30/01/2014 | Yazar: Ozan Uğur

Halkların Demokratik Partisi Antep İl Eşbaşkanı Ferahnaz Bazo, yerel seçimlerde LGBT’lerin yeri ile ilgili kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Bazo: Gittiğimiz Her Mahallede LGBT’lerin Taleplerini Konuşacağız Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yerel seçimler yaklaşırken lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT) talepleri ve siyasi partilerin bu taleplere vereceği karşılık her zamankinden daha fazla merak ediliyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep İl Eşbaşkanı Ferahnaz Bazo, yerel seçimlerde LGBT’lerin yeri ile ilgili kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
HDP ne zamandır Antep’te çalışma yürütüyor?
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 2011’den beri Antep’te çalışma yürütüyor. Ancak parti olarak daha yeniyiz. Yaklaşık 5 ay önce de yeni meclisimiz kuruldu.
 
Partiniz Antep’te seçimlere giriyor mu?
Antep’te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısında seçimlere giriyoruz. Zaten merkezi olarak alınan bir karar var. Bölge illerinde BDP, diğer şehirlerde ise HDP çatısında seçimlere giriliyor. Biz HDP olarak bütün bileşenlerimizle birlikte seçime hazırlanıyoruz. BDP de zaten HDK ve HDP bileşenlerinden birisidir.
 
Antep yereli için seçimlerde öncelikli olarak hangi taleplerle yola çıkacaksınız?
Antep göç alan bir şehir. Bu yüzden öncelikli sorunu yoksulluk. Bu bizim için çok önemli. Bir sanayi şehri ancak buna rağmen işsizlik ve yoksulluk büyük bir problem. Bunun bir kader olmadığını anlatacağız insanlara.
 
Ve yine kadınlar ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Özellikle göçle gelen kadınların sorunları bizim için önemli. Kadınların siyasette, yaşamın içinde emeğinin görülmemesine ve dört duvar arasına sıkıştırılmasına karşı kadını ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Kadınlara partimiz içinde %50 kota var ancak bu kotanın olması kadın sorununun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Her ne kadar kotamız olsa da zaman zaman bu kotayı dolduramıyoruz. Çünkü kadın hayatın diğer alanında zaten dört duvara kapatılmıştır. Siyasete girsek bile bazen rengimizi katamıyoruz. Eril zihniyete karşı mücadele ediyoruz ve erkek ağzıyla siyaset yapmaktan kurtulmaya çalışıyoruz. Ancak kota bizi şu an için destekliyor, kadın sorununu çözmüyor. Bunları samimi bir biçimde ifade edebiliriz.
 
LGBT’lere yönelik herhangi bir talebiniz var mı parti olarak?
Tabi ki var. Hatta partimizin LGBT kotası da var. Bu kota bizim için önemli. Çünkü toplum içerisinde hastalık durumunda görülen ve ötekileştirilen bir noktada LGBT’ler. Siyasi olarak LGBT’lerin bir hak talebi olarak mücadelelerini yükseltmeleri önemli. LGBT konusu kadın konusundan biraz daha çetrefilli bir durum. İnsanlara bilimsel olarak LGBT’lerin hastalık durumunda olmadığını anlatsanız bile bu gerçeği reddedip sırtlarını dönüyorlar. Bu nedenle kendi içimizde de bu konuda bir çalışma yürüten “Toplumsal Cinsiyet ve LGBT” komisyonumuz mevcut. LGBT ve kadın çalışmaları sonuçlar vermeye başladığında toplumda çok ciddi değişiklikler yaratmış olacak. Ben bu iki meselenin de çok önemli olduğuna inanıyorum.
 
Anladığım kadarıyla HDP, LGBT’lerin sorunlarını bir sonraki aşamaya bırakmıyor. Peki, yerelde LGBT’lere yönelik bir talebiniz olacak mı?
Tabi ki olacak. Bunun yanında HDP zaten hiçbir sorunu bir sonraki aşamaya atmıyor. Kürtlerin talepleri de, Alevilerin talepleri de, kadınların talepleri de, LGBT’lerin talepleri de bizim için aynı önemde. Gittiğimiz her mahallede, her seçim bürosunda, ziyaret ettiğimiz her evde bütün sorunlarla beraber LGBT’lerin sorunlarını ve taleplerini de konuşacağız. Çünkü bu meseleleri aşmanın en iyi yolu konuşmaya başlamak oluyor. “Zaten komisyonumuz var, tüzüğümüzde de LGBT’ler var” deyip oturmayacağız. Bunun için neler yapılması gerekiyorsa komisyonumuzda yer alan bütün arkadaşlarımızla yapacağız. Uzun bir yolumuz var ve seçim bizim halka ulaşmamızda en kolay yol. Ve seçim sürecinde tabi ki LGBT’lerin taleplerini ve sorunlarını insanlarla konuşacağız.
 
Antep’te HDK meclisinde ya da HDP içerisinde LGBT üyeleriniz var mı? Varsa yaşadıkları toplumsal sorunlarda yardımcı olmaya çalışıyor musunuz?
Tabi ki LGBT arkadaşlarımız var. Net olarak bir sayı veremem ama açık arkadaşlarımız var. Bizler farkında olmadan ötekinin içinde bir öteki yaratma durumuna karşı bu arkadaşlarımızın yaptığı etkinliklere katılmaya özen gösteriyoruz. Ancak “bu yeterli mi?” noktasında yeterli olmadığını düşünüyoruz. Parti olarak LGBT arkadaşların yapacağı herhangi bir etkinlik ya da eyleme daha çok sayıda arkadaşla katılmak ve birlikte iş yapmak gibi kararlar da aldık. Ama bunlar da yetersiz. Psikologlarımız ve danışmanlarımız olabilmeli. Ancak bu sayede gerçekten yardımcı oluyoruz diyebiliriz.
 
Yerelinizde LGBT’lerle ilgili diğer çalışmaları takip ediyor musunuz?
Evet, ZeugMadi LGBT’yi takip ediyoruz. Bazen bireysel kalsa da arkadaşlarımızla birlikte çalışmaları takip etmek ve katılmak konusunda özen göstermeye çalışıyoruz.
 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Aslında diğer konularla birlikte LGBTlerin sorunlarının ve taleplerinin ele alınması zihinsel bir devrimi de beraberinde getirecek. Bu noktada gerçek anlamda hem kadın sorununa hem LGBT sorununa daha özenli eğilmek gerekiyor. Çünkü birbirimizin kaygılarını ve dertlerini ancak birbirimize değerek anlayabiliriz. Aynı ortamlarda yaşamak, ortak projeler yapmak bizi zamanla daha çok değiştirecek. HDP bu konuda iddialı ancak biraz zaman ve biraz özveri ile yapabileceğiz bütün bunları. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam