16/03/2022 | Yazar: Kaos GL

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’dan kadın cinayetlerinin durdurulması ve LGBTİ+'lara yönelik nefret söyleminin engellenmesi için araştırma önergesi verdi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’dan araştırma önergesi: Kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet ve cezasızlık araştırılsın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi – HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddetin engellenmesi, cezasızlığın önüne geçilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Kemalbay sunduğu önergede şu ifadeleri kullandı:

Erkek egemen ideolojiden beslenen cinsiyetçi, ayrımcı politikalara son verilmesi, kadın cinayetlerinin durdurulması, LGBT+'lara yönelik nefret söylemi ve her türlü cinsiyetçi şiddetin önlenmesi, devlet politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alınması, koruma ve tedbir kararlarının etkili uygulanması, kadına karşı şiddet uygulayanlara etkin soruşturma yürütülmesi ile  cezasızlık politikalarına son verilmesi, kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının geri alınarak sözleşmeden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederiz.

Türkiye 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 156 ülke arasında 133 sırada

Kemalbay sunduğu önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sıralamasında birinci, 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 156 ülke arasında 133 sırada olduğu belirttiği.

Serpil Kemalbay önergesinde aynı zamanda Pınar Gültekin, Hatice Kaçmaz, İpek Er, Nadira Kadirova, Yeldana Kaharman, Garibe Gezer gibi kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümleri, intiharları ve kayıplarına da yer verdi. 


Etiketler: insan hakları, kadın, siyaset
İstihdam