13/02/2015 | Yazar: Kaos GL

HDP’li Aydoğan Sağlık Bakanı’na özel ve kamu hastanelerinde kürtaj yapılmamasının gerekçesini sordu.

HDP, Sağlık Bakanı’na kürtaj yasağını sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
HDP’li Aydoğan Sağlık Bakanı’na özel ve kamu hastanelerinde kürtaj yapılmamasının gerekçesini sordu: “Sağlık Bakanlığı olarak özel ve kamu hastanelerinde kürtaj uygulamasının yasaklanmasına dair bir talimatınız bulunmakta mıdır?”
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın gündeme getirdiği fiilî kürtaj yasağını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.
 
Aydoğan, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok. Her kürtaj bir Uludere’dir. Sağlık Bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız” ifadelerinden sonra kürtajı yasaklama girişimleri olduğunu hatırlattı. Kadın örgütlerinin yoğun tepki ve eylemleri sonucu böylesi bir yasal düzenlemeye gidilmediğini de belirten Aydoğan, Morçatı’nın kürtaja ilişkin araştırmasından bahsetti:
 
“Hükümet cephesinden gelen bu açıklamalara rağmen özellikle devlet hastanelerinde kürtaj yasağının fiilen uygulandığına dair haberler sürekli gündeme gelmiştir. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan araştırmada; İstanbul’da bulunan 37 kamu hastanesinden sadece 3 hastane kürtaj yaptıklarını, geri kalan hastaneler ise kürtajın yasak olduğu ve devlet yasağından dolayı yapmadıkları yönünde görüş belirtmiştir. Araştırmanın sonucunda yasal bir uygulama olan kürtajın, iktidarın baskısı nedeniyle ya tamamen yasak olduğu ya da sadece birkaç özel hastanede yapılabildiği ortaya çıkmıştır.”
 
“Talimatınız yoksa neden kürtaj yapılmıyor?”
 
Aydoğan Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:
 
“Bakanlık olarak Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan bu araştırmaya ilişkin bilginiz bulunmakta mıdır?
 
“İstanbul’da bulunan kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj yapılmadığı gibi,  zorunlu durumlarda bile hastanelerin hükümetin baskısından dolayı kürtaj yapamadığı iddiaları doğru mudur?
 
“Sağlık Bakanlığı olarak özel ve kamu hastanelerinde kürtaj uygulamasının yasaklanmasına dair bir talimatınız bulunmakta mıdır? Bulunmamakta ise bu hastanelerde yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtajın yapılmamasının gerekçesi nedir?
 
“Sağlık Bakanlığı olarak bu yönlü bir talimatınız yok ise, söz konusu araştırmaya konu olan kamu ve özel hastanelerine ilişkin bir inceleme başlatacak mısınız?” 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam