14/11/2016 | Yazar: Kaos GL

HDK’nin 7. Genel Kurulu’nda eş sözcüler ve genel meclis üyeleri seçildi. 121 kişilik genel mecliste iki LGBTİ aktivisti de yer alıyor.

HDK Genel Meclisi’ne iki LGBTİ aktivisti seçildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDK’nin 7. Genel Kurulu’nda eş sözcüler ve genel meclis üyeleri seçildi. 121 kişilik genel mecliste iki LGBTİ aktivisti de yer alıyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 7. Genel Kurulu “Geleceğimiz için örgütleniyor, özgürlüğümüz için direniyoruz” sloganıyla dün (13 Kasım) Ankara Plaza Otel'de yapıldı.

HDK Eş Sözcülüğüne Kocaeli Üniversitesi’ndeyken uzaklaştırılan akademisyenlerden birisi olan Onur Hamzaoğlu ile birlikte önceki genel kurulda seçilen Gülistan Koçyiğit seçildi.

Toplantıda yeni genel meclis üyeleri de belirlendi. 121 kişilik genel mecliste LGBTİ aktivistleri de yer aldı. Yeni dönemde Kaos GL Derneği’nden Remzi Altunpolat ve Mersin 7 Renk LGBTİ’den Yağmur Arıcan HDK Genel Meclis üyesi olarak görev yapacak.

“Mücadelemizi örgütleyeceğiz”

Açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erdoğan'ın başkanlık sistemine kadar ülkeyi OHAL ile yönetmek istediğini ifade etti, “Onun için HDK'yi ev ev örgütleyeceğiz, mücadelemizi örgütleyeceğiz” dedi.

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü,  HDK meydana getirilirken pratik bir şey yapmaya çalıştıklarını ancak eylem içerisinde yaptıkları hakkında daha çok fikir edindiklerini söyledi. Kürkçü, bu genel kurulda yeniden aday olmayacağını belirtti, hâlâ kongrenin hizmetinde olduğunu ve yeni mücadele saflarında yer almaya devam edeceğini söyledi.

Barış umudumuz için buradayız        

DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Kürdistan'da nasıl bir zulüm olduğunu yerinde görmek gerekiyor. Barışa olan umudumuz için buradayız ve daha büyük bir desteğe ihtiyacımız var. Birlik ve ittifakımızı geliştirerek direnişimizi büyütmeliyiz. Durduğumuz yerden olayları izleyemeyiz” dedi.

DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Nesimi'nin şiirini okuyarak konuşmasına devam etti ve "Minnet eylemeyiz, baş eğmeyiz" dedi. Yüksek, "Çünkü esas olarak çember zalim hükümet için daralıyor. Dünyada nasıl izole olduğunu görüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Mutlaka kazanacağız”

Genel Kurulda konuşan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, yaşanan baskı politikalarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Kendi eksiklerimizi giderip kararlılıkla yol yürüdükçe, hiçbir baskın, hiçbir rehin almanın onların istediği sonucu sağlayamayacağını onlar da göreceklerdir. Zor zamanlarda önemli olan kuyunun derinliği değil, ipin uzunluğudur. Baskıları göğüsleyecek olan örgütlülüğümüzle ilgili çalışma yaparsak, her durumda biz kazanırız. Ve öyle inanıyoruz. Mutlaka kazanacağız.”

Tutuklu eş başkanlardan mesaj

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de genel kurula yazılı mesaj iletti.

Figen Yüksekdağ’ın mesajı şöyle:

"En başta kadın iradesini ve direnişini selamlıyorum. Saray'ın yeni Türkiye dediğinin ne olduğu belli; yeni bir diktatörlük. Ama bunun için önce kadınların iradesini ve direnişini kırmaları gerekiyor. Bunu çok iyi biliyorlar. Biz kadınlar buna izin vermeyeceğiz. Kadın yeni yaşamın gücü ve inşası demek. Ve biz bu gücü her yerde; sokakta, fabrikada, hapishanede, Meclis'te yaratıyoruz ve yaratmaya devam edeceğiz. Kadınca direnirken, kadınca gülüşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar kazanacak."

Selahattin Demirtaş ise mesajında şunları kaydetti:

"Öncelikle Genel Kurulunuzu selamlıyor, bütün arkadaşlara sevgilerimi iletiyorum. Duygularımızla, coşkumuzla direnişe olan inancımız ve zafere olan bağlılığımızla aranızdayız. Dört duvarlar hiçbir zaman bu mücadele azmimizi köreltemedi. Bizim şahsımızda sadece bunu başaramayacaklar. Bu zorlu günleri hep birlikte, 24 saat çalışarak, örgütlenerek ve direnerek atlatacağız.

“HDK’nin tarihsel rolünü oynayacağı bir hamleyi yapacağınızdan kuşkum yoktur.

“Kongrenin büyük bir moral ve heyecanla tamamlanmasını diliyorum. Genç ve kadın arkadaşlar başta olmak üzere HDK’nin bütün kadrolarına yürekten selamlarımı iletiyorum.

“Şu ana kadar görev yapmış eşsözcüler başta olmak üzere bütün yönetim kademelerine teşekkür ediyoruz. Görev alacak yeni arkadaşlara başarı ve dayanışma dileklerimi iletiyorum. Zafer direnenlerin olacak. Bijî berxwedana gelan. [Yaşasın halkların direnişi.]”

Sebahat Tuncel'in mesajı şöyle:

“Zahmetli ancak önemli tarihsel olanakların açığa çıktığı bir dönemde genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Böylesi bir süreçte aranızda olmayı çok istememe rağmen bildiğiniz nedenlerden Genel Kurul’a katılamıyorum. HDK’nin yeniden örgütlenmesi açıksından çok önemli olan bu Genel Kurul’un büyük bir kararlaşma, moral ve coşkuyla başarıya ulaşacağına ilan inancımla Genel Kurul delegasyonunu selamlıyorum. Demokrasi ve özgürlüklerin ortadan kaldırıldığı, düşünce, ifade ve özgürlüğün sadece iktidardakilerin kullanabildikleri, tüm toplumsal muhalefetin bastırıldığı, basın özgürlüğünün ortadan kaldırıldığı, demokratik siyasetin rehin alındığı OHAL uygulamaları ile Türkiye’nin açık bir cezaevine dönüştürüldüğü, KHK’lerle parlamenter sistemin ortadan kaldırıldığı bir dönemde yapılan Genel Kurul tüm bu hukuksuzluklara karşı güçlü bir mücadele kararlığı ortaya çıkaracaktır.

“Türkiye ve Kürdistan halklarının geleceği, demokrasi ve özgürlüklerin inşası konusunda çok önemli görev ve sorumlulukların bizi beklediği bir dönemdeyiz. HDK’nin Genel Kurulu’nun tüm bu görev ve sorumluluklara göre, güçlü tartışmalar ve sonuçlar çıkaracağına eminim. Demokrasi ve özgürlük güçlerinin birleşik mücadelesi, bizi karanlığa gömmek isteyen faşizm uygulamaları karşısında güçlü bir meşale olarak yanmaya devam edecektir. HDK’nin temel mücadele alanları olan demokrasi, kadın özgürlüğü, inançların eşitliği ve özgürlüğü, ekolojik özgürlük, işçi ve emekçilerin hak ve özgürlüklerin mücadelesi ve tabi ki Kürt sorunun eşitlik ve özgürlük temelinde çözümü ve barış konularında kongre delegasyonunun çok güçlü tartışmalar yürüteceği ve çözüm odaklı kararlaşmalar sağlayacağına inanıyorum.

“İnsanların umutsuzluğa itildiği, güzel bir gelecekten beklentilerinin devletin zor politikalarıyla umutsuzluğa düşürülmeye çalışıldığı, HDK’nin başarısı olan 6 milyon oy almış HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin alınarak, ‘yeni bir yaşam’ umudunun sönümlendirilmeye çalışıldığı açıktır. Ancak biliyoruz ki onlar asla başaramayacaklar. Yeni yaşamı birlikte daha da büyüterek kuracağız. Halklarımız, halklara doğru öncülük edenler hep birlikte inşa edeceğiz. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir siyaseti birlikte kuracağımıza olan inancımla seçilecek daimi meclis ve eş sözcüleri kutluyorum.”

“Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz”

Eş sözcülüğe getirilen Onur Hamzaoğlu, kurul sonunda yaptığı konuşmada, “Biz hep beraber geleceğimize daha güçlü yürümek için tarihimize sahip çıkacağız. Bütün bunları başkansız, savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz bir Türkiye için yapacağız. Hep beraber yeni ülkenin inşasında herkes için, kadınlar, gençler, çocuklar için barışı, eşitlikçi bir toplumu, demokratik cumhuriyeti hep beraber inşa edeceğiz” dedi.

Genel kurulun sonuç bildirgesi bugün kamuoyu ile paylaşılacak.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam