21/07/2015 | Yazar: Kaos GL

HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş, parti genel merkezinde Suruç katliamına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP Eş Başkanları Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş, parti genel merkezinde Suruç katliamına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Demirtaş Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Yüksekdağ, “İnsanlığın yüce soylu değerlerini sırtlamaya çalışanlar, soysuzlaşan siyasi zihniyetin katliamlarıyla karşı karşıya kalıyorlar” dedi.
 
HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, parti Merkezi Yürütme Kurulu toplantısının ardından Suruç katliamına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Demirtaş ve Yüksekdağ, Davutoğlu’nun “ortak deklarasyon” çağrılarına ilişkin de, “Devleti siz yönetiyorsunuz, mağdur olan halk. Önce işlediğiniz suçların hesabını verin. İktidarınız döneminde yaptığınız katliamların hesabını verin. Birlikte olalım da, suçlarınıza bizi ortak edecek olan çağrılarınızı değerli görmüyoruz” dedi.
 
Basın toplantısında ilk olarak söz alan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Dün ülkemiz böylesine 32 önemli evladını, mücadele geleneğinden gelen yiğit devrimcilerini kaybetmiş oldu. Bir kez daha yüreği yananların, acı duyanların başı sağ olsun” dedi.
 
Demirtaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
 
“Çoğunluk olarak bir aradayız. Anladık ki bu ülkede barış isteyenler çoğunluktayız. Bu acıyı paylaşanların dayanışma ruhu bizi mutlu etti. Her yerden kardeşlik mesajları aldık, katliamı lanetleyen mesajlar aldık.
 
“Yüzümüzü aydınlık insanlara döneceğiz”
 
“İlk kez yüzleşmedik. ’IŞİD PYD’den, HDP’den daha iyidir’ diyenler, ’elinize sağlık’ diye mesajlar yayınlar da oldu. İnsanlık onurundan ve haysiyetinden nasibini almayanlar onlar.
 
“Biz yüzümüzü aydınlık insanlara döneceğiz. Partimiz olarak ilk kez karşılaştığımız bir saldırı değil, daha da olacak. Yakalanır mı arkası, yakın tarihimiz çok kez gösterdi ki, devletin parmağı olan, devletten destek alınarak gerçekleşen katliamların arkasındakiler hiçbir zaman çıkarılmadı. Diyarbakır mitingi katliamcısı, tutuklu sadece. Hangi devlet elemanından, görevinden görevlisinden destek aldı, bunları ortaya çıkarmak yarım günlük iştir. Biz iktidarda olsaydık, yarım gün içinde bütün bağlantıları ortaya çıkarır, savcılığa teslim ederdik. 5 Haziran’dan beri bir sonuç yok. Mersin ve Adana’da arkasında kimler var bunların yanıtı yok. İl binalarımızı bombalayanlar ortalıkta yok. Biz saldırıları unutmuyoruz, halkımız da unutmuyor. Yarım günlük soruşturmayla 34 kişinin katilleri, emri kimin verdiğini bulabilirdiniz.”
 
Başbakan’ın yaptığı açıklamalara yanıt veren Demirtaş, “Şimdi bir arada olalım, beraber olalım, bütün teröre karşı çıkalım’ diyenler, bir arada olalım da devleti siz yönetiyorsunuz. Bir arada olalım da önce işlediğiniz suçların hesabını verin. İktidarda olduğunuz dönemde gerçekleştirdiğiniz katliamların hesabını verin” şeklinde konuştu.
 
Parlamentoyu üç temel gündemle olağanüstü toplantıya çağırdıklarını belirten Demirtaş, “TBMM olup bitenlere sessiz kalamaz. 80 ek olarak 30 milletvekili imza verirse parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırabiliriz. Barıştan yana olan milletvekillerini de imza vermeye çağırıyoruz. Birincisi, çözüm süreci. Çözüm süreci eğer parlamentonun dahiliyle, alacağı kararla bir selamete kavuşursa barışı sağlamamız daha da kolaylaşacak. İkincisi, Türkiye ve Rojava bölgesiyle ilişkileri, ne olacak? Bütün bunları parlamentonun netleştirmesi lazım. Üçüncüsü, dış politika ve IŞİD tehdidi de üçüncü gündem maddemiz olmalı. olağanüstü toplantıya çağırabiliriz” ifadelerini kullandı.
 
“Gençlerin ne için yola çıktığını asla unutmayın”
 
Basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katliamın tüm ülkeyi acıya ve öfkeye boğduğunu söyledi, “Bütün Türkiye toplumunu sarmış durumda. Alçakça bir katliam gerçekleşti. 32 kardeşimiz katledildi, 150 genç kardeşimiz yaralı” diye konuştu.
 
Katledilen gençlerin Kobane’ye çocuklara oyuncak, parklara ağaç, kütüphanelere kitap götürmek için yola çıktığını belirten Yüksekdağ, “Bu kadar soylu bir hareket için yola çıktılar. Ne yazık ki siyasette soysuzlaşmak, yaşanabilecek olumsuzlukların en kötüsüdür. Türkiye artık bu eşiğe götürülüyor. Siyaset insani değerlerden koparılıyor, insanlığın yüce soylu değerleri sırtlamaya çalışanlar, soysuzlaşan siyasi zihniyetin katliamlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. IŞİD çetelerinin dün gerçekleştirdiği saldırı işte böyledir. IŞİD’e ’terör örgütü’ demeyenler işte böyle zihniyettir” dedi.
 
Gençlerin ne için yola çıktıklarının asla unutulmaması gerektiğini kaydeden Yüksekdağ, “Türkiye’deki siyasi iktidar insani güçlerin direnişi, mücadelesini terör kefesine koydu. Onlara dostluk, kardeşlik, komşuluk elini çok gördü. Katliamın gerçekleşmesinin önünü açtı. Böyle olmak zorunda mıydı? Değildi” şeklinde konuştu.
 
32 gencin iktidarın yapmadığı görevleri yerine getirmek için yola çıktığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “Kobane halkına, Türkiye halkının kardeşlik elini uzatmak, faciaların kuşatmaların yıktığı bir kenti yeniden kurmak için yola çıktılar. Türkiye’deki egemen siyaset kurmaktan anladığı bir şey yok, zaten yıkıyor. Gençler önce siyasi iktidar tarafından Suruç’taki kolluk güçleri tarafından durduruldu, Kobane’ye girişleri engellendi. Kısa bir süre sonra IŞİD saldırısının hedefi haline getirdiler” diye konuştu. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam