 eğitim sisteminin sorun yumağı oluşturduğu tespitini yapan Kürkçü, velilerin konu ile ilgili taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti. Kürkçü, HDK’nin Eğitim-Sen’in 15 Eylül’de Ankara’da yapacağı mitinge destek vereceğini de açıkladı.
 
İşçi ve emekçilerin yaşamlarında ciddi sorunlar olduğunu belirten Kürkçü, HDK olarak, AKP iktidarının emek alanındaki fütursuz davranışları ve saldırıları karşısında işçi ve emekçilerin mücadelesinin yanıbaşında, onlarla birlikte olacaklarını söyledi.
 
Kürkçü son olarak şunları dile getirdi: "HDK olarak, Genel Meclis toplantısında yaptığı değerlendirmelerde, kendi örgütlülüğünü ve politik önceliklerini önümüzdeki döneme uygun bir anlayışla ve tarzda sürdüreceğimizi, yerel seçimler için hazırlıkları derhal başlatacağımızı, genişleme perspektifini bir an bile gözden yitirmeden kendimizi daraltacak bir dilden ve uygulamalardan uzak duracağımızı ve Türkiye politikası yapmayı sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz."
 
GÖK: OKULLARI HEPİMİZİN KILALIM
Kürkçü’nün ardından söz alan Fatma Gök, 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili konuştu. "Haksızlığa direnmek, hem hak hem görevdir" diyen Gök, "Gelin, okulları eşit özgür ve kardeşçe bir yaşamın nüvesi haline getirelim; gökkuşağını sınıflara taşıyalım. Gelin, ülkeyi dil yarasıyla büyüyen çocuklar ülkesi olmaktan kurtaralım. Gelin, komşumuzun kardeşimizin dilini öğrenelim. Gelin, Kürt halkının ve talep eden tüm halkların anadilinde bilim yapma, anadilini ve kültürünü geliştirme hakkını, bu adalet ve eşitlik talebini hep birlikte haykıralım. Gelin, bu ülkeyi, inancını saklamak zorunda kalan çocuklar utancından kurtaralım. Gelin, okulları hepimizin kılalım" diye konuştu.
 
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise aralarında siyasi partilerin genel başkanları ve milletvekillerinin olduğu heyetin HPG gerillaları tarafından durdurulması ve ardından yaşananları, "ikinci Habur" olarak değerlendirdi.
 
Kürtlerin kaderine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karar veremeyeceğini belirten Tüzel, "Biz, halklar karar versin diyoruz" dedi.
 
BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de "Direniş çizgimizi ifade etmek için buradayız" dedi. Tuncel, ülkenin hapishaneye çevirmeye çalışıldığı bir dönemde Diyarbakır’da eski TEKEL binasının açık cezaevine çevrilmesine, hapishane önünde eylem yaparak tepkilerini gösterdiklerini hatırlattı.
 
"Halkların Demokratik Kongresi’nin Türkiye ve Kürdistan’da alternatif olacağını" kaydeden Tuncel, Halkların İnanç Kongresini toplayacaklarını duyurdu. (etha.com.tr)

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam