15/06/2016 | Yazar: Kaos GL

HDP’nin Eş Başkanları, Genel Merkezi, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi Orlando katliamını kınadı, hedef gösterilen Onur Yürüyüşleri ile dayanışma çağrısı yaptı.

HDP eş başkanları, genel merkezi, kadın ve gençlik meclislerinden Orlando açıklamaları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP’nin Eş Başkanları, Genel Merkezi, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi Orlando katliamını kınadı, hedef gösterilen Onur Yürüyüşleri ile dayanışma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları, Genel Merkezi, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi yaptığı ayrı ayrı açıklamalarla Orlando katliamını kınadı, dayanışma çağrısı yaptı.

Eş Başkanlardan ABD Büyükelçisi’ne mektup

Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yaşanan katliamla ilgili ABD’nin Ankara Büyükelçisi John R. Baas’a bir başsağlığı mektubu iletti:

“Dün Orlando Kenti’nde 50 insanın katledilmesi ile sonuçlanan barbarca saldırıyı kınıyoruz. Amerika Halkı’nın 11 Eylül’den bu yana hedef olduğu en dehşet verici saldırılardan biri olarak gördüğümüz bu saldırının asıl amacının halklar ve inanç toplulukları arasında nefreti ve ayrımcılığı yükseltmek olduğu açıktır.

“Ortadoğu coğrafyasında ve Avrupa’da gerçekleştirilen bu tür saldırılara karşı küresel ölçekte demokrasinin, insan haklarının ve temel özgürlüklerin savunulması kaçınılmaz bir görev olarak karşımızda durmaktadır.

“Kendi kimliği ve ideolojisinden başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan bu tür yaklaşımların dinsel/mezhepsel ve etnik kimlik referanslarıyla varlığını sürdürmesini ve şiddet yöntemlerini kullanmasını kabul edilemez buluyoruz. Orlando’da cinsel yönelimlerini bahane ederek gerçekleştirilen saldırıyı da bu çerçevede değerlendirdiğimizi bilmenizi isteriz.

“Saldırı sebebiyle size ve halkınıza başsağlığı diliyor, yaralıların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını umut ediyoruz.”

HDP MYK’dan nefrete karşı dayanışma çağrısı

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise yaptığı açıklamada, “IŞİD’i besleyenler, Orlando katliamından da sorumludur” dedi. Saldırının Onur Haftası zamanına denk geldiğine dikkat çekti, AKP Hükümeti’ni Türkiye’deki Onur Haftaları’nın güvenliğini sağlamaya çağırdı:

“Bugün IŞİD barbarlığı ve zihniyeti, hem söylemleri hem de örgütsel yapısı ile Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ırkçılığın, her türlü ayrımcılığın ve nefretin yeniden üretiminde ve yayılmasında bir araçtır.

“IŞİD zihniyetinin farklı olana tahammülsüzlüğü, fiziki şiddete, sokak linçlerine, nefret cinayetlerine ve katliamlara varan boyutlara ulaşmıştır. Nefret dilini yükselten, nefret söylemini yaygınlaştıran bu anlayış, her biri insanlık suçu olan nefret suçlarını da ardı ardına işlemektedir.

“ABD’nin Florida Eyaleti’nde Orlando’da yaşanan ve en az 50 insanın ölümü ve onlarca kişinin yaralanması ile sonuçlanan bu katliamın her yıl LGBT’lerin düzenlediği Onur Haftası’nda gerçekleşmesi elbette tesadüf değildir.

“Bugün dünyanın tüm ülkelerinde eşitlik, demokrasi ve toplumun tüm farklılıklarının varoluşuna saygı ilkelerine uygun davranılması aynı zamanda bir insan hakkı talebidir. Dünyanın her yerinde masum insanları katleden, her türlü zulmü uygulayan IŞİD’in bu homofobik saldırısı ayrımcılık, ırkçılık, nefret suçları ve söyleminin bütün ülkelerde ciddi bir sorun olarak büyüdüğüne dair işarettir.

“Türkiye’de de her yıl düzenlenen ‘Onur Haftası’ etkinliklerine yönelik tehditler, Orlando’da yaşanmış olan katliamı övücü insanlık dışı ifadeler IŞİD’ci zihniyetin örnekleri olarak sosyal ve yazılı medyada dolaşıma girmiştir. AKP Hükümeti’ni, bu tür tehditler karşısında toplantı ve gösteri hakkının korunması ve güvenlik önlemlerinin alınması doğrultusunda uyarıyoruz.

“Bizler, nefret söylemi ve nefret suçlarının, ayrımcılığın hedefi olan herkesle dayanışmamızı sürdürme konusunda kararlıyız. Cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle insan hakları çiğnenen ve nefrete maruz kalan tüm toplumsal grup ve bireylerin hakları yasal ve siyasal olarak korunmalıdır.

“Orlando’da yaşamını yitirenlerin acısını bir kez daha paylaşıyor, IŞİD barbarlığı ve zihniyeti karşısında, bütün dünya halkları ile olduğu gibi ABD halkları ile de dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.”

HDP Kadın Meclisi: Nefrete inat yaşasın hayat

HDP Kadın Meclisi ise yaptığı açıklamayla, “Ülkemizde bu saldırıyı kınayan açıklamalar yapan birçok kurumun da “LGBT” ifadesini kullanmadan söz söylemesi, bu saldırıyı nefret suçu olarak görmeden yalnızca bir terör eylemi olarak kınadıklarını göstermektedir. Halbuki bu toprakların halkları ve inançlarının iyi bildiği gibi katletme eylemi nefretle başlamaktadır” dedi:

“İki gün önce Orlando’dan bizi derinden sarsan bir katliam haberi geldi. Orlando’da eşcinsellerin gittiği gece kulübünde IŞİD tarafından gerçekleşen nefret saldırısında 50 kişi hayatını kaybetti, aralarında hayati tehlikesi bulunanların da olduğu 53 kişi yaralandı.

“Kendisinden olmayanı, kendine benzemeyeni, kendi kimliği ve ideolojisi dışındaki her canlıyı yok etmeyi kendine görev bilen IŞİD’in, bu saldırıyla dünyanın pek çok yerinde Onur Haftası’na hazırlanan LGBT’leri sindirmeye çalıştığının farkındayız. Ancak, IŞİD’in yaptığı katliamlar ve işlenen nefret suçları sadece özgürlük ve eşitlikten yana olan mücadele alanlarını büyütmüştür. Şüphesiz bu mücadeleyi de özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren gökkuşağı kazanacaktır.

“IŞİD saldırısından sonra çamur medyasının IŞİD zihniyetini bir kez daha gözler önüne sermesi ve LGBT’lere yönelik nefreti körüklemesi bir yana terör eylemlerine özel bir dikkat gösteren ana akım medya kuruluşlarının da bu saldırıya karşı kayıtsızlığı ortadadır. Yine ülkemizde bu saldırıyı kınayan açıklamalar yapan birçok kurumun da “LGBT” ifadesini kullanmadan söz söylemesi, bu saldırıyı nefret suçu olarak görmeden yalnızca bir terör eylemi olarak kınadıklarını göstermektedir. Halbuki bu toprakların halkları ve inançlarının iyi bildiği gibi katletme eylemi nefretle başlamaktadır.

“Biz HDP’li kadınlar olarak IŞİD zihniyetine, nefret söylemlerine ve nefret suçlarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. “Örgütleniyoruz” temasıyla Onur Haftası’na hazırlanan LGBT toplumunun taleplerini sahipleniyor, dayanışma içerisinde olduğumuzu beyan ediyoruz. Orlando’daki saldırıda hayatını kaybedenlerine ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralılara acil şifa diliyoruz.

“Nefrete İnat Yaşasın Hayat!”

HDP Gençlik Meclisi: Yaşam hakkı mücadelemizi yükseltelim!

HDP Gençlik Meclisi’nin açıklamasında ise yaşam hakkı mücadelesini yükseltme çağrısı yer aldı:

“Amerika’nın Orlando şehrinde LGBTİ’lere yönelik gerçekleştirilen katliamı lanetliyoruz.

“Orlando saldırısından derin üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralılara şifa diliyoruz.

“Kendinden olmayan herkese yönelik nefret ve şiddetle var olmaya çalışan IŞİD vahşeti, bu kez LGBTİ düşmanlığını kanlı bir saldırıyla ortaya koymuştur. Ortadoğu ve Türkiye’yi tek tipleştirmeye çalışan faşist zihniyet Kürdü, Aleviyi, Ezidiyi, Hristiyanı, kadını, LGBTİ’yi yok ederek egemenliğini sürdüreceğini zannetmektedir.

“Ortadoğu’yu kana bulamakta olan karanlık, aynı zamanda dünyanın her yerinde farklı olanı kendisi için bir tehdit olarak görmeye devam etmektedir.

“LGBTİ’leri yok sayan, görmezden gelen, yaşam haklarını ortadan kaldırmaya çalışan, sistematik bir saldırı altında tutan heteroseksist düzen karşısında varoluşu ve özgürlüğü için mücadele eden LGBTİ'lerin yanındayız.

“HDP Gençlik Meclisleri olarak, homofobik ve katliamcı zihniyetin insanlığın tüm değerlerine düşman olduğunu ve yine insanlığın ortak mücadelesiyle alt edilebileceğini biliyoruz.

“Gökkuşağının altında hepimize yer var.

“Nefrete, homofobiye, transfobiye karşı eşit ve özgür yaşam hakkı için mücadelemizi yükseltelim!”


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam