09/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Irkçı gruplar dün gece birçok şehirde HDP’nin il ve ilçe binalarına saldırdı. HDP’nin Ankara’daki parti merkezi ateşe verildi. Saldırıların diğer adresleri Hürriyet gazetesi ve CHP binalarıydı.

HDP binalarına eş zamanlı ırkçı saldırılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Irkçı gruplar dün gece birçok şehirde HDP’nin il ve ilçe binalarına saldırdı. HDP’nin Ankara’daki parti merkezi ateşe verildi. Saldırıların diğer adresleri Hürriyet gazetesi ve CHP binalarıydı.

Kundaklama girişiminden sonra HDP genel merkezi, Foto: Sertaç Ekinci

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dağlıca baskınına ilişkin 6 Eylül’de yaptığı “Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya bir Anayasa'yı inşa edecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok daha farklı olurdu” açıklamasının ardından başlayan HDP’ye yönelik saldırılar dün gece (8 Eylül) de artarak devam etti.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ülke genelinde eş zamanlı çağrı yaptığı “Teröre Lanet Yürüyüşü” sırasında ülkenin dört bir yanında Halkların Demokratik Partisi (HDP) binalarına saldırılar düzenledi. Asker cenazelerini bahane eden gruplar saldırdıkları binaları tahrip etti, yakma girişiminde bulundu.

HDP Genel Merkezi ateşe verildi

HDP’nin Ankara’da bulunan genel merkez binası ateşe verildi. Basına açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan yangının söndürüldüğü ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığını söyledi. Paylan ayrıca binada kimsenin olmadığını binada mahsur kalan 3 partilinin yan binaya geçerek kurtulduğunu ifade etti.

Genel merkeze dönük saldırılar gece boyunca devam ederken, polisin güvenlik önlemleri almayışı dikkat çekti. Polis ırkçı saldırganlar yerine aralarında Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in de olduğu HDP’lilere saldırdı.

Yakma girişimi sonrası merkez binasının bir katı kullanılamaz hale geldi. Parti merkezi önünde basına açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken saldırıya, “HDP’ye yönelik linci örgütleyen bizzat Saray ve AKP’dir. Bugün saldırıların olabileceğini herkes biliyordu. Biz de gün içinde Ankara Valilik’ini aradık ve güvenlik tedbiri alınmasını istedik. Ancak sonuç ortada. Darbe anlayışı devam ediyor. Bu saldırılara karşı barış ve demokrasi mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Asla diz çökmeyeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.

HDP Alanya binası

Birçok HDP binasına saldırı

İlk bilgilere göre 7 Eylül’de 128 binası saldırıya uğrayan HDP’nin dün gece 150’yi aşkın binasına saldırı gerçekleştiği belirtiliyor. Antalya’nın Alanya ilçesinde HDP binası ateşe verildi. Bina tamamen yandı. MHP Kırşehir il teşkilatının düzenlediği protesto gösterisine katılanlar HDP il binasını ve HDP'li olduğu gerekçesiyle dört işyerini yaktı.

Çanakkale Ülkü Ocakları, dün HDP il binasını taşlayanların ülkücüler olmadığını belirterek, AKP Gençlik Teşkilatı olduğunu ve olaydan sonra bozkurt işareti yaptıklarını iddia etti.

Hürriyet gazetesine de saldırdılar

Hürriyet gazetesinin bulunduğu Doğan Medya Merkezi’ne de 7 Eylül’ün ardından ikinci kez saldırı düzenlendi. AKP destekçisi olduğu belirtilen grup tekbir sesleriyle binanın ana kapısını zorladı. Üç kamyon halinde geldiği ifade edilen kitle ana kapıdan girdikten sonra özel güvenlik tarafından dışarı atıldı.

Gece saatlerinde Hürriyet Gazetesi’nin İstanbul'daki merkezinden sonra Ankara'da matbaasının bulunduğu Doğan Printing Center (DPC) binasına da saldırı düzenlendi. Büyük bir araç konvoyu ile DPC önüne gelen çoğunun yüzleri kapalı saldırganlar, önce Esenboğa Havaalanı yolunu trafiğe kapattı. Ardından DPC girişine gelen grup, kaldırım taşlarını sökerek kulübeyi taşladı. Kulübenin camları hasar gördü, bariyer ve kameralar kırıldı. Grup bina içine girmeden dağıldı.

CHP Sincan ve Konya binalarına saldırı

Ankara’nın Sincan ilçesinde dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ilçe binasına kalabalık bir grup saldırı düzenledi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, saldırıyı gerçekleştirenlerin binadaki eşyalarına zarar verdiğini söyledi. CHP Ankara Sincan İlçe Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda maddi hasar meydana gelirken, Konya İl Binası’na düzenlenen saldırıda iki araç yakıldı.

Demirtaş’tan çağrı: Kürt-Türk birbirinize sarılın!

Partisine saldırılara ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Ne yaparlarsa yapsınlar, bütün bu çirkinliklerini lütfen sineye çekin kardeşliğinizi bozmayın Kürt-Türk birbirinize sarılın. Bütün bu tahriklere karşı en faydalı ilaç barış söylemleridir. Elbette ki barış kazanacak. Bütün Türkiye, Kürt’üyle, Türk’üyle buna inansın, özgürlük kazanacak, barış kazanacak bundan emin olsunlar” dedi.

Çocuk ve gençleri öldürtüp faturasını HDP’yi suçlayan siyasi iktidara seslenen Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Bizim insanlarımız artık huzur içerisinde, özgürce yaşamak istiyor bunu anlamak zor mu? İnsanlar senin koltuğun için ölmek zorunda mı? İnsanlar sizin saltanatlarınız için ölmek zorunda mı? ‘Evlatlarımızı feda edeceğiz’ diyorsunuz her birinizin evladı ya bedelli yapmış ya çürük raporu almış.”


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam