19/03/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul adayları "şehir hakkı" politikalarını açıkladı: LGBTİ’lerin yönetime tam katılımı, LGBTİ sığınakları, istihdamda ayrımcılık karşıtı politika.

HDP İstanbul Belediye Eş Başkan Adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar İstanbul için çözüm önerilerini paylaştı: Kadınlardan LGBTİ’lere, gençlerden çocuklara, yaşlılara kadar herkesin ve doğanın söz sahibi olduğu politikalarla, İstanbul insanların daha güzel, barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağı bir kente dönüştürülecek. LGBTİ sığınaklarına belediyeden bütçe ayrılacak. Ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlanacak.
Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu/ Kaos GL
 
Halkların Demokratik Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Pınar Aydınlar ve Sırrı Süreyya Önder, yönetim anlayışı ve politikalarına ilişkin Elit World Otel’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına HDP’nin ilçe belediye eşbaşkan adayları da katıldı.
 
LGBTİ sığınaklarına belediyeden bütçe
Önder, LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) şehir yönetimine tam ve etkin katılımını hedeflediklerini belirterek, “Ayrımcılık ve görünmezlik mekanizmalarını ortadan kaldıracağız” dedi.
 
Aydınlar ise LGBTİ’ler için “şehir hakkı” politikalarını şöyle açıkladı: “LGBTİ bireyler için LGBTİ örgütleriyle ortak kurulacak sığınma evlerine bütçeden kaynak aktarılacak. Hizmet üretimi ve kurum içi istihdamda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayan ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlanacak. Şehir parlamentosuna ve mahalle meclislerine LGBTİ’lerin etkin katılımı sağlanacak.”
Şehir senin!
Toplantıda ilk olarak söz alan Sırrı Süreyya Önder başta AKP olmak üzere ortalıkta bir proje furyası olduğunu belirterek, “İnsanları da o kadar bu kavrama alıştırdılar ki, kenti bir mühendislik bürosuna indirgeme anlayışının bir tezahürü olarak görüyoruz. HDP olarak bu anlayışı reddeden bir noktada durduk. Çözüm önerilerimiz ve ilkesel tutumlarımız var. Tüm ilke ve çözüm önerilerimizin en büyük ruhunu ve dinamizmini, Gezi direnişinin sürme biçimi olarak hayatımıza giren, hayat bulan forumlardan aldık. İlkemiz, özünde kentin kendisi hakkında, kendisinin karar vermesi ilkesidir. Bunu ’şehir senin’ biçiminde formüle ettik” dedi.
 
AKP’li Kadir Topbaş’ın halkın içerisine çıkamadığını, Başbakan olmadan bir yere gitmediğini söyleyen Önder, “’25’in de bir çılgın proje açıklayacağım’ demiş. Kanal İstanbul falan neymiş ki diyecekmişiz. Gece biraz düşündüm, bu çılgınlık ne olabilir diye. Kadir Topbaş seçimlerden çekilebilir. Aklıma gelen en çılgın şey bu oldu” diye konuştu.
 
HDP’nin “şehir hakkı” ilkeleri
Önder, HDP’nin “şehir hakkı” ilkelerini şöyle sıraladı:
 
“-Yerel demokrasi ve özerklik: Temel yerel yönetim biçimi halkın yönetime doğrudan katıldığı, kararların birlikte alındığı halk meclisleri olacak. İstanbul’a sadece encümen meclis seçmiyoruz, parlamento seçiyoruz.
 
-Barış, çözüm ve dayanışma belediyeciliği: Ayrımcılığa, ayrışmaya ve kavgaya karşı, barışı yerinden üretmeyle ilgili durum bu. 1 yılı aşkın süredir müzakere süreci yaşanıyor. Hiçbir yerel yönetici, ’barışa yerelden katkı sunalım, insanlar kendi kültürel kimlikleriyle kendilerini ifade etsinler, insanları buluşturalım’ demiyor.
 
-Toplumsal hizmet belediyeciliği: Toplumsal hizmeti çoğaltacağız. Her hizmet toplumsal bir hizmettir, piyasa mantığıyla yapılamaz.
 
-Kadına ve LGBTİ bireylere duyarlı belediyecilik: Kadınların eşit katılımını güvenceye alan, özgün ihtiyaçlarına uygun politikalar uygulayacağız. LGBTİ’lerin de şehir yönetimine tam ve etkin katılımını hedefleyen ayrımcılık ve görünmezlik mekanizmalarını ortadan kaldıracağız.
 
-Ekolojik belediyecilik: Ekolojik dengeyi gözeteceğiz. Çevre adaletini hedefleyeceğiz. Doğal kaynaklardan yararlanma ve yaşamın kaynağı olan doğanın korunması halkımızın yararına olacaktır.”
 
Önder’in konuşmasının satır başları şöyle:
“Vatandaşların ayrımcılığa uğramasına sebep olan tüm belediye düzenlemeleri şehir suçudur. Biz hiçbir şehir suçuna dahil olmamayı, böyle bir suçu işlememeyi taahhüt ediyoruz.
 
“Toplumun ortak kaynaklarını belediyeler aracılığıyla halka karşı kullanmayacağız. Özellikle belediye araçlarının gözaltı araçları olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz, TOMA’lara su taşımayacağız.
Şehir parlamentosu
“Tüm mahallelerde halk meclisleri olacak. Onların temsilcileri de şehir parlamentosunda yer alacak. Kararlar halkla birlikte alınacak. Buradaki tüm toplantılar internetten canlı izlenebilecek. Toplantı tutanaklarını tüm vatandaşlar ulaşabilecek. Engelli kadın, LGBTİ, ekoloji, inançlar gibi kent meclisleri olacak. Tüm kararlar bu meclislerin onayından geçecek.
 
“Konut haklarının ve ortak yaşam alanlarının gaspına, imar ve şehir planlarına aykırı yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bu mevzuata bir tek yerde bile uyulmuyor. İmar mevzuatı, neredeyse sadece ihlal edilmek için kullanılıyor.
 
3. köprü yapımını durduracağız!
“Tarihsel doğal dokuya aykırı projeler hayata geçirilmeyecek. Bunun için İstanbul’un, dünyanın en tarihi kentlerinden biri olduğu hatırlamamız yeter. Bu kentte surları çimentoyla onardılar, bunu hatırlatmamız yeter.
 
“Halkın kolektif mülkiyetinde olması gereken yerleri özel şirketlere satmayacağız. Sinsi bir fetih anlayışıyla yaklaşıyorlar. Önce oraya bir büfe konuluyor, etrafına amip gibi bölünerek çoğalan şeyler yapılıyor, sonra bir bakıyoruz şirketlere verilmiş.
 
“İstanbul’un kaynaklarını yeniden üretilmez biçimde tüketen ve ekolojik dengesini bozan, ilan edilmiş ya da yapımına başlanmış tüm projeleri iptal edeceğiz. 3. köprünün inşaatını durduracağız. Verilen zararları yapanlardan tanzim edip, sosyal ihtiyaçlara kullanacağız. 3.  havalimanı ve Kanal İstanbul’a da izin vermeyeceğiz”
Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu/Kaos GL 
 
İstanbul yoksulluğu yenecek!
Ardından HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Pınar Aydınlar söz aldı. “İstanbul yoksulluğu yenecek” diyen Aydınlar, şöyle devam etti: “Geçici ve düzensiz dağıtılan yardımları kalıcı, düzenli ve yeterli miktarlarda toplumsal destek programlarına dönüştüreceğiz. Bütün sosyal politika kararlarımızı halkla birlikte verecek, uygulamalarını halkın denetimine açacağız, bütçesini halkla birlikte yapacağız. Konut kooperatifleri kuracağız, yoksul aileler için düşük maliyetli sosyal konutlar yapacağız, yoksul ailelere kira yardımı yapacağız, ücretsiz ulaşım hakkını güvence altına alacağız.”
 
Aydınlar’ın konuşmasının satır başları ise şöyle:
“Kamu hizmetlerini çok dilli sunacak; şehrin şiddet ve ayrımcı geçmişiyle yüzleşmesi için hakikat ve yüzleşme mekanları oluşturacağız
 
“Farklı inançlardan halkların, eşit temsiliyet ve eşit söz hakkıyla yer alacakları İnanç Meclisleri oluşturacak, eğitim kurumlarının ve ibadethanelerin varlıklarını sürdürmesini sağlayacak, camilere, cemevlerine, kiliselere, havralara eşit koşullarda destek vereceğiz.
 
Engelsiz kent
“Engellilerin onurlu ve özgür yaşayabilmesi için şehirle ilgili kararlarda doğrudan söz sahibi olmalarını sağlayacak, kentleri engellilerin kullanımına uygun hale getireceğiz. Tüm şehir engelsiz olacak. Belediyede engelli istihdamını arttıracağız
 
“Belediyede eş başkanlık sistemi kuracağız. Şehre ve kadına dair kararlar kadın meclislerinde alınacak. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadele için sığınma evleri, mahallelerde kadın dayanışma merkezleri açacağız.
 
“Gençler için tam donanımlı merkezler açacağız. Öğrenciler için ücretsiz yurtlar açacağız. Çocuklar için kreşleri de içeren çocuk merkezleri açacağız. Şiddet gören, istismara uğrayan ve kimsesiz çocuklar için çocuk evleri kuracağız. Yaşlıların toplumla bir arada olacağı yaşlı bakım evleri açacağız. LGBTİ bireyler için sığınma evlerine bütçe ayrılacak. İstihdamda ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlanacak.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam