11/02/2015 | Yazar: Kaos GL

HDP; PM üyeleri vicdani retçi LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan’a verilen hapis ve para cezasını kınadı.

HDP Mehmet Tarhan’a verilen cezayı kınadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP, PM üyeleri olan vicdani retçi LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan’a verilen hapis ve para cezasını kınadı.
 
Vicdani retçi LGBTİ aktivisti Mehmet Tarhan’a AİHM kararını hiçe sayarak verilen hapis ve para cezasına tepkiler büyüyor. Sosyal medyada birçok kişinin tepki gösterdiği hukuk dışı karara Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) de kınama geldi.
 
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Parti Meclisi üyeleri Mehmet Tarhan’ın yanında olduklarını belirtti. Mahkemenin, vicdani ve total redde olanak tanıyan AİHM kararlarıyla birlikte din ve vicdan özgürlüğü hakkını tanıyan Türkiye anayasasını da görmezden geldiğini kaydeden Oluç, “Sivas Askeri Ceza Mahkemesi’nin bu kararı Türkiye’deki hukuk sistemi garabetinin bir parçasıdır” dedi.
 
Vicdani ret hayata geçirilsin
 
Oluç, HDP olarak dayatmalara ve her türlü şiddete karşı yıllardır direnen PM üyeleri Mehmet Tarhan’ın vicdani ret hakkı için verdiği siyasi ve hukuki mücadelesinin yanında olduklarını duyurarak şunları belirtti:
 
“Kışla toplumu hevesinin giderek artmakta olduğu günümüzde devletin itaat etmeyenler karşısındaki inadı oldukça manidardır. İnsanları zorla silah altına almaya çalışmak, vicdani ret hakkını kullanmak isteyenleri cezai yaptırımlarla sindirmeye çalışmak açık bir insan hakları ihlalidir. Yapılması gereken Mehmet Tarhan’ın ve tüm vicdani retçilerin peşinin bırakılması, vicdani reddin hayata geçirilmesidir.” 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret