06/02/2019 | Yazar: Kaos GL

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, insiyet geçiş operasyonu için hastaneye sevki verilmeyen trans kadın mahpus Buse hakkında soru önergesi verdi.

HDP’den trans kadın mahpus Buse için soru önergesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, cinsiyet geçiş operasyonu için hastaneye sevki verilmeyen trans kadın mahpus Buse hakkında soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, trans kadın mahpus Buse'nin cinsiyet geçiş operasyonunun, ameliyatların kişinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunu belirten mahkeme kararına rağmen Adalet Bakanlığı tarafından engellenmesi hakkında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’in tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesinde bulundu.

“Bakanlığınızca verilen ameliyat izni vermeme kararının, mahpusun sağlık hakkını ihlal ettiğini düşünüyor musunuz?”

Kerestecioğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

“Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Erkek Hapishanesinde tutulan trans kadın mahpus Buse, yaklaşık 2,5 yıl önce cinsiyet geçiş operasyonu olabilmek için dava açmış; mahkeme, operasyonun kişinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunu tespit ederek “ameliyat izni” kararı vermiştir. Bu karara rağmen, Adalet Bakanlığı ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ gerekçesiyle Buse’nin hastaneye sevkini gerçekleştirmemekte ve ameliyat olmasını engellemektedir.”

“Buse bir trans kadın olarak cinsiyet geçiş operasyonu gerçekleşmediği için erkek hapishanesinde kalmakta ve son 5 yıldır da tek başına tecrit koşullarında tutulmaktadır. Havalandırma ve diğer sosyal aktivitelerden yeterli personel olmadığı gerekçesiyle yararlandırılmamakta, diğer mahpuslarla sosyalleşmesi ‘güvenliği sağlanamayacağı” gerekçesiyle engellenmektedir.’

“Tahliyesine en az 15 yıl olmasına rağmen Buse’nin talebinin ‘çıkınca olur’ denerek reddedilmesinin hukuki hiçbir dayanağı olmadığı gibi, Buse’ye uygulanan tecrit koşullarının sürdürülmesine ve ayrımcı uygulamalara onay vermek anlamına geldiği de açıktır. Buse’nin tek talebi ameliyatların gerçekleşmesi ve sonrasında kadın hapishanesine nakledilmektir.”

“Bu bağlamda;

“1. Bakanlığınızca verilen ameliyat izni vermeme kararının, mahpusun sağlık hakkını ihlal ettiğini düşünüyor musunuz?”

“2. Mahkeme kararı olmasına rağmen Bakanlığınızın Adli Tıp Kurumundan yeniden görüş istemesinin gerekçesi nedir?”

“Cinsiyet geçiş ameliyatı dışında bir ameliyat söz konusu olduğunda, mahkeme kararına rağmen yeniden görüş istenmesi rutin bir uygulama mıdır?”

“Bir mahpusun havalandırma ve diğer sosyal aktivitelerden yeterli personel olmadığı gerekçesiyle yararlandırılmamasını, diğer mahpuslarla sosyalleşmesinin “güvenliği sağlanamayacağı” gerekçesiyle engellenmesini ayrımcılık olarak görüyor musunuz?”

“LGBTİ+ mahpusların ayrımcılığa uğramasını engellemek üzere Bakanlığınız tarafından nasıl tedbirler alınmaktadır?”

İlgili haber

Bu akşam #BuseyeSesVer!

Diren, Buse’ye ses vermeye çağırıyor

Trans mahpus Buse “ölüm orucuna” ara verdi

Buse’ye mektup yazdın mı?

Trans kadın mahpus Buse, sağlık hakkına erişim için “ölüm orucunda”!


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam