03/04/2015 | Yazar: Mehmet Ali Kömür

Queer Adana seçimlere doğru feminist aday adayları ile görüşmeler yapmaya başladı.

HDP’den Adana vekil aday adayı: LGBTİ’leri sonuna kadar savunuyorum! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Queer Adana seçimlere doğru feminist aday adayları ile görüşmeler yapmaya başladı. İlk durak HDP aday adayı feminist aktivist Derya Çiçek Nar oldu.
 
Queer Adana, genel seçimlerde milletvekili aday adaylarının LGBTİ konusunda nabzını yoklamak için milletvekili aday adayları ile görüşmeler yapmaya başladı. Oluşum aday adaylarına LGBTİ hakkındaki düşünceleri ve milletvekili olurlarsa mecliste LGBTİ’leri ne kadar temsil edecekleri konusunda sorular yöneltiyor. Hem feminist aday adaylarını destekleme hem de aday adaylarıyla şimdiden LGBTİ politikalarını şekillendirmek amacıyla yapılan görüşmelerin ilki Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) aday adaylığını koyan feminist aktivist Derya Çiçek Nar oldu.
 
Derya Çiçek Nar ile 30 Mart Pazartesi günü görüşen Queer Adana aktivistleri Sercan ve Sibel, Derya Çiçek Nar’dan LGBTİ haklarını milletvekili olduklarında sonuna kadar savunma talebinde bulundular.
 
“Kadın milletvekili sayısı az”
 
Nar, milletvekilliğine adaylığını koymasının asıl sebebinin mecliste kadın milletvekillerinin sayısının az olması olduğunu belirtti. Siyasetin her alanının buram buram erk koktuğunun altını çizen Nar, devlet yönetiminden belediyelere, meclisten bakanlıklara her yerde erkeğin var olduğunu ve yönetimde artık kadınların da eşit sayıda yer alması gerektiğini ifade etti.
 
Nar, aday adaylığını HDP’den göstermesinin sebebini HDP’nin yenilikçi özgürlükçü ve farklı olması olarak nitelendirdi: “HDP’nin cinsiyetsiz diye tabir edebileceğimiz bir yanı da var yani cinsiyet ayrımı yapmayan gözetmeyen bir yer bu beni aslında içine çeken bir şeydi.” Nar, “HDP’nin içerisi adeta bir gökkuşağı gibi” diye de ekledi. İçinde Kürdüyle, Arabıyla, Türküyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Ermenisiyle çok farklı renkler barındırdığını ve tüm renkler için eşitlik ve özgürlük anlayışını benimsediği için HDP’den aday adayı olduğunu söyledi.
 
Milletvekili olursa en büyük mücadele alanının kadın hakları olacağını vurgulayan Nar, “Kadınları eve hapsetmenin yolları aranıyor” dedi. Kadınların siyasette %50 temsil hakkı olduğunu ve bunun için HDP ile kadın çalışmalarını yürüteceğini ekledi. “HDP’nin bu konuda yapmak istediği projeler zaten var” diyerek HDP ile bu projelerde yer almayı hedeflediğini söyledi.
 
“LGBTİ’leri sonuna kadar savunuyorum”
 
LGBTİ hareketinin çok renkli olduğunu ve tüm renkleri içinde barındırdığını söyleyen Nar, LGBTİ hareketini ilk olarak aktif siyasete ve kadın mücadelesine başladığı süreç içinde tanıdığını söyledi. Aktif siyaset ve kadın mücadelesine başlamadan önce cinsel yönelimler hakkında pek bilgisinin olmadığını kendisininkinden farklı cinsel yönelimleri kadın mücadelesi ve aktif siyasete başladığı zaman tanıdığını ifade etti. Nar ilk olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu hareket ile tanıştığını ifade etti. Bundan 3 yıl öncede HDK içinde LGBTİ çalışmalarında yer aldığını ve Kaos GL’nin yayınlarını takip ettiğini ekledi.
 
Kadın mücadelesini ve kadını öne süren, çok renkli, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımı gözetmeyen bir yapı olan HDP’nin LGBTİ’lerin haklarını da sonuna kadar savunacağından emin olduğunu söyleyen Nar, milletvekili olabilirse LGBTİ’lerin haklarını sonuna kadar savunacağını vurguladı.
 
Nar son olarak şunları aktardı: “Ben LGBT haklarını sonuna kadar savunacağım ama şunu gönülden istiyorum ki LGBTİ’ler de milletvekili olup meclise girsinler, LGBTİ’leri en iyi LGBTİ’ler anlayıp savunur bu yüzden mecliste LGBTİ milletvekilleri olmalıdır.”
 
Queer Adana aktivistleri Sibel ve Sercan, Nar’a sorularını cevapladığı için teşekkür edip, milletvekili olduğunda LGBTİ mücadelesinin meclise taşınması için elinden geleni yapmasını talep ettiler.
 
Queer Adana diğer milletvekili aday adaylarıyla da görüşmeler yapacak ve LGBTİ mücadelesini meclise taşımalarını talep edecek. 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret