17/12/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP, kadın ve LGBTİ’lerin yaşadığı baskı ve ayrımcılığı görmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinin geri çekilmesini istedi.

HDP: Aile Bakanlığı bütçesi kadın ve LGBTİ’leri görmüyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP, kadın ve LGBTİ’lerin yaşadığı baskı ve ayrımcılığı görmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinin geri çekilmesi ve demokratik, toplumsal cinsiyete duyarlı bir şekilde yeniden oluşturulmasını istedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubu adına Şırnak Milletvekili Selma Irmak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi üzerine Meclis’te söz aldı.
 
Sistematik şiddete uğrayan kesimlerden birinin de LGBTİ’ler olduğunu hatırlatan Irmak, “LGBTİ bireylerin maruz kaldıkları homofobi ve transfobi temelli ayrımcılık, şiddet ve nefret cinayetleri de kadına yönelik şiddet gibi, son derece politiktir. Günde 5 kadın ve 1 trans birey erkek terörüyle katledilmektedir” dedi.
 
“Bakanlık şiddete karşı adım atmıyor!”
 
Kadınların uzun ve zorlu mücadelesi sonucu adında Kadın kelimesi bulunan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı kurulduğunu, fakat AKP hükümeti 2011 yılında bu bakanlığın adından kadın’ın silindiğini hatırlatan Irmak, bu değişimin teknik bir isim değişikliğinden öte anlamları olduğunu vurguladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik şiddet konusunda herhangi bir adım atmadığı için eleştirdi.
 
Pek çok hak ihlallerinin yaşanmakta olduğu cezaevlerinin de, kadınlar ve LGBTİ bireyleri açısından ayrımcılığın yoğunlaştığı, baskı ve zulmün arttığı mekânlar olduğuna da dikkat çeken Irmak şöyle devam etti:
 
“Zorla çıplak arama uygulaması, cinsel taciz ve şiddet bu alanda en çok karşımıza çıkan uygulamalardır. Yapılan fiziksel ve psikolojik şiddete kadın tutsaklar tarafından direnç gösterildiğinde ise hücre cezası verilmekte ya da tutsakların ceza süreleri uzatılmaktadır. Çıplak arama uluslararası sözleşmelerce insan onuruna aykırı olarak tanımlandığı hâlde, Türkiye cezaevlerinde bu uygulama hâlen sürmektedir.”
 
“Bütçe geri çekilsin!”
 
Irmak, kadın ve LGBTİ’lere dönük şiddet, ayrımcılık ve baskılara değindiği konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinin geri çekilmesi ve toplumsal cinsiyet duyarlı bütçe oluşturulmasını talep etti.
 
Irmak’ın konuşmasının tamamını şuradan okuyabilirsiniz. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam