17/12/2014 | Yazar: Kaos GL

HDP’li Pervin Buldan kadına ve LGBTİ’lere dönük şiddetin cezasız kaldığını hatırlatarak, hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesini talep etti.

HDP’li Pervin Buldan kadına ve LGBTİ’lere dönük şiddetin cezasız kaldığını hatırlatarak, hakim ve savcılara toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesini talep etti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hakim ve savcı meslek eğitiminde toplumsal cinsiyet dersi verilmesi için kanun teklifinde bulundu.
 
Tarihsel bir olgu ve çağımızın en temel ve en keskin eşitsizliklerinden biri olan kadın erkek eşitsizliği, başka bir deyimle erkek egemen zihniyet, yüzyıllar boyunca derinleşerek günümüze kadar varlığını devam ettirdiğini vurgulayan Buldan, “Toplumsal cinsiyet kavramının önemi, onun kadınlar ve erkekler arasındaki güç ilişkilerini anlamaya, eşitsizlikleri sorgulamaya ve gidermeye yarayacak bir kavram olarak düşünülmesinden sonra artmıştır” dedi.
 
“Kadına şiddet yüzde bin 400 arttı!”
 
Buldan, en gelişmiş denilen ülkelerde bile küresel bir sorun olan ataerkiden dolayı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürdüğünü hatırlattı ve şunları kaydetti:
 
“Resmi rakamlara göre, son on yılda kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 artmış durumdadır. Günde ortalama beş kadın erkekler tarafından katledilmekte, bir o kadarı da ağır yaralanmalara, taciz ve tecavüze maruz kalmaktadır. Her yıl onlarca kadın devlet koruması altında olmasına rağmen katledilmektedir. Tüm bunlar bize bu ülkede, en temel hak olan kadınların yaşam hakkının bile korunmadığının göstergesidir. 
 
“Kadına ve LGBTİ’lere dönük şiddet cezasız kalıyor”
 
“Türkiye’de kadına yönelik şiddet aile içi şiddet olmaktan çıkmış ve kurumsal bir yapıya bürünmüştür. Kadına yönelik şiddetin kurumlaşmasına öncülük eden ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini üreten kurumların başında yargı kurumu gelmektedir. Yargı kurumu erkeklerin lehine verdiği kararlarla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmenin yanında toplumsal adaleti ciddi anlamda zedelemekte ve meşruiyetini sorgulanır hale getirmektedir. Örneğin kadına yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddet davalarında, kadının giydiği etek boyunun yapılan ceza indirimlerine gerekçe gösterilmesi, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran,  artıran ve eşitsizliği derinleştiren en önemli örneklerden biridir.  Hakeza LGBTİ bireylere yönelik şiddet davalarında sanıklara benzer gerekçelerle ceza indirimi yapılması da aynı bağlamda ele alınmalıdır.”
 
Buldan bütün bu gerekçelere dayanarak, 4954 Sayılı Adalet Akademisi Kanunu ve 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda değişiklik yapılmasını, hakim ve savcılara meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerinde toplumsal cinsiyet dersi verilerek kadına yönelik şiddete karşı bilinç oluşturulmasını önerdi.  

Etiketler: kadın
İstihdam