17/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin kapatılması için dava açtı. HDP’nin parti tüzüğünde LGBT hakları yer alıyor, LGBTİ+ haklarını kurulduğu günden beri savunuyor.

HDP’nin kapatılması için dava açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açtı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin'in, HDP'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, 600'ün üzerinde HDP'li hakkında siyasi yasak istendi.

Yargıtay, 2 Mart 2021’de HDP hakkında inceleme başlatmıştı.

Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobane iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istemişti.

Başsavcılık bu fezlekelerin de örneğini istemiş, Başsavcılık kaynakları bu uygulamanın “rutin inceleme” kapsamında olduğunu belirtmişti.

HDP ve LGBTİ+ hakları

Kapatma davası açılan HDP, mecliste LGBTİ+’larım temel hak ve özgürlüklerini savunan partilerden. HDP’nin 27 Ekim 2013’teki 1. Olağanüstü Kongresi’nde LGBT haklarını savunacağını açıkça belirtti.

HDP tüzüğünde kendisini tariflerken de LGBT’lerden bahsediyor:

“Parti, tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin; dışlanan ve yok sayılan bütün halkların ve inanç topluluklarının, kadınların, işçilerin, emekçilerin, köylülerin, gençlerin, işsizlerin, emeklilerin, engellilerin, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylerin, göçmenlerin, yaşam alanları tahrip edilenlerin; aydın, yazar, sanatçı ve bilim insanları ile bütün bu kesimlerle birlikte mücadele yürüten güçlerin her türden baskı, sömürü ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve insan onuruna yaraşır bir yaşam kurmak üzere bir araya geldiği, demokratik halk iktidarını hedefleyen bir siyasi partidir.”

Partinin tüzüğünde ayrıca LGBTİ bireylere yönelik fiziksel ve/veya psikolojik her türlü şiddet, baskı, tehdit, cinsel taciz, aşağılama, egemenlik kurma gibi cinsiyetçi uygulamalara karşı yaptırımlar uygulanacağı da belirtiliyor.

HDP’li çok sayıda milletvekili LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları TBMM’ye soru önergeleri ve araştırma önergeleriyle taşıyor. HDP’nin farklı yıllardaki seçim bildirgelerinde de LGBTİ+ hakları açıkça yer aldı.


Etiketler: insan hakları, yaşam, siyaset
İstihdam