30/04/2022 | Yazar: Kaos GL

"LGBTİ+ların çalışma yaşamında maruz kaldıkları ayrımcı ve transfobik uygulamalar bilginiz dahilinde midir?"

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay’dan 1 Mayıs öncesi LGBTİ+ çalışanlar hakkında soru önergesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi.

Kemalbay soru önergesinde Dr. Larin Kayataş’ın ve bir markette çalıştığı sırada ayrımcılığa uğrayarak işten çıkartılan bir trans erkeğin yaşadığı ayrımcılıklara değindi. Kemalbay verdiği önergede şu ifadeleri kullandı:

“4857 sayılı İş Kanunu’nun “Eşit Davranma İlkesinde “İşverenin biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.” denilmektedir. Maddede cinsiyet kimliği ile cinsel yönelimin de ayrımcılık yasağı ve eşit davranma ilkesi kapsamında değerlendirileceği açıktır. Lezbiyen, Non-binary, Gey, Biseksüel, Transseksüel, İnterseks ve diğer cinsel yönelimlerinden biri nedeniyle işyerinde işçiye uygulanan ayrımcılık eşit davranma ilkesinin ihlali anlamına gelecektir.”

Kemalbay, Vedat Bilgin’in yanıtlaması için sunduğu soru önergesinde ise şunları sordu:

- LGBTİ+ların çalışma yaşamında maruz kaldıkları ayrımcı ve transfobik uygulamalar bilginiz dahilinde midir?

- G.A’nın işine son verilmesi Anayasa’nın 49. Maddesinde yer alan çalışma hakkına aykırılık teşkil etmemekte midir?

- Bakanlığınızca G.A’ya karşı ayrımcılık uygulayan, nefret suçu ve mobbing uygulayan firmaya yönelik   herhangi bir cezai/idari yaptırımda bulunulmuş mudur?

- Bakanlığınızın çalışma yaşamında ayrımcılığa maruz kalmadan LGBTİ+ çalışanları güçlendirecek ve ayrımcılığı önleyecek, eşit hak ve hizmetlere erişim haklarını sağlayacak, toplumsal cinsiyet eşitlikçi, ulusal ve uluslararası sözleşmelere uygun çalışma ortamı sağlanmasına yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır? 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, siyaset
İstihdam